Dlaczego warto kupić whisky Penderyn Madeira?
- Gorzelnia Penderyn od początku swego istnienia produkuje swe whisky za pomocą unikatowego alembika, który zaprojektował dr David Faraday, krewny XIX-wiecznego wybitnego naukowca Michaela Faradaya
- Whisky ta jest częścią podstawowej serii Welsh Gold (wal. Aur Cymru – „Walijskie złoto”), która, póki co, pozostaje w stałej sprzedaży
- Świeża, harmonijna, sporo słodyczy, dużo akcentów wanilii, rodzynek, toffi, owoców tropikalnych (banan, ananas, kokos, cytrusy), przejrzałych winogron, polnych kwiatów, słodkich ziół i przypraw, żywicy, dębu i ostrego imbiru
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie (first fill, refill) i finiszowanych po portugalskim wzmacnianym winie Madeira
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Świetna na kostkach lodu oraz do dań z białych mięs lub makaronu
- Złoty medal przyznany przez Jima Murraya w jego słynnej Whisky bible w 2017 i 2019 roku
Wielkoformatowa whisky Penderyn Madeira to jeden z najpopularniejszych trunków jedynej w Walii destylarni. Wypsut początkowo dojrzewał w klasycznych beczkach po amerykańskim bourbonie, a później finiszował w beczkach po portugalskim winie Madeira. Single malt zabutelkowany został z mocą 46%. Oferuje moc herbacianych smaków, przypraw, akordów zielonych winogron i grzanki z masłem. Zapewnia miłe otulenie bogactwem wyważonych smaków oraz drzewny finisz.
Penderyn Distillery położona jest w pięknym Parku Narodowym Brecon Beacon. To obecnie jedyna działająca destylarnia w całej Walii. Ostatnia gorzelnia w tym kraju została zamknięta ponad 100 lat temu. Otwarcie nowej gorzelni zaowocowało nową gałęzią przemysłu dla Walii. Budowę zakładu rozpoczęto w 1998 roku, a produkcję whisky w 2000 roku. Już dwa lata później, podczas oficjalnego wydarzenia, Karol Księże Walii zaprezentował światu pierwszego singla malta z Penderyn. Trunek zbudził takie zaciekawienie, że wszystkie butelki rozeszły się tego samego dnia. Właścicielem marki jest od samego początku prywatny przedsiębiorca, który zatrudnia w gorzelni około 50 osób.
Penderyn Distillery korzysta z dóbr naturalnych. Podobnie, jak szkockie i irlandzkie gorzelnie, czerpie wodę z naturalnych źródeł Brecon Beacon, których surowiec filtrowany jest przez wapień i bazalt. Woda bierze udział zarówno w namaczaniu ziarna, jak i służy do blendowania i rozcieńczania whisky. Zacier słodowy gorzelnia kupuję od browaru Brains.
W ciągu jednego roku zakład jest w stanie wyprodukować około 300 tysięcy litrów whisky. Zdolności produkcyjne gorzelni zwiększyły się niemal trzykrotnie, kiedy w latach 2012 i 2013 przebudowano destylarnię. Penderyn wspiera ochronę środowiska – stosuje najnowsze technologie, które pomagają oszczędzać energię.
Jak powstaje single mal marki Penderyn? Przygotowany zacier słodowy w pierwszej kolejności poddawany jest fermentacji w jednej z sześciu kadzi. Tam, w towarzystwie drożdży spędza następne trzy dni, podczas które drożdże produkują alkohol z cukrów. Destylacja, jaką stosuje Penderyn jest nietypowa dla branży, a to za sprawą wyjątkowego destylatora Faraday Still. Machina jest w stanie podczas pojedynczej destylacji wyprodukować alkohol o mocy 92%, podczas gdy tradycyjne, miedziane alembiki wymagają powtórzenia tej czynności dwukrotnie lub trzykrotnie. Nazwa sprzętu pochodzi od nazwiska jego twórcy, Davida Faradaya.
Gorzenia posiada dwa magazyny, w których jest w stanie pomieścić około 4000 beczek. Penderyn Madeira dojrzewa początkowo w beczkach po bourbonie z Kentucky i Tennessee, a ostatnie sześć miesięcy spędza w beczkach po winie Madeira z Portugalii. Beczki z USA wpływają na obecność waniliowych nut i akordów miodu, podczas gdy beczki z Europy zapewniają whisky pełnię owocowych smaków przypraw i aromatów zielnych.
Delikatne winne nuty owocowe połączone finezyjnie z akordami ciasta z miodem, zapewniają przyjemne otulenie i kremowy, świeży finisz.
Barwa: ciepłe złoto
Aromat: dość słodki i treściwy, wyczuwalne zioła i herbata, waniliowe akcenty, ciastka i tosty maślane, winogrona;
Smak: słodki, przyprawy, maślany biszkopt, kremowy;
Finisz: średniej długości, imbirowy i kremowy;
Litrowa butelka single malta Penderyn Madeira zachęca do wykorzystania whisky w którymś z klasycznych koktajli, takich jak Whisky Sour, Old Fashioned czy Manhattan. Szczególnie składniki tego ostatniego wpasują się w intensywnie owocowe smaki i aromaty walijskiego alkoholu.
Rekomendujemy również klasyczną degustację. Do tego będzie niezbędna przede wszystkim odpowiednia szklanka – najlepiej taka o grubym dnie w typie tumbler, którą każdy z nas ma z pewnością w domu. Warto dodać do whisky odrobinę wody, która dzięki swoim cudownym właściwością otworzy profil smakowy i aromatyczny trunku.
Prezentacja litrowej whisky Penderyn Madeira różni się od mniejszej edycji. Tym razem marka zdecydowała się umieścić produkt w obłej, lecz zgrabnej butelce. Design pozycji wciąż pozostaje minimalistyczny i elegancki. Jednym zdobieniem jest złoty element na froncie butelki, emitujący rozdarty papier lub zadrapanie. Nie zabrakło również czarnej, niewielkiej etykiety, na której znajdziemy wszystkie niezbędne informacje na temat produktu. Penderyn Madeira sprzedawany jest w wykwintnym, czarnym pudełku, umożliwiającym podziwianie butelki od frontu.
Jim Murray w swoim popularnym przewodniku po whisky o tytule Whisky Bible, wydawanym co roku, dwukrotnie odznaczył trunek Penderyn Madeira złotym medalem – w roku 2017 i 2019. Walijska whisky zdobyła również złoto w konkursie The World Whisky Masters w 2018 roku oraz brązowy medal w International Whisky Competition w 2015 roku. Każdy zaznajomiony już z tą ciekawą pozycją, będzie wdzięczny za litrową wersję, która starczy na dłużej. Penderyn Madaira to whisky dla fanów oryginalnych produktów, którzy gotowi są na nowości.
Kraj | Walia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PENDERYN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 1L |