Dlaczego warto kupić whisky Aberlour A'bunadh Batch 73?
- Seria A'bunadh, co w języku gaelickim oznacza "z początku", została stworzona jako hołd dla oryginalnych metod produkcji whisky Aberlour, inspirowana odkryciem butelki z 1898 roku podczas renowacji destylarni.
- Batch 73 zadebiutował w 2022 roku jako kontynuacja serii A'bunadh.
- harakteryzuje się aromatami przypraw, praliny i pomarańczy, smakiem czarnych wiśni, suszonych owoców, imbiru oraz gorzkiej czekolady, z długim, intensywnym finiszem pełnym przypraw i dębu.
- Dojrzewa wyłącznie w beczkach po sherry Oloroso, nie jest torfowa, a każda partia butelkowana jest w naturalnej mocy beczki.
- Butelkowana z mocą 61,2%, bez filtracji na zimno i bez dodatku karmelu.
- Idealna dla doświadczonych koneserów i kolekcjonerów poszukujących intensywnych doznań smakowych; doskonała do degustacji solo.
- Każdy batch A'bunadh jest numerowany i różni się delikatnie profilem smakowym, co czyni je atrakcyjnymi dla kolekcjonerów i miłośników whisky.
Gorzelnia Aberlour została założona w 1879 roku w miejscowości o tej samej nazwie, w regionie Speyside w Szkocji. Motto założyciela brzmiało „let the deed show”, czyli „niech uczynki będą widoczne”. Sentencja ta znajduje się na butelkach trunków. W 1898 roku zakład spłoną i został ponownie odbudowany, a w XX wieku poddano go kilkukrotnemu przebudowaniu. „Aberlour” z języka gaelickiego oznacza „ujęcie szemrzącego potoku”.
Trunek dojrzewał w beczkach po hiszpańskiej sherry Oloroso. Ta 73 partia cenionej i lubianej whisky, zachwyca paletą aromatyczno-smakową. Dram został zabutelkowany z mocą 61,2% alkoholu, bez wcześniejszej filtracji na zimno. Wypust świetnie reprezentuje charakter regionu Speyside.
Bogata i intensywna w smaku whisky, z odczuwalnym wpływem sherry. Długi, satysfakcjonujący finisz, pełen ciemnej czekolady.
Barwa: bursztynowa.
Aromat: skórka pomarańczy, orzechy, sherry, przyprawy.
Smak: pomarańcza, imbir, sherry, suszone owoce, gorzka czekolada.
Finisz: przyprawy i czekolada.
Ekspresja do degustacji na czysto lub w towarzystwie jednej bądź dwóch kropli wody źródlanej. Dodatek wody złagodzi moc alkoholu oraz rozwinie paletę aromatyczno-smakową trunku, sprawiając, że wszystkie ukryte w nim niuanse będą lepiej wyczuwalne i przystępne dla degustującego.
Dram zamknięty w niewysokiej, przysadzistej, lekko obłej butelce, z bezbarwnego szkła. Profilowaną szyjkę wieńczy czarny lak. Na froncie subtelne tłoczenia i mała etykieta z niezbędnymi informacjami dotyczącymi zawartości butelki. Całość dostępna w tubie.
Formuła powstała z myślą o prawdziwych smakoszach oraz miłośnikach regionu Speyside. Gratka dla entuzjastów wypustów gorzelni. Trunek o ciekawym smaku, który doceni doświadczone podniebienie. Genialny pomysł na prezent nie tylko dla kolekcjonera. Must-have w domowej kolekcji i na profesjonalnym barze.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Aberlour Distillery |
Marka | ABERLOUR |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 61.2 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |