Glenrothes Robur Reserve, butelkowany z mocą 40% alkoholu to ekskluzywny wypust prosto ze szkockiej destylarni z miejscowości Rothes. Luksusowy single malt, nazwany na cześć europejskiego dębu hiszpańskiego Quercus Robur, dojrzewa w beczkach po sherry Oloroso z pierwszego napełnienia. Pikantny, owocowy i słodki alkohol stanowi najlepszą reprezentację gorzelni z rejonów Speyside.
Destylarnia Glenrothes nie powstałaby, gdyby nie dwoje wyjątkowych ludzi: James Stuart, który jako pierwszy wpadł na wizję zbudowania nowej destylarni w mieście Rothes, oraz wielebny William Sharp, który zebrał fundusze i pomógł urzeczywistnić marzenie Stuarta. James Stuart znał whisky. Wiedział też, że do przygotowania najlepszych single maltów niezbędne będą składniki z górnej półki. W jego głowie w Glenrothes nie byłoby dróg na skróty. Mężczyzna zaczął budować zakład we współpracy z lokalnymi biznesmenami - Robertem Dickiem i Williamem Grantem. Jednak latem 1878 roku kraj dotknął kryzys finansowy i budowa została wstrzymana. William Sharp wiedział, że miasto Rothes potrzebowało gorzelni, aby zapewnić stabilne zatrudnienie kotlarzom, bednarzom i magazynierom, którzy utrzymywali się z whisky. Wielebnemu udało się zebrać potrzebne środki na dokończenie budowy gorzelni. Dnia 28 grudnia 1879 roku z destylarni The Glenrothes wypłynął pierwszy czysty spirytus. W hołdzie dla mieszkańców Rothes ścieżka, która przecinała posiadłość, pozostała otwarta, dając miejscowej ludności swobodę wędrowania po destylarni The Glenrothes.
James Stuart był przekonany, że powinien stosować tradycyjne metody destylacji obok najnowszych osiągnięć technologii produkcji. Jego przekonanie opierało się na czterech podstawowych zasadach: dostęp do pobliskiego źródła wody, aby zapewnić doskonałość i czystość nowego spirytusu; wolniejsza niż zwykle destylacja w celu uzyskania łagodniejszego single malta; najlepsze beczki po sherry, aby zapewnić szerszą gamę smaków i whisky zawsze butelkowaną w naturalnym kolorze.
Do dziś Glenrothes jest jedną z nielicznych destylarni w Szkocji, która posiada własne źródła wody do produkcji, przetwórstwa i redukcji spirytusu. Pracownicy zwykli nazywać źródła położone w sąsiedztwie gorzelni „Uisge Beatha”, czyli „wodą życia”. Każda kropla krystalicznego surowca przyczynia się do nienagannego charakteru whisky. Wyselekcjonowany słód jęczmienny, który przed mieleniem jest przesiewany i ważony, łączony jest z czystą wodą. Efektem jest powstanie zacieru jęczmiennego.
Powolna destylacja eliminuje więcej zanieczyszczeń i pozwala na produkcję lżejszego i bardziej owocowego alkoholu. Gorzelnia do wyprodukowania swoich single maltów używa dość wysokich alembików, co pomaga w uzyskaniu delikatniejszego trunku. Twórcy Glenrothes Robur Reserve skupiają się również na jakości beczek, które zapewnią płynowi wyśmienitego profilu smakowego. Beczki po sherry nadają cieczy wyjątkową głębię smaku. Destylarnia nie używa żadnych barwników do nadania koloru swoim produktom.
Dokładnie opracowana receptura Glenrothes Robur Reserve sprawiła, że szkocki single malt zyskał niezwykłych smaków i aromatów, w których przewagę stanowią te mocno owocowe i pieprzne.
Barwa: bursztyn;
Aromat: sherry, słodycz Oloroso, dość pieprzny, nuty jagód i skóry, drewno cedrowe;
Smak: słodkie przyprawy, gałka muszkatołowa, sok z suszonych śliwek, odrobina surowego ciasta, trochę złocistego syropu;
Finisz: goździki, suszone śliwki, szczypta suszonej moreli i prażonego jęczmienia;
Dodaj niewielką ilość wody do whisky, aby cieszyć się bardziej miękkim smakiem. Chociaż jest to kwestia pewnej debaty, wiele osób decyduje się wlać parę kropli wody do szklanki malt, aby rozcieńczyć delikatnie alkohol. Dzięki temu napój jest mniej ostry i pozwala doświadczyć bardziej subtelnych smaków. Chociaż niektórzy twierdzą, że do whisky należy dodawać tylko wodę destylowaną, inni powiedzą, że również woda z kranu zadziała idealnie.
Niezwykły kształt butelki trunku Glenrothes Robur Reserve przyciąga uwagę z daleka. Obła forma szkła jest niezwykle oryginalna i nietypowa. Etykieta natomiast emanuje klasycznym retro stylem. Alkohol pakowany jest w ciekawe „pudełko-ramkę” otaczające produkt jedynie dookoła.
Destylarnia Glenrothes od ponad wieku produkuje jedne z najlepszych single malt Speyside. To, co zaczęło się w 1879 roku, trwa do dnia dzisiejszego: tworzenie rozsądnego, doskonale dopracowanego single malta. Whisky wyprodukowana w sposób uczciwy, autentyczny, a przede wszystkim z fachowym rzemiosłem zachwyca smakoszy i znawców. Piękna butelka zwróci uwagę niejednego fana estetycznych prezentacji. Każdy doceni bogaty, owocowy profil smakowy whisky z rejonów Speyside. Pozycja do samotnej degustacji oraz do celebrowania wyjątkowej chwili.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENROTHES |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |