Oto inauguracyjne wydanie serii Jura's Two-One-Two, kolekcji corocznych butelek z limitowanej edycji. To wyrażenie zostało wydestylowane na szkockiej destylarni Jura w 2006 roku i pozostawione w beczkach po bourbonie z amerykańskiego białego dębu. Zanim zostało zabutelkowane, było poddane obróbce w beczkach z dębu Chinkapin, rodzaju drewna pochodzącego ze wschodniej i środkowej Ameryki Północnej. W końcu ekspresja została zabutelkowana w wieku 13 lat. Limitowana liczba 6000 butelek – jedna z nich może trafić w Twoje ręce! Nazwa „Two-One-Two”, czyli „212” to liczba społeczności niewielkiej wyspy Jura.
Destylarnia Isle of Jura znajduje się bardzo blisko wyspy Islay – ich style są jednak zupełnie różne. Jura wyprodukowała kilka torfowych partii, ale większość regularnych wyrażenia wykazują charakterystyczny oleisty profil - podobnie jak olej z wątroby dorsza. Destylarnia Jura została założona w 1810 roku przez członków klanu Campbell – rodziny szlacheckiej, która miała silny wpływ na Jurę i jej ziemie aż do lat 30. XX wieku. Po dalszej przebudowie w 1884 roku destylarnia produkowała około 64 tysiące galonów whisky rocznie. Ale pod koniec XIX wieku wyszła z użycia i została trwale zamknięta. Dwóch właścicieli ziemskich, blender i projektant gorzelni postanowiło nie tylko ożywić destylarnię, ale także zapewnić miejsca pracy i wsparcie dla lokalnej społeczności. Budowę zakończono w 1963 roku, a destylarnia Jura została ponownie otwarta dla biznesu. W tamtym czasie zatrudniała jedną czwartą męskiej populacji wyspy.
Co sprawia, że whisky Jura jest tak wyjątkowa? Czy stoi za tym poczucie wspólnoty? A może umiejętności ludzi, którzy to robią? Każda whisky zaczyna się od trzech podstawowych składników – wody, jęczmienia i drożdży. Ale na tym kończą się podobieństwa do innych whisky. Woda pochodzi prosto z podnóża Paps, pasma górskiego po zachodniej stronie wyspy, z trzema charakterystycznymi, stożkowatymi formacjami górującymi nad nim. Jeśli chodzi o destylację, Jura ma jedne z najwyższych destylatorów ze wszystkich destylarni na świecie. Następnie whisky dojrzewa w beczkach, które zostały ręcznie wybrane z całego świata, aby zapewnić większą głębię smaku. Wreszcie whisky jest butelkowana w butelce Jura – mocnej szklance o szerokich ramionach i zaokrąglonym kształcie.
13-letni single malt Jura's Two-One-Two otula aromatem francuskich tostów, pobudza smakiem cytrynowego twarogu i zamyka degustację orzechowym posmakiem.
Barwa: złocista;
Aromat: cytryna, francuskie tosty z cynamonem i maślanym karmelem, kremowe toffi;
Smak: nuta melasy z gotowanym jabłkiem, twarogiem cytrynowym i słodyczami owocowymi;
Finisz: bogate nuty baklavy ze słodkim orzechowym posmakiem;
Opływowy kształt butelki Jura był uważany za najłatwiejszy do pokonywania wzburzonych mórz, dzięki czemu idealnie nadaje się do żeglugi po całym świecie i pozwala nowym ludziom poznać prawdziwy smak Jury. Profilowana butelka o biało-złotej etykiecie kryje się w zgrabnej tubie o neutralnych, ziemnych kolorach.
13-letnia Jura tworzy zupełnie nowe doznania smakowe dla pijących. Aby odkryć w pełni bogaty wachlarz propozycji sensorycznych, degustujcie single malta z odpowiedniego szkła, najlepiej z kieliszka przeznaczonego do specjalistycznej degustacji. Dodajcie odrobiny wody, jeżeli macie ochotę na nieco mocniejsze wrażenia.
Jura's Two-One-Two, whisky dla koneserów i doświadczonych smakoszy, pełna ciepłych akcentów i otulających niuansów, prezentuje prawdziwy charakter wyspiarskiej destylarni Jura. Single malt stworzony we współpracy mieszkańców wyspy, z lokalnych dóbr i najlepszych beczek z całego świata, dla wielu z pewnością stanie się ulubioną whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | 13Y |
Zawartość alkoholu | 47.5 |
Pojemność | 0.7L |