Dlaczego warto kupić whisky Glenlivet Archie Wood 21 years old?
- Gorzelnia The Glenlivet zaczynała od nielegalnej destylacji whisky, czemu sprzyjało jej położenie – w odległej i odizolowanej od reszty terytorium regionu dolinie rzeki Livet (stąd nazwa)
- Pełna, bogata, rozgrzewająca, mnóstwo korzennych przypraw, czekolady, suszonych owoców, a także migdałów, wanilii, toffi i kawy
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 21 lat w beczkach po Bourbonie (first fill, second fill) i sherry (również first fill, second fill)
- Znakomita na specjalne okazje, a także do owocowych lub czekoladowych deserów
- Rzadka, produkowana w bardzo małych partiach
- Mnóstwo medali, w tym złoty na International Wine & Spirit Competition w 2013 roku
21-letni single malt od Glenlivet Distillery to wyjątkowa i wyrafinowana whisky, będąca idealną reprezentacją regionu Speyside. Butelkowany z mocą 43% trunek, dojrzewa wcześniej w kombinacji beczek po sherry i burbonie przez minimum 21 lat, a część destylatów dojrzewa nawet do 40 lat. Luksusowy trunek z najwyższej półki, produkowany w małych partiach, pojawił się na półkach sklepowych w latach 90. i od tego czasu cieszy się nieustanną popularnością wśród doświadczonych smakoszy.
Na początku XIX wieku nielegalnie działające destylarnie były powszechne w całym regionie Speyside w Szkocji. W 1823 roku Alexander Gordon przeforsował ustawę akcyzową w parlamencie, która zezwalała nielegalnym gorzelnikom w kraju na ubieganie się o licencje. Rok później biznesmen o nazwisku George Smith złożył wniosek o jedną z pierwszych licencji w regionie Speyside w Szkocji i otworzył drzwi destylarni The Glenlivet. Destylarnia posiada i imponującą obecnie gamę produktów. Podstawowy asortyment składa się z 12-latków, 15-latków, 18-latków i 21-latków. Destylarnia posiada również kolekcje tematyczne, takie jak Limited Range, Nàdurra Range, Winchester Collection i Travel Exclusives. Większość słodów produkowanych w Glenlivet jest sprzedawana jako single malt whisky. Reszta wyprodukowanego alkoholu zostaje wykorzystana w mieszanych whisky firmy Pernod Ricard, takich jak Chivas Regal. Prawie połowa całego single malta butelkowanego w Glenlivet jest sprzedawana w Stanach Zjednoczonych.
21-letni whisky Glenlivet jest produkowana z jęczmienia pochodzącego z Crisp Maltings w wiosce. Portgordon. Po słodowaniu i zmiażdżeniu jęczmienia jest poddawany fermentacji w drewnianych płuczkach przez około dwa dni. Popy drewniane używane przez Glenlivet są bardziej kosztowne w utrzymaniu w porównaniu do popłuczyn ze stali nierdzewnej używane przez większość szkockich destylarni, ale nadają whisky charakterystyczną, kwiatową jakość. Po sfermentowaniu jęczmień jest dwukrotnie destylowany w miedzianych alembikach. Pierwotnie zaprojektowane przez George'a Smitha, miedziane alembiki mają unikalny kształt przypominający latarnię, co sprzyja kontaktowi whisky z miedzią. Miedź pozbawia whisky wszelkich zanieczyszczeń, które może zawierać i zapewnia jaśniejszy i czystszy profil smakowy. Po destylacji The Glenlivet Archive 21 Year Old dojrzewa w kombinacji beczek po sherry i beczkach po burbonie przez minimum 21 lat (część destylatów dojrzewa do 40 lat). Za sprawą przemyślanego procesu dojrzewania whisky oferuje bogaty, luksusowy aromat sosny, rodzynek i drzewa sandałowego.
Gładki i doskonale wyważony 21-letni single malt oferuje ekskluzywne smaki drzewa sandałowego w towarzystwie przyjemnych akcentów orzechów i brązowego cukru.
Barwa: rubinowe złoto;
Aromat: brązowy cukier, orzechy włoski, miód, ciasto i maślane tosty;
Smak: imbir, nuty dęby, drzewo sandałowe i kandyzowana pomarańcza;
Finisz: dębowy, drzewiasty, wyrafinowany;
Whisky o takiej renomie zasłużyła na przemyślaną degustację. Przed testowaniem aromatów i smaków, warto zaopatrzyć się w specjalistyczny kieliszek lub szklankę typu tumbler. W pierwszej kolejności raczmy się trunkiem bez dodatków, w jak najczystszej formie. Pozwoli to naszemu podniebieniu dokładnie zapoznać się ze stylem pozycji. Podczas kolejnych degustacji warto dodać do whisky parę kropli wody, który wysunie na wierzch akcenty drzewne. Degustacja powinna zacząć się od dostrzeżenia barwy whisky. Później spróbujmy poznać aromat i smak, a na końcu skupić się na finiszu.
Wygląd 21-latka odbiega od klasycznej prezentacji wypustów z podstawowego asortymentu destylarni Glenlivet. Tym razem butelka ekskluzywnego słodu zyskała bardziej kwadratowy kształt. Szyjka pozostała jednak obła, średniej długości i delikatnie profilowana. Przez bezbarwne szkło z powodzeniem każdy zainteresowany dojrzy bursztynową barwę alkoholu, znajdującego się za gładką taflą. W górnej części butelki wytłoczono rdzawy emblemat z datą powstania destylarni. Poniżej umieszczono dwie etykiety: beżową i bordową. Znajdziemy na nich informację o trunku. Single malt sprzedawany jest w prostokątnym, bordowym pudełku, na którym to również wyróżniono istotną datę otwarcia bram szkockiego zakładu.
Whisky Glenlivet Archive 21 Year Old zdobyła złoty medal na World Spirits Competition w San Francisco w latach 2005, 2006 i 2009 oraz podwójny złoty medal w latach 2007, 2012 i 2013 w tym samym konkursie. Ponadto uzyskała 93 punkty od Whisky Advocate. To pozycja dla wielbicieli wysokiej klasy single maltów z najwyższej półki. Bursztynowy alkohol sprawi, że każda chwila stanie się wyjątkowa i pozostanie zapamiętana na długi czas. Whisky na specjalne okazje dla wyrafinowanego podniebienia.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenlivet Distillery |
Marka | GLENLIVET |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |