Glenrothes Bourbon Cas Reserve, butelkowany z mocą 40% alkoholu, single malt ze szkockiego regionu Speyside, dojrzewał wyłącznie w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu – zarówno w nowych, jak w ponownie napełnianych. Master Distiller marki, John Ramsay, wykorzystał wyselekcjonowane drewno, aby nadać whisky elegancką i stylową ekspresję, pełną obfitych nut kokosa i wanilii.
Początku destylarni Glenrothes, które datuje się na 1878 rok, nie należały do najprostszych. Nieprzychylna sytuacja ekonomiczna tamtych czasów groziła zamknięciem gorzelni, jeszcze zanim produkcja ruszyła na dobre. Wówczas William Grant, Robert Dick i John Cruikshank kontynuowali swój plan i połączyli siły z Bunnahabhain w 1887 roku, powołując tym samym do życia Highland Distillers. Od samego początku whisky Glenrothes była uważana za najwyższej klasy składnik mieszanek. Podobnie jak w przypadku wielu gorzelni w Szkocji, boom w latach 60. XX wieu przyniósł wzrost wydajności. W 1993 roku w asortymencie marki pojawiły się pierwsze single malty.
Podczas produkcji whisky, destylarnia Glenrothes stosuje szybkie zacieranie ziarna i którą fermentację w kadzi drewnianej, jak i wykonanej ze stali. Wyważona długość fermentacji wprowadza do smaku whisky ze Speyside nuty owocowe i zbożowe. Destylacja trwa bardzo długo i odbywa się w alembikach o nietypowo wysokich szyjkach, które pomagają wydobyć z single malta pełen zakres złożoności. Większość dramów destylarni dojrzewa w beczkach po sherry. Glenrothes Bourbon Cask Reserve jest pod tym względem wyjątkowy – dojrzewa w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu białego. Rezultatem jest wieloaspektowy single malt, który łączy orzechy i owoce z wyraźnie słodką pikantnością.
Glenrothes Bourbon Cask Reserve pod słomianą szatą kryje esencje płynącą z dębowych beczek. W smakach i aromatach czekają fale słodyczy, owoców i wanilii.
Barwa: blada słoma;
Aromat: świeży, kwiatowy, nuty kokosa i dębu, wanilia;
Smak: kokos i wanilia, pełny i słodki;
Finisz: średniej długości, gładki i słodki;
Ta whisky najlepiej smakuje bez dodatków, chociaż niektórzy smakosze pokuszą się o wykorzystanie single malta w alkoholowym koktajlu. Dram dobrze sprawdzi się w Whisky Sour czy Old Fashioned. Jeżeli jednak preferujesz czyste smaki, dodaj do szklanki z whisky odrobiny wody. Niech te dwie lub trzy krople wody sprawią, że trunek stanie się jeszcze bardziej wyrazisty.
Kształt butelki wypustów destylarni Glenrothes przyciąga wzrok. Butla z bezbarwnego szkła jest obła i pękata, ma niedługą szyjkę zakończoną czarną zakrętką. Na niewielkiej etykiecie w kolorach białych i beżowych znajdziemy podpis Master Distillera odpowiedzialnego za stworzenie produktu. Całość utrzymana została w stylu minimalistycznym. Single malt pakowny jest w nietypowe pudełko, przypominające otwarte okno, przez które widzimy całą butelkę.
Jeżeli szukasz słodkiego i przyjemnego single malta to Glenrothes Bourbon Cask Reserve jest dla Ciebie! Wspaniała whisky o słomianej barwie świetnie prezentuje się w pękatej butli, a jeszcze lepiej smakuje ze szklanki typu tumbler. Idealna pozycja do wspólnej degustacji z przyjaciółmi oraz jako towarzysz spokojnego wieczoru przy dobrej książce.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENROTHES |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |