Destylarnia Bruichladdich (po gaelicku – „stok na wybrzeżu”) to jedna – oprócz Abhainn Dearg – z najbardziej wysuniętych na zachód destylarni. Zlokalizowana na półwyspie Rhinss, na wyspie Islay. Prezentowany 8-letni, silnie torfowy (96.9 ppm) Octomore to whisky wydana w ramach serii Travel Retail Exclusive. Whisky pojawiła się na rynku w październiku 2019 roku, zabutelkowana z mocą 56,9%.
Destylarnia powstała w 1881 roku dzięki trzem braciom Harvey – Johnowi, Robertowi oraz Williamowi. Pozostała w ich rękach przez 48 kolejnych lat, po których została przejęta przez Josepha Hobbsa. W późniejszym czasie Bruchladdich przeszła pod zarząd grupy Invergordon, pod skrzydłami której produkcja trwała nieprzerwanie do roku 1995.
Punktem przełomowym we współczesnej historii destylarni był rok 2001 kiedy gorzelnia, wraz z magazynowaną tam whisky (prawie 10 tysięcy beczek) została zakupiona przez firmę Murray McDavid. Wtedy też przeprowadzono renowację zabudowań oraz wznowiono destylację. Osobą kluczową dla Bruichladdich w tym czasie był związany wcześniej z Bowmore Jim McEvan, który jak sam wspominał nie był, delikatnie mówiąc zachwycony jakością whisky dojrzewających w magazynach. Dzięki jego zapałowi i pomysłowości Bruichladdich zaopatrzył się w wiele beczek różnego typu umożliwiając Jimowi eksperymentowanie z finiszowaniem whisky, co zaowocowało licznymi, często oryginalnymi edycjami whisky z tej destylarni.
W Bruichladdich w dalszym ciągu pracują stare Wiktoriańskie maszyny oraz urządzenia, których celowo nie unowocześniano – podobno w całej destylarni nie ma ani jednego komputera. Firma przywiązuje olbrzymią wagę do tradycji i pochodzenia swojej whisky oraz stawia na bliską współpracę z okolicznymi farmerami. Przykładem może być to, iż woda do produkcji czerpana jest w najbliższym sąsiedztwie destylarni (np. woda do butelkowania whisky z Bruichladdich pochodzi ze źródła o nazwie Octomore).
Obecna wydajność produkcji to 1,5 mln litrów rocznie – destylacja odbywa się w klasyczny dla Szkotów sposób – dwukrotnie. Ciekawostką jest również fakt, iz destylarnia produkuje 3 rodzaje whisky – nietorfową Bruichladdich, torfowa Port Charlotte oraz bardzo torfową Octomore.
Opisywany tutaj Octomore 10.2 to edycja dość nieoczywista. W odróżnieniu od innych edycji tej whisky ilość fenoli byłą stosunkowo niska i wynosiła 96.9 ppm. Maturacja tej 8 letniej whisky została podzielona na dwa etapy – pierwszy, 4letni kiedy whisky leżakowała w beczkach po bourbonie (1st fill) oraz drugi, również 4 letni obejmujący maturacje w beczkach po winie Sauternes.
Kolor: bladozłoty
Zapach: Niebywale owocowy – brzoskwinia, nektarynka, papaja. Wyraźne akcenty wędzonego boczku i przypalonej dębiny. Zaskakujący łagodny. Pojawiają się akcenty morskie – słone wodorosty.
Smak: Gęsty, wypełniający, podobny do zapachu rozpoczynający się uderzeniem owcowości zasnutej dymem. Na drugim planie akcenty waniliowo-karmelowe. Na końcu czuć nuty skórzane, delikatny posmak jodu.
Finisz: długi z przewagą dymu, gorzkiej czekolady oraz nugatu. Prym wiodą akcenty charakterystyczne dla Islay.
Jedyna w swoim rodzaju, czarna, smukła butelka ze srebrnym oplotem w górnej części to charakterystyczna i niepowtarzalna cecha butelek Octomore. Niezwykle tajemnicza, zawierająca wyjątkową whisky zdradza swoje sekrety linijka po linijce, odkrywając karty. Na butelce znajdziemy informacje odnosnie nazwy i numery edycji, wieku, oraz zawartości alkoholu. Butelka sygnowana jest przez Adama Hannetta, head distillera destylarni Bruichladdich. Całość zapakowana jest w równie tajemniczą, metalową tubę.
Kolejne wydanie ‘torfowego potwora’, czyli Octomora z numeracją 10.2 to kolejny ciekawy eksperyment destylarni Bruichladdich. Stosunkowo niski poziom ppm w słodzie, wykorzystanie beczki po Sauternes do maturacji dało trunek niezwykle ciekawy i złożony – i to pomimo młodego wieku – 8 lat! Wyraziste akcenty dymno-torfowo-medyczne połączone ze słodyczą białego wina dało wspaniały efekt! Gorąco polecamy!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Bruchladdich |
Marka | OCTOMORE |
Właściciel | Progresive Hebridean |
Bottler | oficlany |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 56.9 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon 1st fill, wino Sauternes |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 96.9 ppm |