Dlaczego warto kupić whisky Glenallachie 21 years old?
- Przy produkcji whisky w GlenAllachie używa się (ogółem, bo nie do każdej wersji) 20% natorfowanego słodu
- Debiutowała w 2020 roku
- Niezwykle bogata, zróżnicowana, pełna wrzosowego miodu, gorzkiej czekolady, mocnej kawy, kakao, cytrusów (grejpfrut, pomarańcza), ciasta owocowego, melasy, piernika, toffi, dojrzałych śliwek, daktyli, fig, skóry, dębu, cynamonu i imbiru
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 21 lat w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez (rozlew z 5 beczek typu puncheons o pojemności 500-700 litrów każda, pochodzących z roczników 1997 i 1998)
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą alkoholu (tzw. cask strenght) 51,4% ABV
- Stanowi nie lada gratkę dla kolekcjonerów – zarówno ze względu na to, iż jest to pierwsza edycja (batch 1), jak i dlatego, iż wyprodukowano jedynie 1600 butelek
Butelkowany z wysoką mocą 21-letni single malt Glenallachie leżakował w dębowych beczkach po winie Pedro Ximenez, wypełnionych w 1997 i 1998 roku. Formułę tej wyjątkowej, złocistej whisky stworzył sam Billy Walker, ceniony gorzelnik i mistrz destylacji. Trunek zadebiutował w 2019 roku w ograniczonej liczbie 1600 butelek. Dram oferuje obfite akcenty czekolady, przypraw, miodu i cytrusów. Wyselekcjonowane beczki zapewniły idealną równowagę między suszoną głębią i złożonością.
Na terenie zielonej Szkocji mieszczą się setki destylarni, a jedną z najmłodszych jest właśnie gorzelnia Glenallachie. Początki zakładu sięgają 1967 roku, kiedy to spółka Mackinlay McPherson Limited rozpoczęła destylacja bursztynowego alkoholu. Pod bacznym okiem wielu właścicieli destylarnia rozwijała się w statycznym tempie – do czasu, aż gorzelnia trafiła w ręce francuskiego przedsiębiorstwa Pernod Ricard. Nowi właściciele zainwestowali grube miliony w rozwój marki i zmienili charakter zakładu z produkującego jedynie whisky do mieszanek w miejsce, gdzie powstają również single malty. Pierwsze niezależne butelki whisky słodowej sygnowane nazwą „Glenallachie” powstały w latach 90. XX wieku. Do dzisiaj jednak możemy znaleźć słody szkockiej gorzelni w blendach.
Bardzo słodkie wino Pedro Ximenez pochodzi z południowych regionów Hiszpanii. Dojrzewanie w beczkach po tego rodzaju alkoholu nadaje whisky słodycz wyrazistej sherry, a także posmaku suszonych owoców, gładkości rodzynek oraz kremowości miodu. Pedro Ximenez ma również znaczny wpływ na kolor whisky – wyraźnie ją przyciemnia. Zanim jednak ciecz wyląduje w beczkach na 21 lat, podlega fermentacji przy użyciu żywych drożdży i podwójnej destylacji w miedzianych alembikach. Single malt whisky powstaje z jednego rodzaju zboża, jakim jest złocisty jęczmień.
21-letni single malt Glenallachie to kwintesencja beczek po sherry Pedro Ximenez, które wpływają na obecność prawdziwie owocowych akcentów, czekoladowych nut i pikantnych elementów soczystego imbiru.
Barwa: mahoń;
Aromat: ciemna czekolada, miód, skórka pomarańczy, cytrusy i cynamon;
Smak: owocowe ciasto, miód i melasa, duszone śliwki, czekoladowy baton, imbir;
Finisz: długi i słodki, owocowy, cynamon i przyprawy korzenne;
Być może będziesz tym szczęściarzem, w którego ręce wpadnie jedna z 1600 butelek limitowanego single malta od Glenallachie. Warto poczekać z rozpieczętowaniem tej luksusowej whisky do wyjątkowej okazji. Kiedy już ona nadejdzie, cieszmy się tsunami owocowych smaków i aromatów. Podczas pierwszej degustacji rekomendujemy obrać klasyczną metodę raczenia się trunkiem – czyli na czysto. Później warto dodać do niego odrobinę wody, która sprawi, że akcenty duszonych śliwek i pikantnego imbiru staną się jeszcze bardziej wyraziste.
Obszerna kolekcja single maltów destylarni Glenallachie emanuje spójnością opakowań. Każdy z wypustów szkockiej gorzelni mieści się w pękatej butelce z bezbarwnego szkła o dość długiej szyjce. W przypadku 21-latka zdecydowano się na wykorzystanie głębokiej czerni na etykietach. Mocna barwa dobrze kontrastuje z lśniącymi, złotymi napisami. Na mniejszej etykiecie podpisał się sam Billy Walker – mistrz gorzelni, odpowiedzialny za dram. Czarne pudełko o kształcie prostokąta, w którym sprzedawana jest whisky, prezentuje takie samo zestawienie kolorystyczne, co etykiety na butelce.
Jeżeli szukasz ekskluzywnego single malta to świetnie trafiłeś! Limitowana whisky, która 21 lat spędziła w beczkach po słodkiej, hiszpańskiej sherry, to pozycja dla prawdziwych wielbicieli wyrazistych smaków i aromatów. Czy jesteś jednym z nich? Taka butelka zaczeka na specjalną okazję, a do tego czasu będzie przyciągać wzrok z głównego miejsca na domowej półce barowej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenallachie Distillery |
Marka | GLENALLACHIE |
Właściciel | The Glenallachie Distillers Co. |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 51.4 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso, sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Otwierane opakowanie |
Nakład | 1600 butelek |