Gdy w roku 1800 John Brown otwierał swój pierwszy sklep w Pert w Szkocji, z pewnością nie spodziewał się, że 100 lat później jego prawnuk na bazie zapoczątkowanego przez niego rodzinnego biznesu stworzy markę whisky, znaną dziś na całym globie. A jednak tak się wydarzyło i warto wiedzieć, że twórca marki „The Grouse” pochodzi z rodziny o 4-pokoleniowej tradycji sprzedaży alkoholu. Pierwsza whisky pod etykietą z tą nazwą została wydana na rynek przez Matthew Gloaga w 1896 roku. Jego zainteresowanie tworzeniem whisky wzrosło po pladze grzyba, która zdziesiątkowała uprawy w europejskich winnicach i ograniczyła produkcję sprzedawanego w rodzinnym sklepie wina. Stworzona przez niego mieszanka zdobyła tak dużą popularność i uznanie wśród miłośników złocistego trunku, że z czasem zaczęła być nazywana „The Famous Grouse”. Gdy nazwa ta stała się równie popularna, co whisky, postanowiono przyjąć ją za oficjalną, stało się to w 1905 roku. Firma zarządzana była przez rodzinę Gloag przez kolejne niemalże 100 lat. W 1970 roku wiele się zmieniło, ponieważ The Famous Grouse pierw przeszła w ręce Highland Distillers, a następnie Edrington Group i w ten sposób z rodzinnego interesu przerodziła się w globalną korporację. Nie stanęło jej to jednak na przeszkodzie na kontynuowanie swojego wielkiego sukcesu – jest dziś 6. na liście najlepiej sprzedających się whisky na świecie i 1. wśród najpopularniejszych whisky ze Szkocji.
Famous Grouse Smoky Black debiutowała w 2015 roku, zastępując tym samym butelkę Black Grouse. Jej receptura zawiera destylaty słodowe i niesłodowane, a także rzadką dymno-torfową whisky single malt z Glenturret. Za jej powstanie odpowiada Mistrz Gorzelniczy Gordon Motion. Fachowo wymieszana prezentuje wyraźne nuty torfowego dymu, jednocześnie nie tracąc słodkiego posmaku oryginalnego Famous Grouse.
Kolor: rdzawo-złoty;
Nos: dymny i aromatyczny; słód jęczmienny, dym torfowy, suche drewno, skórka pomarańczowa, cynamon, pieprz czarny, jabłko;
Smak: gładki i nieco dymny; suszone owoce, anyż, goździki, dym tytoniowy, karmel, słodkie płatki śniadaniowe, nadpalony dąb;
Finisz: długi i słodki; dym torfowy, karmel, syrop klonowy, cukier słodowy;
Smoky Black to whisky, którą należy delektować się bez dodatków, w odpowiednim kieliszku typu glencairn, aby poznać jej wszystkie aromatyczne atuty. Jeśli jednak okaże się zbyt intensywna, można ochłodzić ją dużą kością lodu, która nie rozpuści się zbyt szybko i nie rozcieńczy alkoholu lub zaserwować ją w klasycznym drinku jak Old Fashioned.
To, co najbardziej przyciąga uwagę w butelce Famous Grouse Smoky Black to wizerunek ptaka, który powtarza się na każdej etykiecie marki i jest jej symbolem. W przypadku Smoky Black czarnym ptakiem jest cietrzew zwyczajny, który pochodzi z tego samego gatunku, co ptak na etykiecie podstawowej wersji trunku. Ptak na etykiecie jest projektem stworzonym przez Philippę, córkę założyciela marki.
Wąska okrągła butelka ozdobiona jest więc etykietą z wizerunkiem czarnego ptaka, który wędruje po szkockich wzgórzach, a pod nim etykietą o czarnym tle z nazwą marki i informacjami na temat trunku w kolorze złotym. Dodatkowym zdobieniem jest tłoczenie w dolnej części butelki data 1800, czyli otwarcie pierwszego sklepu, podwalin marki The Famouse Grouse, która przedzielona jest piórem cietrzewia. Szyjka obleczona jest czarnym kapturem ze złotymi zdobieniami. Pomimo iż wizerunek ptaka jest dość żartobliwy, połączenie kolorystyczne czerni i złota oddaje elegancję i stylowość whisky.
Doskonały trunek, który w łagodny i przystępny sposób otworzy drzwi przed przygodą z whisky torfowymi. Jego wyraźny aromat torfowego dymu łagodzony jest delikatnym i słodkim smakiem, dlatego nie odstraszy laików, którzy dopiero rozpoczynają wędrówkę po szkockich whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | FAMOUS GROUSE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 87 |