Destylarnia Benriach do stworzenia 21-letniego single malta wykorzystała cztery rodzaje beczek. W procesie maturacji wykorzystano beczki po sherry Pedro Ximenez, beczki po amerykańskim bourbonie, beczki po czerwonym winie oraz dębowe beczki pierwszego napełnienia. Wielowymiarowa whisky pełna owocowego charakteru, dębowej goryczki i miodowej słodyczy została zabutelkowana z mocą 46% w butelce o pojemności 0,7 litra.
Położona w samym sercu Speyside, w północno-wschodnim regionie Morayshire, destylarnia Benriach prezentuje cały tradycyjny urok regionu. Zbudowana przez Johna Duffa w 1898 roku czerpie wodę ze źródeł Burnside Springs znajdujących się pod ziemią. Chociaż BenRiach rozpoczął produkcję whisky single malt w 1898 roku, destylarnia padła ofiarą niefortunnego wyczucia czasu. Działała zaledwie dwa lata, zanim nadszedł trudny okres dla całej branży, co przyczyniło się do jej zamknięcia. Po kilku latach destylacji alembiki ucichły i pozostały w tym stanie przez sześćdziesiąt pięć długich lat. W normalnych okolicznościach oznaczałoby to koniec destylarni, ponieważ budynki z pewnością zostałyby zburzone. Jednak obok Benriach znajdowała się jej siostrzana destylarnia Longmorn, która korzystała z tamtejszej słodowni. W latach 60-tych pełna produkcja w Benriach została wznowiona. W 2004 roku rozpoczął się najbardziej ekscytujący okresu w historii destylarni. To właśnie w kwietniu tego roku Benriach usamodzielnił się, gdy został kupiony przez trzech biznesmenów – Billy’ego Walkera, Wayne’a Kieswettera i Geoffa Bella. Po przejęciu destylarni nowi właściciele odziedziczyli zapasy z najstarszymi beczkami pochodzącymi z 1965 roku.
Wizją tworzących destylarnię w nowej wersji było osiągnięcie najwyższej jakości słodu w regionie Speyside. Niezależna własność i ogromna wiedza gorzelników pozwala destylarni eksperymentować z różnymi ciekawymi wykończeniami drewna. Destylarnia kontynuuje dziś produkcję whisky z torfowanego i nietorfowanego słodu jęczmiennego. Benriach ukazuje swoją wyjątkowość poprzez szczególne metody, użyte składniki, charakterystyczne miedziane alembiki i wysokiej jakości beczki wybrane do dojrzewania. 21-letnia wersja dojrzewa w aż czterech rodzajach beczek: w beczkach po bourbonie, po czerwonym winie, w beczach pierwszego napełnienia i w beczkach po sherry Pedro Ximenez.
21-letnia edycja whisky Benriach prezentuje klasyczny charakter Speyside. Z nutami miodu, wanilii i elementami soczystych owoców jest godnym reprezentantem tego regionu.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: pikantny imbir, soczyste owoce i nuty dębu;
Smak: miodowe ciasto, kremowa wanilia, czerwone owoce, karmel i cynamon;
Finisz: pełen eleganckiej słodyczy i owocowego stylu;
Dojrzewająca ponad dwie dekady w czterech rodzajach beczek whisky Benriach powinna być degustowana bez dodatków, za to z konkretnego szkła. Raczej nie polecamy sięgać po klasyczną, niską szklankę, wykorzystywaną do degustacji amerykańskich bourbonów. Przy single malcie najlepiej wyposażyć się w kieliszek do sherry lub inne szkło, którego kształt przypomina tulipana. Odpowiednia forma szkła pozwala dogłębniej cieszyć się słodową whisky.
Ciemno-niebieskie, obszerne pudełko z białymi napisami na froncie, skrywa obłą butelkę pełną 21-letniej whisky. Na opakowaniu odnajdziemy również logo szkockiej destylarni oraz rok otwarcia gorzelni. Na butli o pojemności 0,7 litra, wykonanej z białego szkła, umieszczono białą etykietę. Złote i czarne napisy informują o zawartości.
21 lat w czterech rodzajach dębowych beczek stworzyło whisky, którą zainteresują się szczególnie doświadczeni smakosze i kolekcjonerzy whisky słodowej. Dwie dekady i dodatkowy rok dojrzewania kwalifukuje dram, jako słod długodojrzewający i plasuje go na wysokiej półce. Benriach będzie doskonałą opcją na prezent dla degustatora z doświadczeniem.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |