Dlaczego warto kupić whisky Glen Moray 25 years old Port Cask Finish?
- Pierwszym słodowym bottlingiem w historii Glen Moray był rocznik 1893 (zabutelkowany w 1924 roku)
- Jeden z najstarszych, pochodzący z 1988 roku, bottling gorzelni Glen Moray
- Leżakowana 25 lat w beczkach po Bourbonie, finiszowana przez 8 miesięcy w beczkach po porto
- Bogata, wykwintna, łagodna i pełna niuansów
- Whisky unikatowa, koneserska, limitowana, wydawana w małych partiach, z ogromnym potencjałem inwestycyjnym
- "Liquid Gold Award" w Biblii Whisky Jima Murraya w 2018 roku
Glen Moray rozpoczęła działalność pod koniec XIX wieku w budynku starego browaru przerobionego na destylarnię. Mimo iż początki zdają się być skromne, gorzelnia nigdy nie mogła narzekać na brak zainteresowania wśród miłośników mocnych trunków. Swoim znakiem rozpoznawczym uczyniła starzenie single maltów w beczkach różnego użytku, po sherry, porto czy winach odmianowych jak Chardonnay. Było to ówcześnie śmiałe i innowacyjne podejście do produkcji whisky, które jak dotąd starzone były tradycyjnie jedynie w beczkach po amerykańskim Bourbonie. Ten odmienny od powszechnie stosowanego sposób pozwolił Glen Moray zyskać rozgłos wśród szerokiej konkurencji producentów whisky i przetrwać 120 lat, w tym wojny, na wysokim poziomie. Metoda starzenia whisky w różnorodnych beczkach pozostała z marką do dziś i stała się jej własną, unikalną tradycją.
Gorzelnia Glen Moray mieści się w samym sercu historycznej stolicy jednego z najpopularniejszych regionów Szkocji – Speyside. Miejsce to znane jest z produkcji whisky o kremowej konsystencji, delikatnym smaku i łatwości w degustacji, czym zaskarbiło sobie uznanie na szerokiej arenie światowej produkcji alkoholi mocnych. W przeszłości Speyside przyciągało wielu producentów alkoholu ze względu na dużą dostępność świeżej i wysokiej jakości wody z rzeki Spey oraz łagodny klimat, który sprzyjał leżakowaniu w beczkach. Dziś, pomimo iż zarówno wodę jak i odpowiednią temperaturę można uzyskać w całkowicie technologiczny sposób, wielu twórców szkockiego single malt wciąż produkuje w Speyside.
W 2017 roku Glen Moray obchodziła 120-lecie powstania. Z tej okazji Główny Gorzelnik marki, Graham Coull, stworzył jubileuszową edycję starzonego whisky w nakładzie 1000 butelek. Każda z butelek jest indywidualnie numerowana, co sprawia, że każda z nich jest zupełnie wyjątkowa.
Glen Moray 25YO Port Cask została wydestylowana w 1988 roku i większą część leżakowania spędziła w beczkach po Bourbonie, a na koniec okresu starzenia została przeniesiona do autentycznych beczek Porto importowanych z najlepszych domów portowych w Portugalii. Jest to bogata i złożona whisky, oferująca szeroką gamę delikatnych aromatów.
Kolor: miodowy;
Nos: doskonale zbalansowany; suszone figi, jabłka, dąb, toffi, wanilia, słodki jęczmień, owoce tropikalne;
Smak: głęboki i pikantny; maliny, czerwone pomarańcze, mleczna czekolada, goździki, toffi, karmel;
Finisz: trwały i pikantny; czerwone jagody, dąb, brązowy cukier;
Glen Moray 25YO Port Cask to whisky doskonałe do przeprowadzenia degustacji z prawdziwego zdarzenia. Najlepiej smakować je w temperaturze pokojowej, serwowane w profesjonalnym kieliszku typu glencairn. Kształt tego kieliszka pomaga aromatom skupić się na obrzeżu szkła i tym samym są o wiele lepiej wyczuwalne podczas degustacji. Ten single malt najlepiej smakuje bez dodatków, jeśli jednak „czegoś Ci brakuje” możesz podać do kieliszka talerz suszonych owoców.
W odróżnieniu od pozostałych produktów destylarni Glen Moray, 25-letni single malt nie posiada dobrze znanej i rozpoznawalnej ciemno-granatowej etykiety. O należności do szerokiego portfolio marki świadczy charakterystyczny kształt butelki o pękatej szyjce i granatowy kaptur, który jest na nią nawleczony.
Butelka wykonana jest z jasnego szkła i ozdobiona dwoma prostokątnymi etykietami. Górna etykieta o białym tle przykuwa uwagę dużą nazwą marki oraz liczbą „25”, która oznacza liczbę lat, jakie whisky spędziła na leżakowaniu. W dolnym prawym rogu widnieje jeszcze pieczęć ukazująca logotyp marki. Logotypem jest herb podzielony na cztery części, z których każda dotyczy działalności marki. Znajduje się tam słód jęczmienny, z którego produkowany jest single malt, ul pszczeli symbolizujący słodycz smaku trunku, beczka w której whisky leżakują oraz statek, którym są przewożone w najdalsze zakątki świata. Dolna etykieta o połyskującym, złotym tle zawiera informacje dotyczące trunku oraz najważniejsze – numer ewidencyjny limitowanej serii.
Butelka dodatkowo zamykana jest w eleganckim, drewnianym pudełku z metalowym obiciem kątów. Na przodzie pudełka znajduje się nazwa marki, szczegóły dotyczące whisky oraz logotyp marki w brandowym, granatowym kolorze.
Glen Moray 25YO Port Cask to najlepszy trunek dla obeznanych w temacie degustatorów, którzy pragną rozpocząć kolejny poziom zaznajamiania się z mocnymi trunkami, tym razem z tymi, które starzone były powyżej 20 lat. Owocowy aromat i pikantny posmak spodoba się każdemu miłośnikowi nietuzinkowych whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glen Moray Distillery |
Marka | GLEN MORAY |
Właściciel | La Martiniquaise-Bardinet |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | porto |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Jim Murray | 94 |