Dlaczego warto kupić whisky Glencadam 13 letnie 0,7 litr?
- W 1825 roku, kiedy „startowała” Glencadam, otwarto pierwszą na świecie linię kolejową, zaś w Londynie spotkać można było pierwsze konne omnibusy…
- Debiutowała w 2017 roku jako edycja limitowana pod nazwą „The Re-Awakening” („Przebudzenie”) – na 13-lecie od ponownego otwarcia Glencadam
- Gładka, kremowa, elegancka, dużo budyniu, owocowej marmolady, owoców sadu, migdałów, herbaty i herbatników, wanilii, orzechów, świeżo palonej kawy oraz ciepłych korzennych przypraw
- Stworzona z destylatów starzonych minimum 13 lat w beczkach po Bourbonie
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Nagrodzona m. in. srebrnym medalem na Scotch Whisky Masters („The SpiritBussiness”) w 2019 roku
Limitowany, 13-letni single malt Glencadam to wyjątkowa pozycja szkockiej destylarni. Gorzelnia została zamknięta w 2000 roku na okres 7 lat. W 2013 roku dla uczczenia dekady ponownego otwarcia zakładu marka wypuściła specjalną whisky. Luksusowy single malt został zabutelkowany z mocą 46% procent. Wcześniej przez 13 lat leżakował w beczkach po amerykańskim, słodkim bourbonie, wykonanych z białego dębu. Oferuje bogate nuty cynamonu, wanilii i mlecznej czekolady.
Popularność wypustów destylarni Glencadam rośnie z roku na rok. Kolejne pozycje w obszernym katalogu marki zdobywają uznanie cenionych krytyków w branży whisky. Destylarnia stawia jakość ponad ilość, stąd dość niskie możliwości produkcyjne zakładu w liczbie 1,4 miliona litrów rocznie. Gorzelnia działa od 1827 roku, a jej pierwszym właścicielem był George Cooper. Obecnie zarządza nią przedsiębiorstwo Angus Dundee. Nazwa „Glencadam” związana jest z obszarem znanym niegdyś jako „The Tenements of Caldhame” - działkami przekazanymi miastu pod produkcję żywności. Marka w 2010 roku zaczęła wypuszczać single malty z oznaczeniem wieku od 10 do 21 lat, a obok tego w dalszym ciągu zaopatruje w blendy takie firmy jak Ballantine's i Stewart's Cream of the Barley.
Region Highlands obejmuje rozległy obszar Szkocji i szeroką gamę stylów whisky. Słody z tych terenów są mocno zróżnicowane i mogą być zarówno owocowe, kwiatowe, wytrawne, delikatne, słodkie i torfowe. Dalej na południe i na północ są one bardziej miękkie, a część północnych słodów określa się jako posiadające „nadmorski charakter”. Jak wiele innych, wiekowych, szkockich gorzelni również Glencadam wykorzystuje krystalicznie czystą wodę z lokalnych źródeł. Gorzelnia czerpie ten niezbędny surowiec ze źródła The Moorans. Woda wykorzystywana jest do namoczenia ziarna jęczmienia, które później podlega suszeniu, mieleniu i zacieraniu. Tak powstaje zacier słodowy, stanowiący podstawę każdej single malt whisky.
Gotowy zacier słodowy ląduje w kotłach warzelniczych razem z drożdżami. Wtedy przychodzi pora na etap fermentacji, której celem jest oczywiście wytworzenie alkoholu. Etap ten trwa około 48 godzin i kończy się wytworzeniem płynu o mocy 8-9%. Później następuje proces podwójnej destylacji. Nietypowy kształt i ułożenie szyjek alembików destylarni Glencadam pozwala na powstanie niesamowicie delikatnej i finezyjnej whisky. W końcu whisky ląduje w dębowych beczkach, które przechowywały wcześniej bourbon amerykański. 13 lat maturacji w wyselekcjonowanym drewnie sprawia, że single malt staje się słodki i przyjemy dla podniebienia.
Wyjątkowo delikatny 13-letni Glencadam oferuje zbalansowany profil smakowy, w którym słodkie aromaty równoważone są przez orzeźwiające trawiaste akcenty.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: suszona trawa, wanilia, krówka, cytryna;
Smak: gruszka, grejpfrut, marmolada, chleb z masłem, lekko pikantny;
Finisz: cynamon, gotowane jabłka, dość długi;
Jednym z najczęstszych pytań dotyczących degustacji single malt whisky jest „czy powinienem dodać wodę do mojej szklanki?”. Oczywiście możesz to wygooglować sto razy i uzyskać sto różnych odpowiedzi! Najprawdziwsza odpowiedź brzmi jednak: tak, jeżeli masz ochotę!
W końcu celem degustacji whisky jest przyjemność. Znajdź więc sposób, który najlepiej przemawia do Twojego podniebienia. Dodatek w postaci paru kropli wody sprawi, że ukryte głęboko akcenty wyjdą na wierzch.
Limitowany 13-latek prezentuje się elegancko i ekskluzywnie, a to za sprawą luksusowej kolorystyki. Na butelce dominuje złoto, idealnie pasujące do jasnej barwy samej whisky. Butelka jest dość zgrabna i lekko pękata na samej górze. Długa, delikatnie profilowana szyjka zakończona została złotą zakrętką. Na bordowo-złotej etykiecie dostrzeżemy rycinę przedstawiającą gorzelnię. Znajdziemy tam również informację o numerze butelki, a także o tym, że podczas produkcji nie użyto sztucznych środków koloryzujących i filtracji na zimno. Single malt sprzedawany jest w wyrafinowanej tubie o designie spójnym z etykietą.
Glencadam 13 Years Old został wyróżniony złotym medalem przez Jima Murraya w książce Whisky Bible w 2018 roku. Trunek zdobył również drugie miejsce w konkursie The Scotch Whisky Masters w 2019 roku. Złota whisky to świetna reprezentacja regionu Highlands. Trunek idealnie sprawdzi się jako prezent dla nowicjusza w tajemniczym świecie whisky słodowej. 13-latek sprawi, że wyjątkowa chwila zostanie zapamiętana na dłużej, a każdy wieczór zamieni się w świetną zabawę lub spokojne chwile.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glencadam Distillery |
Marka | GLENCADAM |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 13Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 5994 butelek |
Jim Murray | 94 |