Dlaczego warto kupić whisky Glenfiddich Solera Reserve 15 years old?
- Nazwa odnosi się do pobliskiej doliny, w której przepływa rzeka Fiddich
- Debiutowała w 1998 roku
- Owocowa, ze słodko-pikantnymi akcentami sherry
- Zestawiona z 15-letnich destylatów leżakowanych w beczkach nowych, po Burbonie i sherry
- Mieszana w tzw. kadzi solera, nigdy do końca nie opróżnianej, w której znajduje się jeszcze pierwotny destylat z 1998 roku
- Złoty medal na International Wine & Spirit Competition w 2017 roku
15-letnia whisky szkockiej destylarni położonej w rejonie Speyside to pozycja dość niezwykła. Ten single malt o zawartości alkoholu 40% wyróżnia się miodowymi, a zarazem pikantnymi smakami i emanuje ciepłem. Maturacja alkoholu odbywa się w europejskich beczkach po sherry, dębowych po amerykańskim bourbonie i dębowych wcześniej nieużytych, a następnie jego łagodzenie następuje w rzadko spotykaj dębowej kadzi, zwanej Solera Vat. Whisky miała swoją premierę w 1998 roku i od tego czasu skradła wiele wybrednych podniebień i zdobyła wiele cenionych nagród. Glenfiddich Unique Solera Reserve jest laureatem między innymi złotego metalu w International Wine and Spirit Completition w 2017 i 2018 roku.
Popularna gorzelnia w miasteczku Dufftown została założona przez Williama Granta, który w roku 1886 rozpoczął jej budowę razem z siedmioma synami i dwiema córkami. Pierwszym trunkiem wyprodukowanym w destylarni można było raczyć się już na Świeta Bożego Narodzenia rok później. Od tego czasu firma William Grant & Sons pozostaje w rękach rodziny, a jej whisky Glenfiddich to najbardziej popularny i najlepiej sprzedawany single malt na świecie! Z gaelickiego słowo „Glenfiddich” oznacza „dolinę jelenia”, co zdeterminowało wybór właśnie tego zwierza na symbol trunku.
Sercem każdego złotego trunku jest woda. Musi ona pochodzić z krystalicznie czystego źródła, ponieważ bierze udział w wielu procesach produkcyjnych. Gorzelnia Glenfiddich czerpie wodę z podziemnego źródła Robbie Dhu od samego początku. Woda ta była, jest i pozostaną bazą bursztynowego trunku z destylarni w Dufftown.
Nie ma whisky bez zacieru. W przypadku szkockich single maltów mamy do czynienia z whisky słodową, co oznacza, że zacier pod trunek tego typu produkowany jest z jęczmienia. Obróbka ziarna to specjalistyczny, dokładnie opracowany proces, który rozpoczyna namoczenie jęczmienia. Ma to na celu stymulowanie ziarna do wzrostu. Następnie przychodzi pora na suszenie, co hamuje dalszy rozrost jęczmienia. Wówczas wytwarzają się cukry. Na końcu wytwór umieszcza się w kadziach zaciernych.
Dalsze procesy rozpoczyna fermentacja, kiedy to drożdże podlegają stymulacji do rozmnażania, co skutkuje zamianą płynu w wytwór alkoholowy. Na tym etapie proces można skojrzyć z produkcją dość mocnego piwa, trunek bowiem osiąga moc około 8-9% alkoholu. Kolejnym krokiem jest podwójna destylacja w mniejszy i większym alembiku. Wykonane są one z miedzi, która ma właściwości oczyszczające i eliminuje z płynu szkodliwe metale. Podczas destylacji zawartość alembików jest podgrzewana. Gorzelnia rodziny Grant od lat korzysta z takich samych alembików co dekady temu! Najciekawszy etap, determinujący specyfikę whisky Glenfiddich Unique Solera Reserve jednak dopiero przed nami. Mowa o maturacji. Master Distiller starannie dobiera odpowiednie beczki, w których przed kolejną dekadę i pięć lat będzie dojrzewał trunek. W tym celu stosowane są klasyczne beczki po sherry, nowe beczki dębowe oraz beczki z dębu amerykańskiego po bourbonie. Po odpowiednim czasie beczki te są opróżniane i mieszane w kadzi Solera Vat. Co ciekawe, kadź zawsze jest pełna przynajmniej do połowy, co oznacza, że od 1998 nigdy nie stała pusta! Solera Vat nadaje trunkowi niezwykle łagodnych właściwości smakowych, a do tego stanowi wyjątkową, rzadko spotykaną opcję traktowania whisky.
Glenfiddich Unique Solera Reserve prezentuje sobą szeroki wachlarz smaków i aromatów. Bursztynowy trunek jest ciepły i delikatny, pełny ciekawych połączeń smakowych i zapachowych. Walory sensoryczne, które zapewnia jednych zadziwią, innych zrelaksują, ale wszystkich usatysfakcjonują. Specjalistyczna kadź Solera Vat gwarantuje finezyjną strukturę alkoholu i delikatne bodźce na podniebieniu.
Barwa: ciepła, złota;
Aromat: rozwijający się, nuty sherry, wyczuwalne przyprawy korzenne, dymny zapach, słodycz miodu i karmelu;
Smak: nuty słodyczy, delikatny wyczuwalna wanilia i miód, obecna sherry, dębowy posmak, gruszka;
Finisz: dość długi, wyczuwalna sherry, goździki, przyprawy, kardamon;
15-letni trunek to single malt, co dla większości smakoszów determinuje sposób jego serwowania. Producent również zaleca testować alkohol bez dodatków, ewentualnie z jedną bądź dwiema kroplami wody. Podanie whisky w towarzystwie świeżej wody wzbudzi ukryte w największych zakamarkach smaki i zapachy. Warto pamiętać również o odpowiednim szkle – takim o grubym dnie w typie tumbler lub specjalnym kieliszku do whisky. Glenfiddich Unique Solera Reserve zadowoli również fanów koktajli alkoholowych. Świetnie sprawi się w klasycznym Old Fashioned i drinku Manhattan.
Trójkątny kształt butelki whisky Glenfiddich to coś, z czego marka jest znana. Forma szkła zdecydowanie wyróżnia się na tle innych dostępnych na rynku. Trzy rogi butelki symbolizują symbiozę trzech najważniejszych składników używanych do produkcji trunku: jęczmienia, wody i powietrza. Glenfiddich Unique Solera Reserve prezentuje się elegancko i królewsko ze względu na występowanie szlacheckich kolorów, takich jak złoto i bordo. Głowna etykieta przyciąga wzrok symbolem jelenia z długim porożem oraz informuje o typie alkoholu i roku powstania destylarni. Mniejsza etykieta wyraźnie zaznacza wiek trunku. Alkohol sprzedawany jest w tubie ozdobnej o takich samych kolorach i grafice. Warto wspomnieć, że firma jako pierwsza wyszła z produkcją papierowych opakowań i tub ozdobnych.
Glenfiddich Unique Solera Reserve to propozycja dla fanów niezwykłych rozwiązań i osób zainteresowanych produkcją i historią whisky, a w szczególności szkockich single maltów. Smakoszy zainteresuje z pewnością użycie specjalnych kadzi Solera Vat przez markę Glenfiddich. Alkohol stanowi świetną opcję na prezent dla wielbicieli złotych trunków, ale także dla tych lubiących delikatne i nieoczywiste pozycje. Whisky ta sprawi, że półka barowa z kolekcją alkoholi stanie się jeszcze ciekawsza.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenfiddich Distillery |
Marka | GLENFIDDICH |
Właściciel | William Grant & Sons |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 95.5 |