Aberlour A`Bunadh to szkocka whisky single malt prosto z regionu Speyside. To prawdziwa bomba pełna sherry. Cudownie aromatyczna niesie lekką nutę torfu, skoncentrowane tony owoców, od mango po jabłka. Tu i tam znajdziecie pieprzne przyprawy i orzechowe nuty. Single malt o wytrawnym i trwałym, kakaowym finiszu imponuje luksusowym charakterem. Zabutelkowany z mocą prosto z beczki (60,9% alkoholu) zwraca uwagę ciekawą prezentacją. „A'bunadh” to gaelickie słowo oznaczające „pochodzenie”.
Destylarnia whisky Aberlour znajduje się w samym sercu regionu Speyside, nad brzegiem rzeki Lour – stąd nazwa. Aberlour dojrzewa swoje whisky słodowe w kombinacji beczek z dębu amerykańskiego i beczek po sherry. Pierwsza destylarnia została założona w niedalekiej okolicy w 1826 roku przez Jamesa Gordona i Petera Weira. W następnym roku Peter Weir wycofał się ze spółki. W 1879 roku większość destylarni została zniszczona przez pożar. Obecna destylarnia została zbudowana w 1879 roku przez Jamesa Fleminga, lokalnego bankiera. Kiedy dziennikarz Alfred Barnard odwiedził Aberlour w latach 80. XIX wieku w ramach swoich obszernych badań nad szkockimi destylarniami whisky, opisał nowy zakład Jamesa Fleminga jako „doskonałą, nowoczesną destylarnię”. W 2000 roku wprowadzono whisky Aberlour A’bundah z mocą prosto z beczki. W ciągu ostatnich 100 lat budynki destylarni z pewnością mocno się zmieniły, jednak wiele z ich oryginalnych cech nadal istnieje, a tradycyjny charakter pracy destylarni Aberlour pozostaje niezmieniony.
Aberlour A`Bunadh jest ucztą wśród single maltów ze szkockiego regionu Speyside. Dojrzewająca w wyselekcjonowanych beczkach po sherry i niefiltrowana na zimno, whisky ta pochodzi bezpośrednio z beczki o mocy 60,9% alkoholu. A'bunadh zawdzięcza swój intensywny, owocowy aromat dębowym beczkom po sherry Oloroso. Do produkcji Aberlour A'Bunadh używa się wyłącznie jęczmienia nietorfowego. Fermentacja w kadziach zaciernych trwa około dwóch dni. Aberlour nie utrzymuje już własnych słodowni. Jęczmień jest dostarczany przez duże słodownie. Single malt jest butelkowany w pojedynczych partiach. Ponieważ każda beczka rozwija się nieco inaczej, partie różnią się również nieznacznie smakiem i mocą alkoholu.
Aberlour A`Bunadh, whisky z regionu Speyside, dojrzewająca w beczkach po sherry Oloroso, charakteryzuje się bursztynową barwą. Pod złocistą szatą skrywają się owocowe aromaty, smak miodu i sherry, a także finisz pełen rozgrzewających akcentów.
Barwa: ciemny rubin, bursztyn;
Aromat: owocowe aromaty jabłek i gruszek, ze słodkimi nutami wanilii i miętowego toffi;
Smak: wyjątkowo gładki i kremowy, gałka muszkatołowa, miodowa słodycz, sherry i dąb;
Finisz: długi, miękki i rozgrzewający, akcenty miodu i kakao;
Soczysta whisky z kakaowym finiszem to idealny trunek do powolnej degustacji, która pozwoli odkryć głębię smaków i aromatów szkockiego single malta. Do degustacji niezbędne będzie odpowiednie szkło – najlepiej specjalistyczny kieliszek, który pozwoli skupić się na konkretnych aromatach i cieszyć najmniejszymi niuansami. Degustujcie Aberlour A`Bunadh na czysto, bez dodatków, ponieważ tak smakuje najlepiej.
Obła butelka z gładkiego szkła, na którego froncie wytłoczono nazwę destylarni i rok jej założenia, zwraca uwagę. Niedługa, pękata szyjka, zwieńczona została bordowym korkiem. Na niewielkiej, białej etykiecie znajdziecie wszystkie informacje dotyczące tego niesamowitego wydania. Butla kryje się w zgrabnej tubie o słomianym kolorze.
Bursztynowa whisky Aberlour A`Bunadh Batch 75 to kolejna odsłona uwielbianej przez wielu kolekcji, prezentującej single malty ze Speyside, butelkowane z wysoką mocą prosto z beczki – w tym przypadku z dębowej beczki po sherry Oloroso. Stworzona do powolnej degustacji, zachwycająca paletą smakową i aromatyczną, stanowi trunek idealny jako prezent dla smakosza i degustatora bursztynowych alkoholi.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Aberlour Distillery |
Marka | ABERLOUR |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 60.9 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |