Master Distiller's Reserve Small Batch z destylarni Glenlivet dojrzewa w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach, w tym w beczkach z pierwszego napełnienia po sherry, beczkach z amerykańskiego dębu pierwszego napełnienia i tradycyjnych beczek dębowych. Taki miszmasz sprawia, że single malt nabiera czekoladowych nut, akcentów marmolady, dębu i słodkiej pomarańczy. Złocisty dram został zabutelkowany z najniższą dopuszczalną przez szkockie regulacje mocą, czyli z zawartością 40% alkoholu.
Destylarnia Glenlivet wyróżnia się tym, że jest pierwszą licencjonowaną destylarnią w regionie Speyside. W pewnym momencie na tym obszarze znajdowało się około 200 nielegalnych destylarni, a nazwa „Glenlivet” była używana przez wiele konkurencyjnych gorzelni. Właściciel zakładu, John Smith, syn założyciela, zdał sobie sprawę ze znaczenia brandingu, więc w 1884 roku podjął kroki prawne, aby zastrzec używanie nazwy. Kapitan Bill Smith Grant przejął kontrolę nad gorzelnią w 1921 roku. Udało mu się poprowadzić firmę do sukcesu pomimo trudnych wyzwań, takich jak ekonomiczny kryzys i prohibicja w Ameryce. Jego wytrwałość została nagrodzona w 1933 roku, kiedy skończyła się prohibicja, a Amerykanie desperacko szukali single maltów – destylarnia Glenlivet miała doskonałe warunki do ich dostarczania. W połowie XX wieku Glenlivet stanowił połowę szkockiej whisky słodowej sprzedawanej w Ameryce, a niedługo później wieści o tej whisky rozeszły się po wszystkich zakątkach świata. Glenlivet wyznacza dziś tempo, jeśli chodzi o single malty ze Speyside.
Zdolność produkcyjna destylarni sięga 10,5 miliona litrów rocznie, co czyni Glenlivet najlepiej prosperującą destylarnią w regionie. Destylarnia nadal używa drewnianych washbacków, które są znacznie trudniejsze do czyszczenia niż ich współczesne odpowiedniki ze stali nierdzewnej. Fakt ten świadczy jednak o autentyczności produkcji, a w dodatku pozwala na stworzenie subtelnych i niuansowych smaków i aromatów. Glenlivet używał własnych słodowni podłogowych do 1966 roku, kiedy to zostały wycofane z eksploatacji. Dziś destylarnia pozyskuje słody od profesjonalnych słodowników, podobnie jak wiele innych gorzelni. Stosowany do produkcji słód jest nietorfowy, dzięki czemu gorzelnicy mogą wykorzystać pełne spektrum smaków, budując dram.
Master Distiller's Reserve Small Batch oczarowuje kwiatowym finiszem, dębowym smakiem i głębokimi aromatami ciemnej czekolady.
Barwa: jasny bursztyn z refleksami;
Aromat: czekolada, sherry, rodzynki i marmolada;
Smak: świeża przyprawa dębowa, rodzynki, pomarańcza i akcenty jęczmienia;
Finisz: długie, fale moreli i kwiatów;
Wspaniale głęboka, otulająca whisky pełna akcentów ciemnej czekolady i owoców świetnie smakuje w towarzystwie kropli wody. Taki niepozorny dodatek pięknie otwiera wachlarz smaków i aromatów drzemiących w bursztynowym single malcie. Racz się dramem w kieliszku do degustacji lub szklance typu tumbler o grubym dnie.
Złocista whisky świetnie współgra z granatowymi elementami etykiety. Kolor niebieski wybrano również na barwę pudełka, w którym dram trafi w Wasze ręce. W centrum butelki znajdziecie napis „The Glenlivet” wykonany charakterystyczną czcionką, będącą swoistym logo szkockiej marki. Sama butelka jest dość wysoka, zgrabna i ma szyjkę średniej długości. Całość prezentacji nawiązuje do spójnego designu reszty pozycji destylarni.
Jim Murray w swojej Whisky Bible z 2020 roku przyznał single maltowi Master Distiller's Reserve Small Batch aż 93 punkty! To prawdziwie elegancka whisky, która zachwyci wielbicieli słodkich smaków i aromatów. Świetna podczas świętowania wyjątkowego wydarzenia, a także jako towarzysz spokojnego wieczoru przy kominku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenlivet Distillery |
Marka | GLENLIVET |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon 1stfill, sherry 1st fill |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Jim Murray | 93 |