To pozycja obowiązkowa i single maltowe „must have” dla miłośników torfowych whisky z wyspy Islay. Octomore Ochdamh-Mor 8.4. to limitowane wydanie destylowane w 2009 roku w destylarni Bruichladdich, dojrzewające osiem lat w dębowych beczkach – konkretnie 20% słodu dojrzewało w beczkach kompletnie nowych, a 80% w beczkach po bourbonie z pierwszego napełnienia, a później w beczkach po whisky Octomore 7.4. Ilość torfu na poziomie 170 ppm pozwala cieszyć się wyrazistymi nutami dymu. Poza tymi klasycznymi dla marki niuansami, na palecie znajdziemy również akcenty popcornu, toffi, goździków i cytryny.
Destylarnia Bruichladdich została założona w 1881 roku przez trzech braci Roberta, Williama i Johna Gourlay Harvey na wyspie Islay. W przeciwieństwie do wielu innych gorzelni, destylarnia Bruichladdich nie została zbudowana na starej farmie, ale została zaplanowana i zbudowana jako nowa destylarnia. Pięknie położony nad brzegiem jeziora Loch Indaal, w zachodniej części Islay, zakład uznawany był za najnowocześniejszą destylarnię w czasach jego powstania. Destylarnia Bruichladdich jest obecnie największym pracodawcą na wyspie Islay i zatrudnia obecnie ponad 80 osób.
Whisky sprzedawana pod nazwą Bruichladdich nie prezentuje klasycznego charakteru wyspy Islay, a kwiatowy profil. Kolejną marką jest Port Charlotte. Ten single malt jest warzony z torfowego jęczmienia i destylowany. Potem jest Octomore - prawdziwy potwór torfowy! Single malt dla koneserów whisky i miłośników mocnych torfowych smaków i aromatów. Podczas gdy zawartość ppm w butelkach Port Charlotte wynosi około 40 ppm, Octomore ma od 80,5 do 309 ppm, w zależności od butelkowania. Wydanie Octomore Ochdamh Mor jest torfowane do poziomu 170 ppm, a następnie dojrzewa w trzech rodzajach beczek – nowych beczkach dębowych, beczkach po bourbonie z pierwszego napełnienia i beczkach po Octomore 7.4.
Edycja limitowana Octomore Ochdamh-Mor 8.4 prezentuje klasyczny słód z Islay z dodatkami korzennych przypraw, dębu i karmelu;
Barwa: złocista;
Aromat: dym na pierwszym planie, w tle karmel i cynamon;
Smak: lekko miodowy i dębowy, dym z grilla, kokos i goździki, ślady popcornu maślanego;
Finisz: pełen przypraw, kawy z mlekiem i tofu;
Luksusowe, ekskluzywne wydanie z limitowanej serii zasługuje na rozłożenie na części – co oznacza, że podczas degustacji powinniśmy skupić się na każdym elemencie osobno, poczynając od barwy, poprzez aromat i smak, a na finiszu kończąc. Najbardziej odpowiednia do poznania single malta będzie szklanka w formie tulipana. Degustujmy bez dodatków lub z dwiema kroplami wody.
Czerń i złoto – takie kolory grają pierwsze skrzypce w wydaniu Octomore 8.4. Czarna jest obła, lecz zgrabna butelka i opakowanie, złote zaś napisy. Butelkę wieńczy długa szyjka również zakończona złotą zakrętką. Całość prezentuje się elegancko i zachęcająco, jak na whisky z wyższej półki przystało.
Specjalne, limitowane wydania to edycja dla prawdziwych smakoszy i doświadczonych wielbicieli nieco mocniejszych smaków. Torf można albo kochać, albo nienawidzić i to zdecydowanie opcja dla tych z pierwszej grupy. Idealny na prezent dla konesera.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OCTOMORE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 58.7 |
Pojemność | 0.7L |