10-letnia whisky Glendronach Forgue dojrzewa głównie w beczkach po sherry Pedro Ximenez i Oloroso – to właśnie whisky „sherried” rozsławiła tę destylarnię na całym świecie. W aromacie rozpoznajemy karmel, suszone morele, imbir i czarną herbatę. W smaku możemy wyróżnić pieczone jabłko, imbir, miód, wanilię i mleczną czekoladę. Ekspresja zabutelkowana z mocą 43% zachwyca wielowymiarowością i lekką, złocistą barwą.
Stowarzyszenie kierowane przez Jamesa Allardice'a założyło Glendronach w 1826 roku. Zaledwie dekadę po rozpoczęciu produkcji znaczna część gorzelni została zniszczona przez pożar. Po odbudowie Walter Scott przejął zarządzanie gorzelnią w 1852 roku. Po jego śmierci w 1887 roku Glendronach został przejęty przez stowarzyszenie z Leith. W 1920 roku Charles Grant, syn założyciela gorzelni Glenfiddich, kupił Glendronach i trzy miesiące później ponownie rozpoczął produkcję. Pod kierownictwem rodziny Grantów produkcja kwitła przez następne czterdzieści lat. Kiedy William Teacher & Sons kupił destylarnię w 1966 roku, zwiększono liczbę destylatorów z dwóch do czterech, a w 1976 roku otwarto centrum dla zwiedzających. Destylarnia Glendronach kwitła i była jedną z niewielu, które zostały dodane do kolekcji Allied Distillers Caledonian Malts Collection w 1991 roku. Po nabyciu destylarni przez Allied Distillers została ona zamknięta w 1996 roku. Na szczęście produkcja została wznowiona w 2002 roku. Dziś destylarnia wróciła do swoich korzeni i usamodzielniła się w 2008 roku, kiedy to firma Benriach przejęła destylarnię. Pod nowym kierownictwem Glendronach stało się silniejsze, a oferta była stale poszerzana. W 2016 roku amerykańska grupa whisky Brown-Forman kupiła firmę BenRiach Distillery Company, a wraz z nią Glendroanach.
Glendronach ma sześć magazynów na miejscu: trzy magazyny sztauerskie i trzy magazyny regałowe. Do dojrzewania single malt destylarnia używa tylko najwyższej jakości beczek po sherry. Po przejęciu przez Pernod Ricard destylarnia zaczęła również używać beczek po bourbonie, co wywołało oburzenie wśród fanów Glendronach. Dziś destylarnia wróciła do swoich korzeni, ponownie używając głównie beczek po sherry. Spośród 85% beczek po sherry, wiele z nich to beczki Pedro Ximénez, w których whisky staje się bardzo owocowa i słodka. Na miejscu przechowywanych jest 70 tysięcy beczek z 11 milionami litrów surowego spirytusu.
10-letni Glendronach pod złocistą szatą kryje bogactwo smaków i aromatów, z czekoladą, imbirem i suszonymi morelami na czele.
Barwa: jasne, mętne złoto;
Aromat: słodki karmel, suszone morele, pikanteria imbiru i czarna herbata;
Smak: pieczone jabłka z cynamonem, miód, wanilia i mleczna czekolada;
Finisz: wyrazisty imbir, waniliowy pudding i kawałki czekolady;
Single malt dojrzewający w najlepszych beczkach po sherry perfekcyjnie smakuje z dodatkiem kropli wody. Nawet taka niepozorna ilość wody o pokojowej temperaturze i pozbawionej gazu sprawi, że 10-latek odkryje przed naszymi zmysłami jeszcze więcej smaków i aromatów. Raczcie się whisky z niskiej szklanki o grubym dnie lub ze specjalistycznego kieliszka do degustacji.
Kolorystyka 10-letniej whisky Glendronach nawiązuje do wyrazistych akcentów mlecznej czekolady, obecnych na palecie smaków. Odzwierdziedla również charakter procesu dojrzewania, który odbywa się w najlepszej jakości beczkach po sherry różnego rodzaju. Z bordowo-brązową etykietą doskonale współgrają złociste napisy. Kształtna butelka czeka w tubie.
Glendronach 10Y Forgue zabiera smakoszy w podróż pełną sherry. Złocisty single malt dedykowany jest wielbicielom smaków suszonych owoców i mlecznej czekolady. Destylarnia Glendronach znana jest z używania wysokiej jakości beczek po sherry różnego rodzaju. Nie możecie tego przegapić!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glendronach Distillery |
Marka | GLENDRONACH |
Właściciel | Brown Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso, sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |