Limitowane wydanie single malta Glenfarclas z rodzinnej destylarni w Speyside zostało zabutelkowane z mocą 45% alkoholu. Rubinowa whisky słodowa oferuje aromaty pieczywa korzennego, orzecha laskowego, praliny, crème brûlée, ciasta owocowego oraz pikantnego imbiru. Destylaty zaczerpnięte z niewielkiego zestawu beczek mających od 8 do 10 lat zostały ręcznie wybrane przez Calluma Frasera, kierownika destylarni Glenfarclas.
Glenfarclas to destylarnia whisky, położona w regionie Speyside, a dokładniej w Ballindalloch w Szkocji. Glenfarclas oznacza „dolinę zielonej trawy”. Destylarnia należy do rodziny Grant i jest przez nią prowadzona od samego powstania. W ciągu każdego roku zakład jest w stanie wyprodukować około 3,5 miliona litrów whisky. Szkocka marka produkuje klasyczny słód o „góralskim” charakterze z mocnymi wpływami sherry. Glenfarclas była jedną z pierwszych destylarni w Szkocji, która w 1973 roku otworzyła specjalne centrum dla zwiedzających. Gama tradycyjnych single maltów marki obejmuje słody 10, 15, 21, 25, 30, 40-letnie oraz specjalnie edycje. Glenfarclas słynie z pełnego, gładkiego i mocno wysuszonego, owocowego stylu.
Po dziś dzień szkocka destylarnia utrzymuje tradycyjny styl produkcji. W niewielkim zakładzie zatrudnionych jest około 30 doświadczonych gorzelników. Single malt powstaje na bazie wody, jęczmienia i drożdży. Każdy z etapów produkcji złocistego alkoholu jest częścią całości i żadnego z nich nie można pominąć. Wytwórstwo whisky rozpoczyna się od przygotowania zacieru. Kolejne kroki obejmują namoczenie ziarna jęczmienia, wysuszenie go, zmielenie, a następnie zatarcie. Następnie przychodzi pora na krok fermentacji, podczas którego powstaje alkohol. Destylacja ma za zadanie oczyścić whisky ze szkodliwych substancji. Odbywa się ona w miedzianych alembikach o długich szyjkach i ma podwójny wymiar. W końcu trunek ląduje w wyselekcjonowanych przez specjalistów beczkach z drzewa dębu. Odpowiednie drewno sprawia, że whisky nabiera waniliowych i kokosowych, a często nawet dębowych akcentów.
Glenfarclas Private Reserve prezentuje wszystkie odsłony ciepłych i otulających smaków, jakie tylko jesteśmy w stanie sobie wyobrazić.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: słodki, kremowy, nuty herbatników i ciepłego jęczmienia;
Smak: korzenne przyprawy, ciasto z malinami, cynamon, praliny i karmel;
Finisz: długi i ciepły;
Limitowany i specjalny trunek z pewnością zostanie rozpieczętowany podczas wyjątkowej okazji. Degustacja pełnego bogatych smaków single malta powinna odbywać się w odpowiedniej szklance lub kieliszku stworzonym specjalnie do degustacji złocistych alkoholi. Specjaliści radzą dodać do whisky odrobinę wody w celu poszerzenia wachlarza aromatów. Podczas degustacji kolejno skupmy się na barwie, odczuciu zapachu, smaku i finiszu single malta.