Dlaczego warto kupić whisky Old Pulteney 21 years old?
- Gorzelnia Pulteney była w rękach rodziny jej założyciela, Jamesa Hendersona, przez prawie sto lat!
- Debiutowała w 2005 roku
- Niezwykle zróżnicowana, kremowa, oleista, pełna nut kwiatów, owoców, ziół, czekolady, a ten finisz…
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 21 lat w beczkach po Bourbonie oraz sherry Oloroso i Pedro Ximenez
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
- Tytuł WHISKY ROKU 2012 w Whisky bible Jima Murraya!
21-letni single malt to najczęściej wybierana pozycja z kolekcji długo starzejących się trunków destylarni Pulteney. Odkąd Jim Murray w swojej książce Whisky Bible nazwał trunek „whisky roku” produkt nie traci na popularności. Po ponad dwóch dekadach spędzonych w mieszance beczek po amerykańskim bourbonie i beczek po sherry, single malt ma do zaoferowania szeroką gamę owocowych smaków i słodkich aromatów. Możemy spodziewać się wyrazistych nut toffi, jabłka, kwaśnej limonki, a nawet marcepanu i mentolu.
Uwielbiany przez cały świat szkocki single malt o mocy 46%, powstaje w destylarni Pulteney w regionie Highlands. Zakład powstał w 1826 roku, a sto lat później przejęła go spółka John Dewar & Sons. Podczas prohibicji w USA gorzelnia została zamknięta, jednak powróciła w wielkim stylu w latach 50. XX wieku. Przez większość istnienia destylarnia produkowała whisky, wykorzystywaną później w różnych szkockich mieszankach. Od 1995 roku Pulteney jest zarządzana przez firmę Inver House. W latach 90. do gamy produktów dodano single malty.
Region Highlands to jeden z wielu regionów whisky w Szkocji. Highlands podzielony jest na mniejsze podregiony, z których każdy prezentuje whisky o odmiennej charakterystyce. Północne tereny oferują słodkie i delikatnie owocowe słody. Pulteney Distillery przez większość czasu była najdalej wysuniętą na północ gorzelnią w całym kraju. Obecnie w ciągu roku jest w stanie wyprodukować nawet 1,8 mln litrów alkoholu. Gorzelnicy samodzielnie obrabiają ziarno jęczmienia, wykorzystując do tego prawie 90-letni młyn. Po namoczeniu, wysuszeniu, zmieleniu i zatarciu ziaren powstaje zacier, który jest gotowy na kolejne etapy produkcji.
Kolejne kroki przy produkcji whisky to fermentacja i destylacja w miedzianych alembikach. Następnie trunek ląduje w mieszance wyselekcjonowanych beczek po amerykańskim, słodkim bourbonie i sherry. Single malt spędza w nich 21 lat, podczas których czerpie wszystko, co najlepsze z nasączonego drewna. Nad całym procesem czuwa wykwalifikowany i doświadczony gorzelnik, zwany w branży Master Distillerem. Jego podpis znajdziemy na każdej butelce z serii Old Pulteney. To właśnie mistrz destylacji kontroluje postępy w maturacji i podejmuje decyzję o rozpoczęciu butelkowania. 21-latek ze szkockiej destylarni Pulteney butelkowany jest z mocą 46%.
21-latek Old Pulnetey prezentuje ciepłe smaki i aromaty. W szerokiej gamie znajdziemy nuty słodkich herbatników, kwaśnych owoców, marcepanu i drzewa dębowego.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: jabłko, herbatniki, toffi, banany, limonka;
Smak: słodki, marcepan, cytrusy, cynamon, jabłko, wanilia, dąb;
Finisz: kokosowy, mentol i agrest, dość długi;
Najlepsza whisky świata, jak orzekł sam Jim Murray, powinna być degustowana w odpowiedni sposób. Przede wszystkim pomyślmy o szkle – niech będzie to klasyczna szklanka typu tumbler lub socjalistyczny kieliszek do whisky. Kolejno skupmy się na barwie, aromacie, smaku i finiszu. Spróbujmy wyróżnić poszczególne nuty wpośród niezwykle szerokiej gamy. Niektóre z nich wysuną się na prowadzenie po dodaniu do whisky dwóch kropli wody. Być może Twoje podniebienie wyczuje akcenty marcepanu lub słodkiego drewna dębowego.
21-latek Old Pulteney umieszczony został w klasycznej dla całej serii obłej butli, przypominającej kształtem alembik. Butelka szkła jest profilowana i zakończona korkiem w kolorze głębokiej zieleni. Tę samą barwę wykorzystano na etykiecie, na której znajdziemy również podpis Master Distillera, odpowiedzialnego za wypust. Nazwę marki wyróżniono za pomocą klasycznej już dla serii czcionki. Na samym froncie butelki widzimy spokojne morze i pływające po nim statki. Trunek sprzedawany jest w zielonej tubie ze złotym statkiem w centrum i dopiskiem „The martime malt”, co nawiązywać ma do morskiego charakteru single malta, związanego z faktem, że beczki trunki leżakują przy samym brzegu morza.
Wyjątkowy, szkocki single malt był wielokrotnie nagradzany w konkursach branżowych. Nie tylko Jim Murray docenił wypust z Pulteney Distillery. Whisky zdobyła srebrny medal w International Spirits Challenge w 2014 roku oraz drugie miejsce w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2014 roku. Autor Whisky Bible, poza tytułem „najlepszej whisky świata” nagrodził single malta złotym medalem w 2012 roku. 21-latek jest uwielbiany przez koneserów na całym świecie. Czy stanie się również Twoim faworytem?
Wybrane bottlingi z portfolio Old Pulteney
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry Oloroso, sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 96 |