Dlaczego warto kupić whisky Glen Moray Elgin Peated?
- Przez tereny gorzelni przebiega historyczna droga do Elgin, stolicy regionu Speyside,którą podróżowali podobno Makbet, czy król Duncan
- Lekko torfowa (14 p.p.m.), owocowa
- Świetna jako wstęp do świata dymu i torfu
- Znakomity stosunek jakość-cena
- Srebrny medal na World Whiskies Awards w 2018 roku
Pierwsza whisky pod etykietą Glen Moray pojawiła się na rynku w roku 1897. Powstało ono w północnej części Szkocji, gdzie gdyby nie innowacyjne podejście twórców, było by tylko jednym z wielu produkowanych w tym miejscu single maltów. Jednak Glen Moray wyróżniało się na tle konkurencji dzięki wykorzystywaniu w procesie starzenia beczek używanych do różnych typów win. Przeciwnie do tradycyjnego podejścia i starzenia whisky jedynie w beczkach po Bourbonie, destylarnia Glen Moray leżakowała swoje alkohole w beczkach po winach Porto, Sherry czy Chardonnay. Była to ówcześnie zupełnie niespotykana metoda, która zapewniła marce rozpoznawalność wśród szerokiego grona miłośników szkockich single maltów.
Destylarnia Glen Moray mieści się w budynku, który od roku 1830 wykorzystywany był jako browar, w mieście Elgin w regionie Speyside. Jest to jeden z najbardziej popularnych regionów Szkocji, znany z produkcji whisky. Produkcja wysokoprocentowych alkoholi w tym regionie stała się popularna z powodu naturalnych warunków tego miejsca – łatwego dostępu do wysokiej jakości wody z przepływającej przez dolinę rzeki Spey, ciepłych temperatur i łagodnego klimatu. Połączenie tych cech tworzy idealne okoliczności do produkcji i starzenia whisky w drewnianych beczkach.
Ogromny wpływ na unikalny smak i łagodny charakter ma przede wszystkim fakt, że Glen Moray jako jedna z nielicznych destylarni sama słoduje własny jęczmień, a następnie tworzy z niego single malt, czyli łączy ze sobą jedynie słód jęczmienny i krystalicznie czystą wodę. Po procesie destylacji gotowy single malt przenoszony jest do beczek z dębu amerykańskiego wykorzystanych wcześniej do starzenia Bourbonu, by aromaty miały szansę złagodnieć i się zrównoważyć.
Wykorzystany do stworzenia whisky słodowany jęczmień jest dokładnie suszony i nasączany dymem torfowym. Delikatny, kremowy smak słodowego single malt łączy się z charakterystycznym aromatem torfu tworząc harmonijną całość – świeżą, unikalną i prawdziwie wyjątkową.
Kolor: jasno-złoty z dymnymi refleksami;
Nos: intensywny, torfowy; dym, rabarbar, skóra, pomarańcz, wanilia;
Smak: głęboki; krem waniliowy, pikantne przyprawy korzenne, toffi, dym torfowy, pieczone jabłka;
Finisz: długi i trwały, dymny, słodki i pikantny;
Glen Moray Peated dzięki połączeniu delikatnej, kremowej konsystencji i charakterystycznego torfowego posmaku stało się najlepszym whisky dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z torfowymi trunkami. Najlepiej degustować je w wersji saute, w niskiej szklance typu old fashion. Jeśli jednak jesteś dopiero na początku drogi z aromatem torfu i wciąż jest on dla Ciebie zbyt intensywny, możesz sączyć je z dodatkiem dużej kości lodu.
Butelka Glen Moray ma unikatową i bardzo charakterystyczną butelkę o pękatej i zwężającej się ku górze szyjce. Dolna część butelki jest delikatnie zaokrąglona przy szyjce, a całość wykonana jest z jasnego szkła, dzięki czemu można podziwiać piękną barwę trunku jeszcze przed degustacją. Na froncie butelki umieszczono tłoczenie z nazwą marki. Butelkę ozdobiono kapturem na szyjce oraz etykietą. Kaptur w odcieniu intensywnego granatu odpowiada kolorystycznie etykiecie. Na etykiecie użyto trzech kolorów tła, granatowego, błękitnego oraz białego. Kolor błękitny symbolizuje w tym przypadku dodatek dymu torfowego. Etykieta przedstawia dobrze widoczną nazwę marki w kremowym odcieniu, logotyp firmy w czerwono-złotych odcieniach, rysunek przedstawiający historyczny budynek destylarni, szczegóły dotyczące trunku oraz podpis jego twórcy - Mistrza Gorzelniczego. Złota czcionka oraz czerwone detale tworzą spójną całość.
Warto zwrócić uwagę na logotyp marki, którym jest podzielony na cztery części herb. Mieszczą się w nim symbole tworzące markę: słód, z którego powstaje single malt, pszczeli ul, symbolizujący jego słodki smak, drewniana beczka, w której dojrzewa i statek, jako symbol eksportowania trunku poza granice kraju.
Dodatkowo butelka zamykana jest w eleganckim kartonowym pudełku, utrzymanym w takich samych barwach, jak etykieta. Na prostokątnym kartoniku widnieje nazwa marki, detale dotyczące whisky, taki sam rysunek destylarni, jaki na etykiecie oraz pieczęć i podpis twórcy trunku.
Delikatne, torfowe whisky może stać się Twoją nową, ulubioną whisky do sączenia wieczorami w spokojnej atmosferze a także towarzyszem spotkań z przyjaciółmi i głośnych imprez. Sprawdzi się na obu okazjach! Pokochają ją zarówno miłośnicy whisky jak i amatorzy, którzy nigdy wcześniej nie próbowali tego typu alkoholu. Dzięki dodatkowemu opakowaniu w formie pudełka możesz wykorzystać je jako elegancki prezent dla wyjątkowej osoby.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glen Moray Distillery |
Marka | GLEN MORAY |
Właściciel | La Martiniquaise-Bardinet |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 14 ppm |
Jim Murray | 87.5 |