Dlaczego warto kupić whisky Penderyn Rich Oak 46%?
- Fermentacja zacieru słodowego trwa w Penderyn trzy dni i odbywa się z nieocenioną „pomocą” dwóch różnych szczepów drożdży
- Whisky ta jest częścią podstawowej serii Welsh Gold (wal. Aur Cymru – „Walijskie złoto”), która, póki co, pozostaje w stałej sprzedaży od 2018 roku
- Bardzo bogata, wielowątkowa, słodkie nuty miodu, prażonych orzechów, czekolady, przejrzałych bananów, ananasów, papai, mango, brzoskwiń, moreli, pomarańczy, wanilii, palonego karmelu, toffi, marcepanu, krówek oraz rodzynek, kokosa, jagód, żurawiny, jabłek z cynamonem, starych mebli, polnych kwiatów, wanilii i pikantnych przypraw (goździk, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz)
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie i finiszowanych w tzw. Refill casks po Maderze, Porto, sherry i beczkach zwęglonych (tostowanych)
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Świetna do wykwintnych koktajli, pod lekkie cygaro, saute lub z odrobiną wody
Oto kolejna wersja Penderyn Rich Oak, tym razem butelkowana z mocą 46% alkoholu. Ten wyjątkowy single malt jest częścią wielokrotnie nagradzanej serii Gold Range. Rich Oak to połączenie maturacji w beczkach po winie Maderia i Porto, po sherry i beczkach wcześniej zwęglonych. Wcześniej co najmniej trzy lata spędza w beczkach po bourbonie. Pozycja obecna jest na stałe w ofercie marki i stanowi jedną z flagowych whisky Penderyn Distillery, podczas gdy poprzednie jej edycje debiutowały w ograniczonej liczbie butelek. Trunek prezentuje pieprzne akcenty zbalansowane z nutami słodkiej krówki, cynamonu i toffi.
Penderyn to jedyna działająca w Walii gorzelnia, której budowa rozpoczęła się w 1998 roku. Wcześniej przez ponad wiek gorzelnictwo na terenach tego kraju praktycznie nie istniało. Produkcja w zakładzie rozpoczęła się w 2000 roku, a pierwszy single malt zaprezentowany został cztery lata później. Prywatny właściciel marki postanowił zaryzykować i zapoznać świat z uśpioną, walijska whisky. Eksperyment powiódł się – pierwsze butelki trunku wyprzedały się w dzień debiutu. Dziś destylarnia zatrudnia około 50 pracowników i jest coraz bardziej rozpoznawalna w świecie whisky.
Penderyn Distillery leży na terenie Parku Narodowego Brecon Beasons, z którego naturalnych źródeł czerpie krystaliczną wodę, wykorzystywaną przy wielu etapach produkcji whisky. Zacier słodowy dostarcza zakładowi browar Brains. Gorzelnia reklamuje się jako mocno ekologiczna. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologi jest w stanie zaoszczędzić duże ilości energii bez zmniejszania jakości whisky.
Zacier od browaru Brains bierze udział w kolejnych etapach produkcji, poczynając od fermentacji. Odbywa się ona w różne szczepy drożdży żywią się cukrami i wytwarzają alkohol. Penderyn Distillery wyróżnia się jednak najbardziej szczególną destylacją. Do tego kroku używa zaprojektowanego na zamówienie destylatora Faraday Still, którego nazwa wzięła się od nazwiska jego twórcy, Davida Faradaya. Niezwykła machina jest w stanie podczas pojedynczej destylacji wytrącić alkohol o mocy 92%, podczas gdy klasyczne miedziane alembiki wymagają podwójnego, a czasem potrójnego użycia. Penderyn jako jedyny zakład w branży whisky na całym świecie wykorzystuje ten wyjątkowy sprzęt, który odpowiada za wysoką jakość trunku.
Penderyn Rich Oak początkowo leżakuje w klasycznych, dębowych beczkach po bourbonie z Kentucky i Tennessee, a ostatnie parę miesięcy destylaty finiszują w różnych rodzajach beczek po winie: po sherry, po Maderze, po Porto, a także w beczkach, które zostały wcześniej zwęglone. Każda wyjątkowa beczka daje coś od siebie dla smaku i aromatu single malta. Mieszanka ich wszystkich powoduje, że trunek nabiera cudownej głębi.
Wyjątkowy, walijski single malt oferuje słodycz smaków krówki, toffi i grzanki z dżemem. Finisz jest średniej długości, a dominuje w nim ciepły miód.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: miód, cynamon, przyprawy, czerwone owoce, tosty z dżemem;
Smak: marcepan, toffi, kremowa krówka, pieprzne nuty;
Finisz: średniej długości, słodycz miodu na przedzie;
Tym razem staniemy po stronie nowoczesnej degustacji i polecimy Wam wykorzystać wypust Penderyn Rich Oak w koktajlu. Zacznijmy od najbardziej oryginalnej receptury, jaką możecie sobie wyobrazić. Podczas gdy niektórzy miłośnicy whisky mogą to nazwać absurdem, rubinowy drink to fascynujący i wyjątkowy sposób na picie single malta. Wymieszaj whisky, sok z buraków, miód i cytrynę, a następnie udekoruj estragonem. Brzmi podejrzanie, ale jest zaskakująco dobry!
Kolejny wypust Penderyn Distillery, który zadebiutował w niezwykle eleganckiej odsłonie i butelce o niezwykłej formie. I tym razem minimalistyczną, ciemno-szarą etykietę umieszczono na górze butelki. Złote napisy dodają całości wykwintnego charakteru. Trunek umieszczono w szarym, prostokątnym pudełku z otwartą witryną. Szkło butelki jest bezbarwne, co pozwala docenić głęboki kolor whisky wewnątrz.
Jeżeli miałeś okazję spróbować i zasmakować się w 50% edycji trunku Penderyn Rich Oak, tym razem możesz zapoznać się ze słabszą jego wersją, dostępną w szerokiej sprzedaży, jako element stałej kolekcji marki. Ten wyjątkowy, walijski single malt otuli błogimi, ciepłymi smakami owoców, toffi i cynamonu. Sprawi, że każda chwila stanie się lepsza, a problemy na chwilę odejdą, gdy porwie nas winny smak i aromat. To pozycja dla fanów single malt whisky i dla tych, którzy chcą przekonać się, że Walia z powodzeniem może stać się nową stolicą bursztynowego trunku. Warto dać szansę jedynej destylarni w tym kraju.
Kraj | Walia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PENDERYN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |