Dlaczego warto kupić whisky Jura 13 years old 2-1-2?
- Nazwa "Two-One-Two" pochodzi od kodu telefonicznego wyspy Jura – 212 – liczba ta symbolizuje niewielką, zgraną społeczność wyspy.
- Limitowana edycja z 2019 roku, stworzona dla uczczenia lokalnej społeczności i ducha wyspy.
- Słodkie cytrusy, mango, przyprawy, lekkie dębowe nuty.
- Finiszowana w beczkach z dębu Chinkapin.
- Barwiona, niefiltrowana na zimno, butelkowana z mocą 47,5%.
- Dla kolekcjonerów i fanów limitowanych edycji.
- Do picia solo, na specjalne okazje.
- Brązowy medal na International Spirits Challenge 2020.
- Doskonała propozycja prezentowa dla kogoś, kto zna markę Jura i szuka czegoś nietuzinkowego.
- Jura 212 była limitowana do 6000 butelek na cały świat.
- Jura często celebruje małą społeczność wyspy – to jedna z nielicznych marek, która tyle uwagi poświęca lokalności.
Oto inauguracyjne wydanie serii Jura's Two-One-Two, kolekcji corocznych butelek z limitowanej edycji. To wyrażenie zostało wydestylowane na szkockiej destylarni Jura w 2006 roku i pozostawione w beczkach po bourbonie z amerykańskiego białego dębu. Zanim zostało zabutelkowane, było poddane obróbce w beczkach z dębu Chinkapin, rodzaju drewna pochodzącego ze wschodniej i środkowej Ameryki Północnej. W końcu ekspresja została zabutelkowana w wieku 13 lat. Limitowana liczba 6000 butelek – jedna z nich może trafić w Twoje ręce! Nazwa „Two-One-Two”, czyli „212” to liczba społeczności niewielkiej wyspy Jura.
Destylarnia Isle of Jura znajduje się bardzo blisko wyspy Islay – ich style są jednak zupełnie różne. Jura wyprodukowała kilka torfowych partii, ale większość regularnych wyrażenia wykazują charakterystyczny oleisty profil - podobnie jak olej z wątroby dorsza. Destylarnia Jura została założona w 1810 roku przez członków klanu Campbell – rodziny szlacheckiej, która miała silny wpływ na Jurę i jej ziemie aż do lat 30. XX wieku. Po dalszej przebudowie w 1884 roku destylarnia produkowała około 64 tysiące galonów whisky rocznie. Ale pod koniec XIX wieku wyszła z użycia i została trwale zamknięta. Dwóch właścicieli ziemskich, blender i projektant gorzelni postanowiło nie tylko ożywić destylarnię, ale także zapewnić miejsca pracy i wsparcie dla lokalnej społeczności. Budowę zakończono w 1963 roku, a destylarnia Jura została ponownie otwarta dla biznesu. W tamtym czasie zatrudniała jedną czwartą męskiej populacji wyspy.
Co sprawia, że whisky Jura jest tak wyjątkowa? Czy stoi za tym poczucie wspólnoty? A może umiejętności ludzi, którzy to robią? Każda whisky zaczyna się od trzech podstawowych składników – wody, jęczmienia i drożdży. Ale na tym kończą się podobieństwa do innych whisky. Woda pochodzi prosto z podnóża Paps, pasma górskiego po zachodniej stronie wyspy, z trzema charakterystycznymi, stożkowatymi formacjami górującymi nad nim. Jeśli chodzi o destylację, Jura ma jedne z najwyższych destylatorów ze wszystkich destylarni na świecie. Następnie whisky dojrzewa w beczkach, które zostały ręcznie wybrane z całego świata, aby zapewnić większą głębię smaku. Wreszcie whisky jest butelkowana w butelce Jura – mocnej szklance o szerokich ramionach i zaokrąglonym kształcie.
13-letni single malt Jura's Two-One-Two otula aromatem francuskich tostów, pobudza smakiem cytrynowego twarogu i zamyka degustację orzechowym posmakiem.
Barwa: złocista;
Aromat: cytryna, francuskie tosty z cynamonem i maślanym karmelem, kremowe toffi;
Smak: nuta melasy z gotowanym jabłkiem, twarogiem cytrynowym i słodyczami owocowymi;
Finisz: bogate nuty baklavy ze słodkim orzechowym posmakiem;
Opływowy kształt butelki Jura był uważany za najłatwiejszy do pokonywania wzburzonych mórz, dzięki czemu idealnie nadaje się do żeglugi po całym świecie i pozwala nowym ludziom poznać prawdziwy smak Jury. Profilowana butelka o biało-złotej etykiecie kryje się w zgrabnej tubie o neutralnych, ziemnych kolorach.
13-letnia Jura tworzy zupełnie nowe doznania smakowe dla pijących. Aby odkryć w pełni bogaty wachlarz propozycji sensorycznych, degustujcie single malta z odpowiedniego szkła, najlepiej z kieliszka przeznaczonego do specjalistycznej degustacji. Dodajcie odrobiny wody, jeżeli macie ochotę na nieco mocniejsze wrażenia.
Jura's Two-One-Two, whisky dla koneserów i doświadczonych smakoszy, pełna ciepłych akcentów i otulających niuansów, prezentuje prawdziwy charakter wyspiarskiej destylarni Jura. Single malt stworzony we współpracy mieszkańców wyspy, z lokalnych dóbr i najlepszych beczek z całego świata, dla wielu z pewnością stanie się ulubioną whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islands |
Producent | Jura Distillery |
Marka | JURA |
Właściciel | Whyte & Mackay |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 13Y |
Zawartość alkoholu | 47.5 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | beczki z dębu Chinkapin |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 6000 butelek |