15-letnia single malt whisky, Bowmore Gold&Elegant to jeden z limitowanych dramów szkockiej destylarni z wyspy Islay. Ten wyjątkowy słód o barwie ciemnego, głębokiego bursztynu, dojrzewał w beczkach po amerykańskim bourbonie i w beczkach typu hogshead. Butelkowanie odbyło się z mocą 43% alkoholu. W eleganckiej butelce czeka dymna i surowa klasyka z Islay w towarzystwie nut soczystej pomarańczy, ziół i wanilii.
Morrison Bowmore Distillers rozpoczęło działalność w 1951 roku jako niezależny gracz w branży w dużej mierze zdominowanej przez innych, mocnych zawodników. Jej założycielem był Stanley Morrison, który wraz ze swoim partnerem Jamesem Howatem zręcznie uczynił firmę jednym z głównych graczy w szkockiej whisky. Sama destylarnia produkuje whisky już od 1779 roku – informację tę można znaleźć niemal na każdej butelce i etykiecie z asortymentu szkockiej marki. Założyciel firmy z pomocą swoich synów stworzył nowe portfolio destylarni, a wraz ze wzrostem zainteresowania single maltami, firma rozwinęła swoją markową działalność. Od 2000 roku, pod przewodnictwem Mike'a Keillera, destylarnia Bowmore przekształciła się w specjalistę od jednego słodu, koncentrując się prawie wyłącznie na swoich trzech podstawowych markach.
Limitowany 15-latek Bowmore Gold&Elegant nabiera charakteru w beczkach, które zostały dobrane do dojrzewania słodu. Trunek starzeje się w dębowych beczkach po bourbonie oraz w beczkach typu hogshead. Po beczkach po bourbonie, beczki hogshead są najczęściej używane do dojrzewania whisky. Ten rodzaj również wykonany jest z amerykańskiego dębu białego. Zbudowane są z klepek wyjętych z beczek po bourbonie. Ich nieco większy rozmiar sprawia, że lepiej nadają się do dłuższej maturacji – idealny wybór dla specjalnej edycji marki Bowmore.
W Bowmore Gold&Elegant dym napotyka wanilię, a nuty soczystej pomarańczy akcenty skoszonej trawy. Idealnie wyważona wytrawność i kremowość.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: nuty dymu i popiół z ogniska, soczysta pomarańcza i kremowa wanilia;
Smak: akcenty ziół, nuty skoszonej trawy, owoce cytrusowe i sól morska;
Finisz: długi, jednocześnie nieco wytrawny i kremowy;
Lekko torfowe whisky najlepiej smakują z dodatkiem wody – kropla krystalicznej wody jednocześnie udelikatni, jak i zintensyfikuje wrażenia smakowe i aromatyczne. Dobrze degustować 15-latka z niskiej szklanki o grubym dnie. Jeżeli jesteś w posiadaniu kieliszka do degustacji to jeszcze lepiej! Postaraj się skupić kolejno na etapach: zwróć uwagę na barwę dramu, poczuj jego aromat, smakuj, a następnie poświęć parę sekund na rozmyślania o finiszu.
Elegancka whisky musi mieć eleganckie opakowanie. Tak jest w tym przypadku – dymny i ziołowy Bowmore mieści się w lekko kanciastej butelce z bezbarwnego szkła. Luksusowego charakteru dodaje tutaj biała etykieta o czarnych i złotych akcentach. Single malt pakowany jest w biało-szare pudełko. Grafik nie zapomniał o długim dziedzictwie marki i zarówno na butelce, jak i na pudełku umieścił datę powstanie destylarni, czyli 1779 rok.
Świetna reprezentacja wyspy Islay – regionu znanego z dymnych i surowych słodów. Tym razem marka Bowmore łączy klasyczne, wyspiarskie smaki z nutami cytrusów i ziół. Eleganckie orzeźwienie w najlepszym wydaniu zarówno dla smakosza, jak i dla rozpoczynającego przygodę z bardziej surowymi single maltami.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BOWMORE |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 1L |