Dlaczego warto kupić Glenlivet 15 years old French Oak?
- Pod koniec lat 30-tych XX wieku The Glenlivet produkowała około 50 tysięcy litrów destylatu rocznie; obecnie wytwarza grubo ponad 10 milionów
- Bogata, choć lekka, sporo dębu i żywicy, do tego sporo jabłek, migdałów, lekko pikantnych przypraw i odrobina miodowej słodyczy
- Stworzona z destylatów starzonych 15 lat w beczkach po Bourbonie i, częściowo, w dębie francuskim z lasów Limousin (w którym tradycyjnie dojrzewa koniak)
- Znakomita do dań mięsnych, szczególnie do dziczyzny
- Złoty medal na International Wine & Spirit Competition w 2017 roku
Oto 15-letni single malt z najstarszej destylarni w Speyside. Zanim został zabutelkowany z mocą 40%, leżakował w dębowych beczkach, a następnie 35% destylatu finiszowało w specjalnie dobranych beczkach z wyjątkowo delikatnego drewna dębu francuskiego, znanego pod nazwą Dordogne i wykorzystywanego podczas maturacji koniaku. Dokładnie opracowany proces maturacji wpłynął na bogactwo smaków i aromatów, jakie oferuje złocista whisky. Wśród nich znajdziemy akcenty kremowej wanilii, podbite akordami cynamonu, orzechów laskowych i gałki muszkatołowej.
Glen Livet to nazwa doliny w regionie Speyside, jednym z pięciu głównych regionów szkockiej destylacji whisky. Na cześć doliny została nazwana whisky wytwarzana na jej terenach. Ustronna lokalizacja ułatwiła Georgowi Smithowi otworzenie destylarni na samym początku XIX wieku. Wówczas jeszcze produkcja whisky była nie do końca legalna, jednak zapalony gorzelnik nie uważał tego za przeszkodę i dalej wykonywał swoją pracę. Słody Glenlivet szybko stały się na tyle popularne, że już w 1822 roku zachwycał się nimi król Jerzy IV. Dzięki królewskiemu poparciu destylarnia mogła rozpocząć oficjalną destylację i wejść na rynek ze świetną renomą, zdobytą już wcześniej. Około 1870 roku słowo „Glenlivet” zostało oficjalnie uznane za nazwę słodów ze szkockiej gorzelni. Dzisiaj marką zarządza francuskie przedsiębiorstwo Pernod Ricard. Single malty z Glenlivet pozostają wzorcem, z którym zwykło porównywać się inne wypusty gorzelni na terenach Speyside. Trunki z tych terenów cechują się delikatnością i finezyjnymi nutami owoców.
Gorzelnia Glenlivet w wielu procesach produkcji swojej whisky wykorzystuje wodę ze źródła Josie's Well, a także z innych pobliskich strumieni, stanowiącymi dopływy rzeki Spey. Złoty jęczmień, będący podstawą do powstawania zacieru słodowego, destylarnia kupuje od słodowni w mieście Portgordon. Destylarnia, podobnie jak wiele innych zakładów, a latach 60. XX wieku porzuciła samodzielnie słodowanie ziarna na rzecz współpracy z dostawcami jęczmienia słodowanego. Proces destylacji w gorzelni odbywa się w alembikach o oryginalnym kształcie – są one bulwiaste i mają ponadprzeciętnie długie szyjki. Taka budowa destylatorów wpływa na delikatność alkoholu. 15-letni single malt przez ponad dekadę leżakuje w klasycznych dębowych beczkach, a ostatnie lata procesu maturacji spędza w beczkach z francuskiego dębu, wykorzystywanego podczas dojrzewania koniaku. Specjaliści szkockiej marki uznali, że ten nietypowy sposób maturacji wpłynie znacznie na smaki i aromaty trunki – i mieli rację!
15-letni Glenlivet French Oak to klasyczny słód regionu Speyside. Podczas degustacji możemy spodziewać się groma owocowych akcentów i orzechowych elementów.
Barwa: ciepłe złoto, bursztyn;
Aromat: kremowy i bogaty, maślane nuty, kardamon;
Smak: delikatnie owocowy, orzechy i gałka muszkatołowa;
Finisz: migdały i nuty przypraw;
Smakosze pragnący wydobyć z wyjątkowej, 15-letniej whisky najdrobniejszy szczegół, zdecydują się z pewnością na degustację bez dodatków w specjalistycznym kieliszku do whisky lub niskiej szklance zwanej tumbler. Klasyczna degustacja obejmuje również sposób raczenia się whisky z dodatkiem paru kropli wody. Krystaliczna woda sprawi, że na wierzch wynurzą się ukryte wcześniej akcenty migdałów i kardamonu. Odważni z pewnością będą chcieli wykorzystać delikatną whisky w alkoholowym koktajlu. Z naszej strony rekomendujemy któryś z tradycyjnych drinków, jak Old Fashioned lub Manhattan.
Gama produktów marki Glenlivet zyskała spójny design opakowań. Klasycznie smukła butelka o gładkim, bezbarwnym szkle i lekko profilowanej, dość długiej szyjce, zakończonej bordową zakrętką, prezentuje głęboko czerwone barwy. Bordowo-biała etykieta zawiera wszystkie informacje o trunku, a złote i czarne napisy informują o jego typie i miejscu produkcji. Na etykiecie dojrzymy również wizerunek samego założyciela destylarni, czyli Georga Smitha. Single malt sprzedawany jest w prostokątnym pudełku, którego kolorystyka pasuje do butelki.
Szukasz delikatnego słodu, który zaspokoi Twoje zapotrzebowanie na klasycznie finezyjny i owocowy alkohol ze Speyside? 15-letni single malt marki Glenlivet to idealna opcja dla fana delikatnych smaków i aromatów. Degustacja bez dodatków będzie świetna na początek – z czasem jednak warto testować trunek w drinku lub z dodatkiem kropli wody. Wypust świetny na każdą okazję i w przystępnej, zachęcającej cenie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenlivet Distillery |
Marka | GLENLIVET |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | koniak |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Jim Murray | 93 |