Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomintoul 15 letnie with a Peaty Tang 40% 0.7 L?
- Roczna produkcja w Tomintoul wynosi 3,3 miliona litrów czystego destylatu
- Debiutowała w 2018 roku
- Pełna, żywa, wieloaspektowa, akcenty torfowo-dymne (dym z cygar), przypalone tosty, espresso, przyprawa do ciasta, toffi, orzechy, ciemna czekolada, do tego kokos, cytrusy, jabłka, nadpalone drewno, skóra, wrzos i lekko pikantne przyprawy
- Stworzona z lekko torfowych destylatów leżakowanych przez 15 lat w beczkach po bourbonie
- Znakomita whisky pod delikatne w charakterze cygaro lub do steka z grilla
Dojrzewająca przez 15 lat w ręcznie robionych dębowych beczkach, szkocka whisky single malt ze Speyside była destylowana przy użyciu torfowego słodowanego jęczmienia w destylarni Tomintoul. Wydanie butelkowane z mocą 40% alkoholu kontynuuje tradycję torfowych słodów, tym razem z deklaracją wieku. Aromatyczne korzenie wrzosu, akcenty sorbetu cytronowego i jęczmiennego cukru to nie jeszcze wszystko, co czeka Was podczas degustacji.
Dwaj przedsiębiorcy alkoholowi W. & S. Strong & Co. i Hay & HacLeod & Co z Glasgow założyli Tomintoul Distillery Ltd. w 1964 roku, a już rok później postawili gorzelnię. Destylarnia działała przez nieco ponad dekadę, zanim została sprzedana Scottish & Universal Investment Trust w 1973 roku. Oprócz Tomintoul, Trust nabył także gorzelnię Fettercairn oraz Whyte & Mackay. W Whyte & Mackay przeprowadzono szeroko zakrojone prace remontowe, a w Tomintoul zainstalowano drugą parę alembików. Whyte & Mackay był również odpowiedzialny za pierwsze rozlanie 12-letniego single malta Tomintoul. W 1996 roku nastąpiła kolejna zmiana właściciela: American Brand została nowym właścicielem firmy Whyte & Mackay, która w tym samym roku zmieniła nazwę na JBB. Destylarnia Tomintoul zawsze podążała za Whyte & Mackay, dopóki nie została sprzedana angielskiej firmie Angus Dee Ltd w 2000 roku.
Podczas gdy żaden z postawowych single maltów Tomintoul nie zapewnia dymnych posmaków, Tomintoul Peaty Tang i nowa linia Old Ballantruan oferują mocno torfowe akcenty. Miła odmiana dla miękkiej, słodowej i lekko korzennej whisky. Tomintoul działa z pełną wydajnością 46 tygodni w roku, 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, co odpowiada rocznej produkcji 3,3 miliona litrów alkoholu. Słód w Tomintoul pochodzi z zaprzyjaźnionej słodowni i był mielony w klasycznym młynie do słodu Porteus od 1965 roku. W destylarni używa się różnych rodzajów słodu: nietorfowy słód przetwarzany jest 41 tygodni w roku, a mocno torfowy słód o zawartości dymu około 55 ppm przetwarzany jest pięć tygodni w roku. 15-letni Tomintoul Peaty Tang to – jak widać -towar limitowany.
15-letnia ekspresja Tomintoul Peaty Tang przekona smakoszy doskonałym wyważeniem między zielonym jabłkiem i maślanym tostem, a torfem i dymem.
Barwa: złoto;
Aromat: wrzos, dąb, cytrynowy sorbet, cukier jęczmienny;
Smak: maślany tost, zielone jabłko, dym, biały pieprz, orzechy w miodzie;
Finisz: długi, ciepły, akcenty kardamonu;
Whisky single malt o torfowym zabarwieniu raczej nie są wykorzystywane w alkoholowych koktajlach, co tyczy się również całej kategorii single malt. Do dymnego alkoholu łatwo się przekonać, jeżeli wiemy tylko, w jaki sposób poprawnie go degustować. 12-latek Tomintoul Peaty Tang najlepiej smakuje bez dodatków lub z dwoma kroplami wody. Pij whisky z odpowiedniej szklanki, najlepiej z tak zwanej „nosówki”, która swoją formą ułatwi cieszenie się torfowym profilem tej edycji.
Seria Tomintoul mieści się w butelkach z zielonego szkła. Zgrabne, lekko profilowane szkło o szyjce średniej długości, na froncie ma dwie etykiety o złotej ramce. Na mniejszej, czarnej, znajdziemy informację od samego Master Distillera marki, a także jego podpis – to ten specjalista jest bowiem odpowiedzialny za wyjątkową formułę dramu. Na większej, białej etykiecie umieszczono nazwę trunku, informację o wieku oraz pochodzeniu. Dymny 15-latek czeka na Was w biało-czarnej tubie, na której niespokojne fale uderzają o skaliste wybrzeże Szkocji.
Uwaga – to nie jest typowa whisky ze Speyside! Na próżno szukać tutaj delikatnej finezji rodem z tego regionu. W zamian dostajemy jednak wyjątkową, intensywną whisky słodową pełną soczystego jabłka i dymnego torfu. Zupełnie nowa odsłona whisky Tomintoul jest teraz na wyciągnięcie ręki. Z pewnością zainteresuje smakoszy single malt whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul |
Marka | TOMINTOUL |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | tuba |
Typ whisky | torfowa |