Glendronach Parliament to 21-letnia whisky prosto ze szkockiej destylarni z regionu Speyside. Butelkowana z mocą 48% alkoholu leżakowała ponad dwie dekady w beczkach po sherry Oloroso najlepszej jakości. Nazwa trunku nawiązuje do nazwy kolonii gawronów, które od dwóch stuleci zakładają gniazda w pobliżu gorzelni. Whisky bez filtracji na zimno i sztucznych barwników, obfitująca za to w owocowe nuty i akcenty przyjemnych przypraw.
Destylarnia Glendronach, została założona w 1826 roku przez spółkę lokalnych rolników kierowaną przez Jamesa Allardice'a. Niestety niedługo później destylarnię strawił pożar, a później zbankrutowała. Widząc jej potencjał, Walter Scott w 1852 roku przebudował gorzelnię do obecnego stanu. Kolejny znaczący właściciel pojawił się w 1920 roku - Charles Grant, najmłodszy syn Williama Granta z destylarni Glenfiddich. Destylarnia pozostała w rodzinie przez 40 lat, kiedy została sprzedany firmie Wm Teacher & Sons. W 1991 roku zostały wydane dwa 12-letnie wyrażenia – jedno z nich dojrzewające w bourbonie, drugie w beczkach po sherry. W 2008 przedsiębiorstwo Pernod Ricard sprzedało destylarnią firmie The BenRiach Distilling Co. Od tego czasu otwarto nowe centrum dla zwiedzających i wypuszczono nową gamę single maltów. Glendronach został zakupiony przez producenta whisky Jack Daniel’s z Tennessee, firmę Brown-Forman w 2016 roku wraz z przejęciem The BenRiach Distillery Company.
Ciekawostką jest, że Glendronach jako jedna z ostatnich destylarni regionu Speyside zrezygnowała z podłogowego słodowania jęczmienia do swojej whisky – miało to miejsce w latach 90. Odstawiając tę praktykę, wyzbyła się również produkcji torfowanego słodu i obrała drogę klasyczną dla większości gorzelni z regionu, klarując whisky o owocowych i delikatnych nutach. W branży mówi się, że Glendronach wykorzystuje jedne z lepszych beczek po sherry – ich drewno świetnie oddaje smak i aromat poprzedniej zawartości do alkoholu w beczkach.
21-letni Glendronach Parliament pełen jest karmelowej słodyczy perfekcyjnie połączonej z akcentami słodkiej gruszki, kawy z mlekiem i soczystych jagód.
Barwa: złocista;
Aromat: gruszka, szałwia, rumianek i bita śmietana;
Smak: marcepan, suszone śliwki, jagodowa konfitura i kawa;
Finisz: długi, słodki, karmelowy;
Ponad dwie dekady w dębowych beczkach po sherry zobowiązują. W tym przypadku nie mamy się jednak co martwić niepowodzeniem – Glendronach Parliament zachwyca mocą smaków i aromatów, charakterystycznych dla swojego regionu. Aby w pełni wydobyć słodkie akcenty, rekomendujemy pić single malta z dodatkiem dwóch kropli wody. Najlepiej degustować whisky ze szklanki typu tumbler lub klasycznego kieliszka do białego wina. Jeszcze lepiej – ze specjalistycznego kieliszka do degustacji whisky.
21-letni Glendronach kryje się w smukłej butelce, którą zdominowała beżowo-złota barwa. Na większej etykiecie umieszczonej na dolnej części frontu butelki, znajdziemy rycinę przedstawiającą sielankowy widok na Speyside. Na mniejszej etykiecie nieco wyżej dojrzymy datę przypominającą o otwarciu destylarni Glendronach. Single malta dostaniecie w zgrabnej, beżowej tubie.
Whisky w wieku 21 lat to nie byle co – takie dramy są dedykowane głównie dla smakoszy i prawdziwych wielbicieli bursztynowych trunków ze Szkocji. Jeżeli jesteś jednym ze specjalistów lub znasz takiego, to z pewnością będziesz zainteresowany szklanką, a może i nawet całą butelką, bursztynowej, słodkiej whisky ze Speyside.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glendronach Distillery |
Marka | GLENDRONACH |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso, sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |