Dlaczego warto kupić whisky Johnnie Walker Green Label 15 years old?
- Już w 1916 roku w rękach twórców Walkera znajdowały się gorzelnie: Cardhu, Clynelish, Dailluaine, Talisker i Coleburn
- Debiutował w 1996 roku i pierwotnie skomponowany był z 9 single maltów
- W 2012 roku (za wyjątkiem Tajwanu) zaprzestano sprzedaży na świecie
- W 2016 roku powrócił do portfolio właściciela marki ze zmienioną recepturą
- Obecnie składa się z co najmniej 15-letnich destylatów z gorzelni: Cragganmore, TaliskerCaol Ila i Linkwood
- Wysokiej klasy blended malt, nagrodzony tytułem najlepszej blended malt whisky na World Whiskies Award w 2017 roku
- Znakomity stosunek cena-jakość
Początki rodzinnego biznesu Johna Walker sięgają pierwszej połowy XIX w. W tym okresie szkockie prawo nie zezwalało na łączenie z sobą destylatów słodowych i zbożowych. Z tego wynika, iż pierwsze zestawiane przez Johna whisky były mieszankami wyłącznie single maltów. W 1860 roku wprowadzenie Gladstone's Spirit Act umożliwiło łączenie ich z sobą. Dopiero rok 1997 dał początek nowej marce i nowemu kolorowi w portfolio „wędrowniczka”. Johnnie Walker Green Label funkcjonował na rynku, z drobnymi zmianami, nieprzerwanie aż do 2012 roku, kiedy to został wycofany ze sprzedaży (z wyłączeniem Taiwanu). Powrót marki miał miejsce w 2016 roku, stając się częścią oficjalnego portfolio marki.
Johnnie Walker Green Label to wyjątkowa kombinacja czterech stylów whisky malt z regionów Speyside, Highland, Lowland i wysp. Trzon trunków budujących smak i aromat finalnego produktu pochodzi z destylarni Talisker, Linkwood, Cragganmore i Caol Ila. W odróżnienia od innych typowych whisky blended ta nie zawiera w swoim składzie destylatów zbożowych.
Doskonała kombinacja indywidualnych składników z różnych zakątków Szkocji to tylko jedna z cech wyróżniających tę whisky. Każdy z nich musi dojrzewać zgodnie z deklaracją wieku okres nie krótszy niż 15 lat w dębowych beczkach. To, co dodatkowo wyróżnia ten produkt to wykorzystanie w procesie dojrzewania beczek z dwóch rodzajów dębów. Amerykańskiego nadającego słodycz wanilii i karmelu oraz europejskiego, który uwypukla nuty owocowe.
Barwa tej whisky urzeka szczodrym bursztynowym ciepłem o jasnych rozbłyskach. Bogactwo i czystość aromatów koszonej trawy i świeżych owoców miesza się z pieprzem, wanilią i drzewem sandałowym. Johnnie Walker Green Label roztacza przed nami pełnie smaków skrytych w głębi dębowych beczek przeplatających się z lekką owocowości sadu, posmakiem tropiku i kwiatowym tłem. Zaskakujący finisz przenosi nas wprost w fale torfowego dymu rozpryskujące słoną morką bryzą.
Johnnie Walker Green Label to whisky blended, ale jest to wyjątkowa mieszanka składająca się wyłącznie z single maltów. Stworzona kompozycja smakowa, starzona przez 15 lat w beczkach dębowych może cieszyć swoich charakterem w czystej formie lub z niewielkim dodatkiem zimnej źródlanej wody. Ciekawym pomysłem jest również urozmaicić degustacje „zielonej etykiety” kilkoma kawałkami dobrej czekolady z orzechami i bakaliami.
Pierwszy rzut oka na butelkę tej szkockiej whisky daje wrażenie wyciosania, jest z jednego masywnego transparentnego kryształowego bloku. W górnej części bursztynowa zawartość oddzielona jest od świata zewnętrznego cienką warstwą tego kryształu, podczas gdy dolna część oddziela płyn, dając wrażenie jego lewitacji nad powierzchnią. Smukła i długa szyjka zapieczętowana jest naturalnym korkiem otoczonym zielono złotymi zdobieniami, pośród których wyróżnia się JWS monogram będący nierozłącznym elementem prestiżowych serii Johnnie Walkera. Poniżej szyjki złoci się na bursztynowym tle trunku order Royal Warrant przyznawany produktom dostarczanym na dwór rodziny królewskiej. Środkowa cześć butelki to niezmienna etykieta przyklejona pod kątem 20 stopni odróżniająca poszczególne serie swoim kolorem. W tej edycji miętowa zieleń rozświetlają złoty kolor czcionki. Dolną część butelki ozdabia wytłoczona w szkle postać „kroczącego dżentelmena” z drobną etykietką informującą o ilości lat spędzonych w beczkach.
Johnnie Walker Green Label jest wyjątkiem w świecie typowych blendów. Powstał z połącznie wyłącznie destylatów słodowych bez dodatku zbożowych komponentów. Nie jest single maltem, nie pochodząc z jednej gorzelni. Tym samym nie może reprezentować indywidualnego charakteru poszczególnych gorzelni. Natomiast każdy z odpowiednio zestawionych składników może tworzyć wspólny, nowy i odmienny charakter.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Producent | Johnnie Walker |
Marka | JOHNNIE WALKER |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |