Ten wyjątkowy single malt dojrzewał w dębowej beczce numer 1620613 przez 9 lat, a następnie został zabutelkowany z mocą 53% alkoholu jako część serii Octave z ramienia firmy Duncan Taylor. To soczysta ekspresja o pięknym kolorze, pełna orzeźwiających i otulajacych akcentów, jak fale przypraw, ziół i czekolady. Za powstaniem trunku stoi szkocka destylarnia Tobermory.
Za tą imponującą serią butelkowania stoi niezależny butelkujący Duncan Taylor z Huntly w Szkocji. Kolekcja Octave firmy Duncan Taylor Scotch Whisky Limited to wyjątkowy wybór whisky single malt i single grain z całej Szkocji. Butelkowane z mocą beczki z pojedynczych beczek, te wyjątkowe whisky są świadectwem różnorodności i wpływu poszczególnych beczek. Oferuje niepowtarzalne rozlewy zarówno z renomowanych, jak i mniej znanych destylarni. Ani filtrowana na zimno, ani sztucznie barwiona, tylko najlepsze whisky są selekcjonowane i finiszowane w oktawowych beczkach.
Single malt whisky z destylarni Tobermory desylowana jest z nietorfowanego słodu jęczmiennego i dojrzewa w dębowych beczkach. Produkowana jest również mocno torfowa whisky, ale w małych ilościach, nazwana Ledaig od pierwotnej nazwy destylarni. Słody Tobermory są używane w wielu mieszankach, w tym Scottish Leader i Black Bottle. Woda do destylarni pochodzi z prywatnego jeziora w pobliżu jezior Misznish. Produkcja została unowocześniona w 1990 roku, a destylarnia stała się zdolna do produkcji miliona litrów spirytusu rocznie. Wykorzystuje tradycyjną żeliwną kadź zacierną z miedzianą kopułą, cztery umywalki wykonane z sosny Oregon i cztery alembiki spirytusowe. Dojrzewanie odbywa się w destylarni w Deanston. Włączenie destylarni do serii The Octave było strzałem w dziesiątkę.
Ducan Taylor prezentuje wydanie prosto z destylarni Tobermory z 2008 roku. Złocista ekspresja oferuje aromaty ciastek i majeranku, smak czekolady i cukrowy finisz.
Barwa: soczyste złoto;
Aromat: słodki z aromatami palonych ciastek, słoma, dąb i majeranek;
Smak: oleisty, korzenny, kakao i czekoladowy syrop, ziele angielskie;
Finisz: wytrawny, kakaowy, syrop z buraków cukrowych i kawa;
9-letnia whisky z 2008 z jednej partii dębowych beczek zasługuje na odpowiednie smakowanie. Degustacja powinna odbywać się w odpowiednim szkle, którego forma wzmocni wrażenia i doznania – najlepiej w specjalistycznym kieliszku. Dodatki będą tutaj zbędne, chyba, że dwie krople wody, które nieco poszerzą wachlarz niuansów.
Graficzny symbol serii The Octave dobrze znany jest prawdziwym smakoszom, degustatorom i kolekcjonerom. Na smukłej butelce mieści się niewielka etykieta o białym tle i czarnych napisach. Cała prezentacja jest raczej prosta, jednak ten celowy minimalizm robi wrażenie. Minimalistyczne jest również białe opakowanie.
Cała seria The Octave, razem z jej kolejnymi wydaniami, to kolekcja kierowana do kolekcjonerów whisky słodowej. Seria daje możliwość spróbowania ekspresji z różnych destylarni o różnym charakterze i wieku. 9-latek z destylarni Octomore z 2008 roku to propozycja dla wielbicieli kremowych smaków i aromatów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Marka | DUNCAN TAYLOR |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 53 |
Pojemność | 0.7L |