T. T. Lee już od wielu lat znajdował się na liście czołowych przedsiębiorców Tajwanu, jako właściciel jednej z największych firm produkcyjnych w kraju, King Car Group, gdy do głowy przyszedł mu nowy pomysł. Jako wielki miłośnik klasycznych szkockich single malt i pasjonata tradycyjnych metod produkcji zapragnął on wybudować własną destylarnię whisky i rozpocząć produkcję trunków. Niestety surowe prawo Tajwanu zakazywało produkcji alkoholu o tak wysokiej zawartości alkoholu i T. T. Lee musiał uznać swój nowy pomysł za marzenie. Jednak w 2002 roku marzenie okazało się możliwe do spełnienia dzięki przystąpieniu Tajwanu do Światowej Organizacji Handlu i złagodzeniu prawa dotyczącego alkoholu. T. T. Lee nie zwlekał z czasem i od razu zabrał się za poszukiwanie najlepszego miejsca pod budowę gorzelni. Po wielu miesiącach poszukiwań wybrał obszar w północno-wschodniej części wyspy, którego historyczną nazwę „Kavalan” przejęła destylarnia pozostająca na razie w marzeniach przedsiębiorcy. Miejsce to wydało się Lee najodpowiedniejsze za sprawą unikalnego mikroklimatu: wysokich gór Snowy Moutains, z których spływała krystalicznie czysta woda roztopowa potrzebna do produkcji, gorący i wilgotny klimat chłodzony bryzą napływającą znad oceanu oraz czyste, naturalne środowisko. Do zaplanowania konstrukcji i opieki nad pierwszymi latami produkcji zaproszono wyśmienitego specjalistę ze Szkocji, dr Jima Swana. Dr Swan nie tylko zaprojektował budynek i czuwał nad postępem prac przy budowie, lecz także wypracował unikalny styl marki i przekazał całą swoją wiedzę przyszłemu Mistrzowi Gorzelnikowi, Ianowi Changowi. Destylarnia powstała w 9 miesięcy i oficjalnie została otwarta w 2005 roku. Wtedy też dołączył do dr Swana Ian Chang, który ostatnie lata spędził w Szkocji studiując chemię i pracując w typowych szkockich gorzelniach. Dzięki ich współpracy w 2006 roku wyprodukowano pierwszy destylat, a dwa lata później w 2008 roku zakorkowano pierwszą butelkę whisky. Zaledwie dwa lata później marka Kavalan wygrała swój pierwszy międzynarodowy konkurs wprawiając w osłupienie krytyków całego świata. Podczas tego konkursu w degustacji w ciemno zestawiono 3-letnią tajwańską whisky z „młodymi szkockimi”, z których tajwański trunek okazał się najlepszy. Od tamtej pory zainteresowanie azjatycką whisky stale rośnie, a wysoki popyt wymaga coraz większej produkcji. Dlatego z początkowych 1,5 miliona litrów whisky produkcja w Kavalan wzrosła do 9 milionów litrów rocznie! Zdobywane wciąż złote i srebrne medale wykraczające już wysoko ponad 200 sztuk pokazują jednak, że to nie koniec rozbudowywania destylarni Kavalan.
Whisky ta pochodzi z tej samej beczki, z której wydobyto trunek do serii „Solist”. Ta butelka jest jednak z dodatkiem wody źródlanej, która obniżyła poziom alkoholu do 46%. Obniżenie ilości procentów pozwoliło uzyskać łagodniejszy smak, dzięki czemu Kavalan Sherry Oak jest przystępną i łatwą w smakowaniu whisky single malt. Leżakowała w beczkach po hiszpańskim Sherry Oloroso przez co najmniej 4 lata. Pierwszy raz została zaprezentowana na rynku w 2016 roku.
Kolor: głęboki mahoń;
Nos: czysty i złożony; suszone owoce, orzechy, przyprawy korzenne, marcepan, wanilia, rodzynki, czarne wiśnie, żurawina do mięsa, karmel, tytoń, lukrecja;
Smak: gładki i dobrze zbalansowany; suszone owoce, przyprawy korzenne, rodzynki, dżem z owoców leśnych, gorzka czekolada, migdały w cukrze, tytoń, skóra, dąb, kawa;
Finisz: elegancki i długi; czerwone owoce jagodowe, tytoń, dąb;
Kavalan Sherry Oak to whisky dla prawdziwych mięsożerców, gdyż doskonale komponuje się z dobrze wysmażonym stekiem z wołowiny argentyńskiej. Przypadnie do gustu także entuzjastom słodszych smaków, ponieważ równie dobrze łączy się z gorzką czekoladą i orzechami. Słowem, dla każdego coś dobrego!
Butelka z jasnego szkła pozwala na podziwianie wyjątkowego koloru whisky jeszcze przed otwarciem butelki. Design jest minimalistyczny, nowoczesny i elegancki, dokładnie tak, jak sam trunek. Butelka ma prosty okrągły kształt i delikatnie pękatą szyjkę, którą kończy złoty kaptur. Środkową część butelki zajmuje prostokątna etykieta w kolorze Sherry, która doskonale współgra z barwą trunku zamkniętego wewnątrz. Etykieta otoczona jest dwoma srebrnymi ramkami, a w środku prezentuje kilka elementów. W górnej części znajduje się srebrny logotyp, którym jest wizerunek budynku destylarni oraz nazwa marki podzielona na trzy części. W dolnej części znajduje się nazwa whisky oraz jej krótki opis w kolorze czarnym.
Kavalan Sherry Oak to doskonała whisky dla smakoszy, których podniebienie poznało się już z niejedną whisky single malt z Irlandii czy Szkocji, a obecnie poszukuje trunków bardziej egzotycznych. Ta butelka doskonale wprowadzi w wyjątkowy świat azjatyckich whisky gładką konsystencją i przyjemnym aromatem owoców i czekolady. Z pewnością zachęci do dalszych podróży wśród trunków z Tajwanu.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Kavalan Distillery |
Marka | KAVALAN |
Właściciel | King Car Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |