Dlaczego warto kupić whisky Penderyn Legend?
- Gorzelnia Penderyn powstała w 2000 roku (jako Welsh Whisky Company) i jest pierwszą destylarnią produkującą whisky w Walii od ponad 100 lat
- Debiutowała w 2015 roku w serii Dragon Range (obok Myth i Celt)
- Świeża, harmonijna, gładka, urzekająca, dużo jabłek, cytrusów, krówki, miodu, toffi, rodzynek, dębu i słodkich przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie i finiszowanych w beczkach po portugalskim wzmacnianym winie Madeira
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 41% ABV (na rynku amerykańskim 43% ABV)
- Świetna saute lub z odrobiną wody
- Jest jedną z trzech whisky z serii Dragon Range, która odnosi się do narodowego symbolu Walii (widniejącego na fladze tego państwa) – czerwonego smoka i motta „Czerwony smok inspiruje do działania” („Y ddraigh goch ddyry cychwyn”)
- Złoty medal przyznany w słynnej Whisky bible Jima Murraya w 2018 roku
Penderyn Legend to walijska whisky single malt, która najpierw dojrzewała w beczkach po bourbonie, a następnie była wykańczana w beczkach po portugalskim winie Madera. Whisky stanowi jedną z trzech elementów serii Dragon Range, debiutującej w 2015 roku. Kolekcja obejmuje destylaty dojrzewające w różnych rodzajach beczek i butelkowane z mocą 41% alkoholu. Obok Penderyn Legend w serii znajdziemy wypust Penderyn Myth oraz Penderyn Celt Peated. Trunek z czerwonym smokiem na etykiecie prezentuje mieszankę słodkich nut prażonych migdałów, zestawionych z akordami mango, jabłka oraz cytrusów.
Destylarnia Penderyn została wybudowana w 1998 roku, a dwa lata później ruszyła z produkcją. Pierwszy single malt z gorzelni został zaprezentowany światu przez samego Księcia Karola w 2004 roku. Produkt zbudził takie zainteresowanie, że został wyprzedany w ten sam dzień. Smakosze whisky z dumą przekonali się, że oto na światowym rynku alkoholi pojawiła się nowa destylarnia o wysokich ambicjach produkcji single maltów z najwyższej półki i o nienagannej jakości. Zakład mieści się na terenie parku narodowego Brecon Beacon.
Zdolności produkcyjne destylarni wynoszą około 300 tysięcy litrów whisky rocznie. Na przełomie roku 2012 i 2013 nastąpiła przebudowa i unowocześnienie zakładu, przez co możliwości znacznie wzrosły i pomogły wytwarzać alkohol na większą skalę. Penderyn skupia się na dbałości o środowisko. Destylarnia wykorzystuje najnowsze technologie, które pozwalają zaoszczędzić masę energii. Walijska gorzelnia w wielu etapach produkcji whisky wykorzystuje czystą wodę źródlaną prosto z Brecon Beacons. Jest to surowiec w pełni zdatny do picia, filtrowany naturalnie przez wapień i bazalt. Zacier słodowy, produkowany z jęczmienia, czerpany jest z browaru Brains.
Proces fermentacji odbywa się w sześciu kadziach wykonanych ze stali nierdzewnej, które Penderyn wykorzystuje od 2014 roku. Etap ten trwa trzy dni. Destylacja odbywa się zarówno w klasycznych, miedzianych alembikach, jak i w wyjątkowym destylatorze o nazwie Faraday Still. Sprzęt ten, umożliwiający produkcję spirytusu o mocy 92%, wykonano specjalnie na zamówienie zakładu. Faraday Still pozwala na produkcję czystego, aromatycznego alkoholu z jednego destylatora, podczas gdy inne gorzelnie wykorzystują dwie lub trzy maszyny podczas tego procesu.
Gotowy alkohol trafia następnie do beczek po bourbonie amerykańskim z gorzelni w Tennessee i Kentucky. Wiele z beczek mieściło niegdyś bourbon Buffalo Trace, uważany przez wielu za najlepszy na całym świecie. W odpowiednim czasie destylat przenoszony jest do beczek po słodkim winie portugalskim Madera, produkowanym jedynie na wyspie o tej samej nazwie. Wraz z upływem czasu, whisky czerpie z drewna beczek coraz więcej subtelności i złożoności.
Penderyn Legend prezentuje wspaniałą esencję beczek po portugalskiej Maderze. Połączenie owocowej słodyczy z pikanterią, ale również z przyprawami korzennymi, nadały tej single malt whisky otulającego charakteru.
Barwa: bursztyn;
Aromat: migdałowe ciasto, banany, owoce tropikalne, cynamon, gałka muszkatołowa;
Smak: zaskakująco pikantny, mango, toffi, jabłka w cieście, słodki;
Finisz: średniej długości, mocno owocowy;
Sposobów na testowanie single malt whisky jest cała masa. Można zrobić to klasycznie: czyli delektować się alkoholem bez dodatków lub z trzeba kroplami wody. Niektórzy zdecydują się na picie Penderyn Legend na kostkach lodu, aby ochłodzić się w cieplejszy dzień. Bardziej odważni wykorzystają walijski trunek w drinkach – zarówno tych tradycyjnych, jak Old Fashioned, jak i tych bardziej nietypowych. Spróbuj każdej z opcji i sam zdecyduj, która jest najlepsza dla Twojego podniebienia.
Penderyn Legend ma wyjątkową butelkę. Bordowa etykieta z daleka przyciąga wzrok czerwonym smokiem na froncie. To narodowy symbol, który nawiązuje do czasów, kiedy Rzymianie opuścili tereny Wielkiej Brytanii w V wieku. Walijski smok pojawia się również na fladze Walii. Czerwony zwierz jest często postrzegany jako symbolizujący wszystko, co walijskie, i jest używany przez wiele instytucji publicznych i prywatnych w tym kraju – również na butelce whisky Penderyn Legend. Kolorystyka etykiety komponuje się z bursztynową cieczą, widoczną przez bezbarwne szkło smukłej butelki o długiej, zgrabnej szyjce. Czerwony smok obecny jest również na prostokątnym pudełku na trunek.
Wyjątkowa whisky dojrzewająca w beczkach po portugalskim winie zapewnia perfekcyjny balans owocowej słodyczy z przyprawami i pikanterią. Fani akordów tropikalnych i świeżości zielonego jabłka będą zachwyceni. Penderyn Legens został doceniony przez krytyków złotym medalem w The World Whisky Masters w 2018 roku, srebrnym medalem w The Asian Spirits Masters w 2018 roku oraz złotym medalem w książce Jim Murray's Whisky Bible w 2019 roku. Walijska gorzelnia to miejsce, z którym czym prędzej powinien zaznajomić się każdy fan single malt whisky.
Kraj | Walia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PENDERYN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 41 |
Pojemność | 0.7L |