Whisky Highland Park z 1990 roku, zabutelkowana z mocą 40% alkoholu w 2010 roku w wieku około 20 lat. Ekskluzywne wydanie serii vintage dojrzewało w klasycznych beczkach dębowych typu hogshead, z roku na rok nabierając coraz bardziej wyraźnych nut torfowego dymu, miodu, akcentów herbacianych i nut eukaliptusa z tytoniem.
Highland Park to destylarnia szkockiej whisky w Kirkwall na Orkadach w Szkocji. Destylarnia jest własnością The Edrington Group, która jest również właścicielem whisky The Macallan, The Glenrothes, Naked Malt i The Famous Grouse. Highland Park została założona w 1798 roku przez Magnusa Eunsona, bezpośredniego potomka wyspiarskiej rodziny z długą historią nielegalnej produkcji whisky. Zakład przeszedł okres upadku na początku XX wieku, ale produkcja została wznowiona pod koniec lat 60. XX wieku przez ówczesnego właściciela Stanleya P. Morrisona. Syn Morrisona, Robert G. Morrison, nadzorował znaczną rozbudowę destylarni na przełomie lat 80. i 90. XX wieku. Destylarnią zarządza obecnie mistrz destylarni Gordon Motion. Dzsiaj Highland Park jest jedną z dziesięciu najstarszych działających destylarni w Szkocji.
Destylarnia Highland Park jest jednym z nielicznych producentów szkockiej whisky, którzy nadal wykorzystują wędzony torf wrzosowy Orkney, używając pieca słodowego. Torf pozyskiwany z Hobbister Moor tworzy dziką harmonię kontrastujących smaków i jest znakiem rozpoznawczym wyspiarskiej whisky. Surowe warunki na wyspie nadają torfowi ciekawy charakter – bardziej kwiatowy, niż rośliny, inny niż jakikolwiek inny w Szkocji. Również w 20-letnim wydaniu nie zabrakło dymnych akcentów. Highland Park 1990 dojrzewał w beczkach dębowych typu hogshead, czyli o klasycznej pojemności 250 litrów. Dwie dekady w dębie pozwoliły whisky nabrać miodowych nut i kremowej słodyczy.
Single malt z 1990 roku łączy w sobie surowe nuty wyspiarskiego dymu i soczyste fale słodkiej herbaty z elementami eukaliptusa i miodu.
Barwa: złocista;
Aromat: dymny i surowy, zmiękczony nutami miodu i ziół;
Smak: eukaliptus, herbata z miodem, herbatniki i tytoń;
Finisz: klasyczny, wyspiarski dym, fale słodyczy i nuty kwiatów;
Whisky single malt znana jest ze swojego złożonego smaku i aromatu, który może się różnić w zależności od destylarni, rodzaju beczki i wieku. Ogólnie rzecz biorąc, whisky single malt może mieć smak owocowy, kwiatowy lub pikantny, często z nutami miodu, karmelu, wanilii i dymu. Smak i aromat zależą także od regionu Szkocji, w którym whisky jest produkowana – degustując whisky z Orkadów, możemy być pewni obecności dymnej surowości. Aby nieco zredukować wyrazisty charakter 20-latka, polecamy degustować whisky z nutą wody. Niechaj będzie to parę kropli wody niegazowanej. Taki niepozorny dodatek sprawi, że spod dymnych fal wynurzą się na wierz fale otulającego eukaliptusa, czy nuty kremowej słodyczy deserowej.
Tym razem szkocka destylarnia Highland Park prezentuje whisky w obłej, lekko pękatej butelce z dość krótką szyjką. Na gładkim szkle wytłoczono logo destylarni, a tuż za jego taflą widać bursztynową ciecz, mieniącą się słonecznymi refleksami. Czarna etykieta, złote napisy i zielone elementy – wszystko wydaje się spójne i dopasowane. Czarne jest również pudełko, w którym czeka na Was butla 20-latka. Spostrzegawczy degustator dojrzy na nim podpis Master Distillera.
Dwie dekady w dębowych beczkach to szmat czasu. Whisky w tym wieku interesują przede wszystkim doświadczonych smakoszy. Wyrobione podniebienie będzie w stanie dostrzec w tej whisky naprawdę wiele – różnorodność smaków i aromatów, doskonałe wyważenia sensoryczne oraz świetny balans między surowością a delikatnością. Kolekcjonerzy whisky słodowej z chęcią przygarną 20-latka z Orkadów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | HIGHLAND PARK |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |