Zaprezentowany w połowie 2015 roku Glendronach The Hielan jest 8-letnim single maltem z oferty gorzelni z regionu Speyside, dojrzewającym w beczkach po bourbonie i sherry. Rozkosznie maślany z dużą ilością ciągnących się rodzynek i migdałów, połączonych z nutami cytrusów i przypraw. Butelkowany w bogato zdobionej butelce z mocą 46% alkoholu.
Destylarnia Glendronach ma dość szeroką gamę oficjalnych butelek do wyboru dla entuzjastów bursztynowych alkoholi. W ich kolekcji znajdują się butelki w wieku 12, 15, 18, 21, 24, Cask Strength i Wood Finishes Bottlings, a także takie perełki jak The Hielan. Asortyment szkockiej marki jest stosunkowo nowy, zapoczątkowany ponownym wprowadzeniem 12-latka w 2009 roku.Glendronach ma długą historię związaną z Teachers and Ballantine Blends, w której nadal jest głównym składnikiem. Kiedy Pernod Ricard nabył destylarnię, Glendronach był również używany jako składnik Chivas Regal, chociaż ta relacja została zawieszona.
Moce produkcyjne destylarni wynoszące 1,3 mln litrów są stosunkowo niewielkie, zwłaszcza w porównaniu z innymi sąsiadami ze Speyside. Glendronach była nie tylko jedną z ostatnich gorzelni, która opalała węglem swoje alembiki, ale także jedną z ostatnich gorzelni, które przestały używać własnych słodów podłogowych, wyłączając je dopiero w 1996 roku. Gorzelnia używała również węgla i torfu do suszenia słodu jęczmień. Ponieważ Glendronach używał tej kombinacji, destylowany spirytus był stosunkowo torfowy jak na single malt whisky ze Speyside. Dzisiaj Glendronach to klasyczka whisky z tego regionu. Destylarnia używa beczek po sherry o wyjątkowo wysokiej jakości oraz beczek po burbonie – to właśnie w nich dojrzewa dram Glendronach The Hielan.
8-letni Glendronach The Hielan oferuje przyjemne i delikatne dla podniebienia akcenty miodu, piernika, marmolady i dębu. Na finiszu finezyjne fale ziół i trawy.
Barwa: złocisty bursztyn;
Aromat: śliwki, rodzynki, miód, płatki owsiane;
Smak: piernik z malinowym nadzieniem, prażone orzechy, pomarańcza i miód;
Finisz: dębowy, lekko trawiasty, średniej długości;
Na lodzie albo w Old Fashioned
Ten słodki i miękki single malt dobrze smakuje bez dodatków, jak i na lodzie. Podczas degustacji warto pomyśleć o dodaniu do whisky paru kropli wody o temperaturze pokojowej, która znacznie wzmocni odczuwalne smaki i aromaty. Idealna whisky do klasycznych alkoholowych koktajli, takich jak Whisky Sour czy znakomity Old Fashioned.
Bogactwo nie tylko w smaku, ale również na etykiecie. 8-letni Glendronach The Hielan kryje się w zgrabnej butelce wykonanej z bezbarwnego szkła. Na samym froncie znajdziemy dwie etykiety o czarnym tle. Na mniejszej za pomocą złotych i czerwonych napisów opisano dokładnie z jakim alkoholem mamy do czynienia. Na większej etykiecie umieszczono informację o wieku, a także rycinę o czerwonych barwach przedstawiającą sielankowy krajobraz regionu Speyside. Single malt poczeka na Was w czarnej, zgrabnej tubie.
Ten złocisty single malt to idealna whisky na rozpoczęcie niesamowitej przygody z whisky słodową. Dzięki delikatnym, finezyjnym smakom i aromatom, skradnie serca i podniebienia wielu degustujących. Świetna reprezentacja regionu Speyside, a poza tym pozycja mocno zachęcająca do spróbowania innych wypustów destylarni.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glendronach Distillery |
Marka | GLENDRONACH |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 8Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |