Butelkowany z mocą prosto z beczki Bruichladdich Octomore 08.1 miał swoją premierę w 2008 roku i od razu zachwycił smakoszy bursztynowych alkoholi na całym świecie. Whisky torfowana do poziomu 167 ppm z użyciem 100% jęczmienia słodowego zebranego w 2007 roku, dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu z pierwszego napełnienia po takich trunkach jak Jack Daniel's, Buffalo Trace, Clermont Springs, Four Roses i Heaven Hill. Brak filtracji na zimno i sztucznych barwników pozwala cieszyć się w pełni naturalnym single maltem, w którym dominują akcenty morskiej solanki, wiatru, dymu, ale także słodkiego mleka i wanilii.
Octomore to wyjątkowa seria mocno torfowych single maltów produkowany przez destylarnię Bruichladdich z południowo-zachodniego krańca odległej wyspy Hebrydów, Islay. Destylarnia została zbudowana w 1881 roku przez braci Harvey. Harveyowie byli dynastyczną rodziną whisky, która od 1770 roku posiadała dwie destylarnie w Glasgow – destylacja była więc pisana rodzeństwu. Przez kolejne lata gorzelnia miesząca się tuż nad brzegiem morza przeżywała wzloty i upadki. W 2001 roku budynki destylarni zostały całkowicie rozebrane i ponownie zmontowane z zachowaniem oryginalnego wiktoriańskiego wyposażenia i wystroju. Podczas destylacji whisky w Bruichladdich w dalszym ciągu wykorzystuje się wiekowe maszyny, co pozwala zachować autentyczność. W produkcji nie są używane żadne komputery, a wszystkie procesy są kontrolowane przez grupę wykwalifikowanych rzemieślników, którzy przekazują informacje ustnie i mierzą postępy za pomocą prętowych wskaźników poziomu i prostych urządzeń flotacyjnych.
Kolekcja Octomore destylarni Bruichladdich to torfowa seria w klasycznym stylu typowym dla Islay. Torf to nagromadzenie rozkładającej się roślinności lub materii organicznej, występującej naturalnie na torfowiskach i wrzosowiskach. Torfowiska, będąc jednym z najefektywniejszych ekosystemów na świecie, są doskonałym źródłem tego torfu, który jest zasadniczo gęstym błotem i można go wycinać w kwadratowe cegły i suszyć jako alternatywne źródło paliwa dla węgla. Wpływ torfu na whisky dymną mierzy się w ppm, co oznacza występowanie fenoli, wilgoci, zawartości azotu i przewidywanej wydajności spirytusu. Single malt Bruichladdich Octomore 08.1 jest torfowany do poziomu 167 ppm. To dość wysoki wynik, który zapewnia mocno dymną i surową whisky.
Bruichladdich Octomore 08.1 prezentuje klasyczny charakter dymnych single maltów z Islay, a do tego – za sprawą dojrzewania w dębowych beczkach z pierwszego napełnienia – oferuje kremowe fale wanilii i mleka.
Barwa: złoto;
Aromat: dymny, morska sól i bryza, akcenty słodkiego mleka;
Smak: torfowy, wanilia i skondensowane mleko, subtelne fale ziół;
Finisz: długi i wyrafinowany, dymy;
Torfowa i dymna whisky Bruichladdich Octomore 08.1 nie będzie wymagała zbyt skomplikowanego przygotowania do procesu degustacji. Najlepiej pić single malta bez dodatków ze specjalistycznego kieliszka przeznaczonego do raczenia się whisky słodową, a jeżeli nie jesteśmy w posiadaniu takiego – z kieliszka do białego wina. Złocisty dram świetnie smakuje również z niskiej szklanki typu tumbler z dodatkiem dwóch kropli wody.
Smukła, czarna, matowa butelka o szarych i złotych napisach jest niezwykle elegancka. Marka Bruchladdich udowadnia, że również prosty design może sprawić, że whisky wygląda na luksusową i wyrafinowaną już z daleka. Single malt pakowany jest do czarnej, smukłej tuby, w której będzie czekał na rozpieczętowanie.
Kolejna ciekawa pozycja z kolekcji Octomore destylarni Bruichladdich. Dram dedykowany wielbicielom i smakoszom torfowych whisky, którzy mają już doświadczenie z surowością dymnych, wyspiarskich słodów. Z pewnością nie jest to whisky dla początkujących – tylko doświadczone podniebienie będzie w stanie wyczuć konkretne niuanse smaków i aromatów, drzemiących w tym złocistym alkoholu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OCTOMORE |
Wiek | 8Y |
Zawartość alkoholu | 59.3 |
Pojemność | 0.7L |