Oto jeden z najbardziej popularnych wypustów jedynej w Walii destylarni. Penderyn Madeira początkowo dojrzewała w beczkach po amerykańskim bourbonie z Kentucky i Tennessee, aby później finiszować w beczkach po słodkim, portugalskim winie Madeira. Trunek butelkowany z mocą 46% prezentuje balans słodkich owoców z wyrazistymi przyprawami. Orzeźwia podniebienie akordami suchych ziół i drzewa dębu.
Destylarnia Penderyn mieści się na terenie Parku Narodowego Brecon Beacon i jest obecnie jedyną gorzelnią w całej Walii. Historia walijskiego gorzelnictwa koczy się około 100 lat temu, kiedy zamknięto ostatni zakład i rozkwita na nowo w 1998 roku, gdy zaczęto budować nową destylarnię. Pierwsze trunki wyprodukowano dwa lata później, a zaprezentowano światu w 2002 roku. Walijski single malt zbudził takie zaciekawienie, że został wykupiony, co do ostatniej butelki, w dzień debiutu. Być może znaczenie miał fakt, że trunek został zaprezentowany przez samego Karola Księcia Walii. Penderyn powalił świat whisky na kolana – ze zdziwieniem przyjęto fakt, że whisky z Walii spokojnie dorównuje swoim siostrom ze Szkocji i Irlandii.
Surowcem, bez którego nie powstałaby whisky Penderyn, jest woda. Destylarnia czerpie ją ze źródeł Brecon Beacon, naturalnie filtrowanych przez skały wapienne i bazaltowe. Woda wykorzystywana jest w procesie zacierania ziarna, ale też do rozcieńczania i blendowania destylatów. Zacier słodowy gorzelnia czerpie z browaru Brains.
Przebudowa destylarni, która miała miejsce w latach 2012 i 2013 wpłynęła znacznie na zwiększenie zdolności produkcyjnych zakładu. Od tego czasu Penderyn Distillery jest w stanie wyprodukować rocznie około 300 000 litrów whisky rocznie. Gotowy zacier słodowy w pierwszej kolejności umieszczany jest w jednej z sześciu kadzi, wykonanych ze stali nierdzewnej. W nich odbywa się proces fermentacji, wykorzystujący dwa rodzaje żywych drożdży, które produkują z cukrów alkohol. Cały krok zajmuje trzy dni. Później przychodzi pora na destylacje. Obok tradycyjnych, miedzianych alembików, Penderyn wykorzystuje specjalnie zaprojektowany dla nich destylator zwany Faraday Still. Jednokrotna destylacja pozwala na wyprodukowanie alkoholu o mocy 92%. Jest to niezwykłe, zważywszy na to, że szkockie i irlandzkie destylatory muszą powtarzać proces, aby osiągnąć taki wynik. Nazwa sprzętu pochodzi od nazwiska jego twórcy, Davida Faradaya.
Panderyn Disyillery przechowuje beczki w dwóch magazynach. Są one w stanie pomieścić około 4000 beczek. Wśród nich dojrzewają również destylaty Penderyn Madeira. Przez pierwsze lata whisky leżakuje w klasycznych beczkach po bourbonie Buffalo Trace z Kentucky i Tennessee. Później, na okres sześciu miesięcy, ląduje w specjalnych beczkach po winie Madeira. Drewno beczek, nasiąknięte słodyczą owoców i przyprawami, znacznie wpływa na finalny smak trunku i zdecydowanie określa jego charakter. Destylarnia butelkuje swoje wytwory na miejscu.
Delikatne winne nuty owocowe połączone finezyjnie z akordami ciasta z wanilią, zapewniają przyjemne otulenie i świeży finisz.
Barwa: ciepłe złoto
Aromat: dość słodki i treściwy, wyczuwalne zioła, wanilia, żywica, ciastka i tosty maślane, winogrona;
Smak: słodki, przyprawy, biszkopt, kremowy;
Finisz: świeży, chrupiący, imbirowy;
Penderyn Maderia to trunek przystępny w smaku. Z tego powodu sposobów na jego degustację jest wiele. Standardowo rekomendujemy testowanie whisky bez dodatków. Do szklanicy o grubym dnie warto dodać też parę kropli wody, które otworzą smaki i aromaty zawarte w alkoholu. Dobrym pomysłem będzie również wykorzystanie single malta w którymś z klasycznych koktajli, takich jak Whisky Sour czy Old Fashioned. Wybór należy do Ciebie.
Kolejny raz marka Penderyn wykorzystuje szkło o niezwykle ciekawej formie. Penderyn Madeira sprzedawana jest w smukłej butelce, z długą szyjką, której kanciasty dół jest zawarty w kanciastej szklanej, pełnej ramie. Prezentacja trunku jest co najmniej ciekawa. Minimalistyczna, czarna etykieta o złotych napisach, dodaje całości jeszcze więcej elegancji. Single malt umieszczony został w prostokątnym, czarnym pudełku z otwartą witryną od frontu.
Jim Murray w swoim popularnym przewodniku po whisky o tytule Whisky Bible, wydawanym co roku, dwukrotnie odznaczył trunek Penderyn Madeira złotym medalem – w roku 2017 i 2019. Walijska whisky zdobyła również złoto w konkursie The World Whisky Masters w 2018 roku oraz brązowy medal w International Whisky Competition w 2015 roku. Liczne nagrody to jedynie kolejna rzecz, która podkreśla wyjątkowość tej wspaniałej whisky. Każdy fan single maltów powinien spróbować wypustów z jedynej destylarni w Walii, a szczególnie pozycji Penderyn Madeira. Kto wie – może wzbogacisz swoją osobą grupę fanów tego wyjątkowego alkoholu.
Kraj | Walia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PENDERYN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |