Wydana w ilości jedynie 372 butelek, 18-letnia szkocka whisky single malt Arran była butelkowana dla serii Old Malt Cask firmy Hunter Laing. Trunek został poddany destylacji w grudniu 1995 roku i pozostawiony do dojrzewania do sierpnia 2014 roku. Złoty płyn o mocy 50% alkoholu jest bogaty w słodkie nuty czekoladowego toffi i świeżego, zielonego jabłka.
Hunter Laing to firma, na której czele stoi Stewart Laing i jego synowie Andrew i Scott. Katalog przedsiębiorstwa obejmuję niezwykle zróżnicowaną linię Old Malt Cask, czyli słody o mocy 50% produkowane w przeróżnych destylarniach na terenach Szkocji. Tym razem mamy do czynienia z whisky prosto z gorzelni Arran, położonej w mieście Lochranza na wyspie.
Arran Distillery to jedyna gorzelnia na wyspie Arran, która powstała w 1995 roku. Została założona przez dyrektora marki Chivas Regal, Harolda Currie. Historia głosi, że destylarnia mogłaby powstać wcześniej, gdyby nie gniazdo orłów, które wstrzymało budowę zakładu na długie miesiące. Whisky od Arran to głównie single malty, ale niewielka część destylatów trafia również do produkcji ich asortymentu whisky blended: Lochranza Blend, Robert Burns Blend i Arran Gold Single Malt Whisky Cream Liqueur.
Gorzelnia Arran jest w stanie wyprodukować rocznie około 750 tysięcy litra destylatów. Do wytworzenia single malt whisky wykorzystuje wysokiej jakości ziarno jęczmienia, które jest kolejno namaczane, suszone, mielone i zacierane, aż do powstania zacieru słodowego. Słód w Arran to starannie dobrana mieszanka pomiędzy gatunkami Optic i Oxbridge. Destylarnia kupuje słód i ze względu na krótką historię nigdy nie posiadała podłóg do słodowania.
Whisky to w rzeczywistości piwo destylowane bez chmielu. Zacier, z którego wytwarzana jest whisky, składa się ze sfermentowanego zboża, drożdży i wody. Przez pierwsze dwa dni życia whisky i piwo są praktycznie tym samym. Następnie w grę wchodzi proces destylacji, która ma na celu oczyszczenie cieczy oraz zwiększenie procenta alkoholu. Alembiki, w których się ona odbywa, charakteryzują się dość nietypowym kształtem – są bardzo szerokie i okrągłe od dołu.
Gotowy alkohol umieszczany jest w beczkach dostarczanych przez Stewart Laing. Bogate, ciemniejsze odcienie whisky są efektem drzewa dębu, w którym dojrzewa trunek. Kolor i smak whisky uzyskuje się z beczek w procesie leżakowania. To one zapewniły 18-latkowi mocnych czekoladowych smaków i elementów toffi oraz jabłek z sadu. Im starsza whisky, tym ciemniejsza. Beczka może dostarczyć whisky do 60% smaku i 100% koloru, w zależności od czasu i procesów dojrzewania. Beczki są porowate, co wpływa na fakt, że każdego roku ubywa z nich około 4% alkoholu. Proces ten nazwany jest żartobliwie „udziałem anioła”. Jego rezultaty są ewidentnie widoczne, jeśli spojrzeć na sufit w piwnicy, gdzie beczki dojrzewają: zaczerniony przez unoszące się opary alkoholu.
Single malt z Arran z serii Old Malt Cask emanuje świeżością i energią. Połączenie jabłka z toffi i cynamonem przywodzi na myśl skojarzenia z letnim wieczorem i delikatnym powiewem wiatru.
Barwa: ciemna złoto z refleksami;
Aromat: owocowy, elementy toffi, czekolady, drzewo dębu, niezwykle świeży;
Smak: zielone jabłko, trochę gruszki z cynamonem, ciastka z toffi;
Finisz: długi, bardzo orzeźwiający;
Zachęcamy do dodawania wody do whisky, zaraz po tym kiedy już przetestujemy trunek w czystej formie. Woda dodaje nowych smaków i konsystencji, uwalniając z whisky związki i oleje, które na początku są trudne do wykrycia. Dodając wodę, subtelnie zmieniamy smak trunku. Każda woda pitna zawiera kombinacje minerałów o różnych smakach - co nieuchronnie może wpływać na naszą whisky na różne sposoby i w różnym stopniu. Dlatego powinniśmy poważnie potraktować wybór wody. Zła decyzja może zagrozić wrażeniom podczas degustacji! Jest to tak samo istotne, jak odpowiedni dobór szkła do degustacji. Najbezpieczniejszą opcją będzie wykorzystanie szklanki typu tumbler o grubym dnie.
18-latek z destylarni Arran posiada klasyczną dla całej serii etykietę, na której nie mogło zabraknąć podpisu mistrza gorzelni, informacji o miejscu destylacji i roku jej rozpoczęcia oraz roku butelkowania. Cała seria Old Malt Cask posiada spójny, prosty lecz jednocześnie finezyjny design. Zielona etykieta współgra ze złotą czcionką i emblematem marki – głową lwa. Butelka, w której mieści się whisky jest wysoka i ma długą szyjkę. Trunek sprzedawany jest w sześciokątnej tubie.
Seria Old Malt Cask posiada w swoim katalogu parę single malt whisky w wieku 18 lat z różnych destylarni w Szkocji. Trunek z gorzelni Arran wyróżnia się niesamowitą świeżością i owocową energią, przybraną w nuty toffi i czekolady. To specjalna edycja wydana w niewielkiej ilości butelek. Będzie świetnym prezentem dla prawdziwego smakosza, który ceni sobie rzadkie wypusty dojrzewające w beczkach świetnej jakości. Whisky degustowana z wodą przeniesie podniebienie w ukryte zakamarki krainy wyraźnych, świeżych smaków.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OLD MALT CASK |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |