Dlaczego warto kupić whisky Penderyn Peated Welsh?
- Gorzelnia Penderyn działa w historycznym pod względem produkcji whisky kraju – wszak archeologowie udowodnili istnienie na terenie Walii małych alembików pochodzących z IV wieku naszej ery!
- Whisky ta jest częścią podstawowej serii Welsh Gold (wal. Aur Cymru – „Walijskie złoto”), która, póki co, pozostaje w stałej sprzedaży
- Aromatyczna, lekki słodki dym, do tego rześkie cytrusy, zielone jabłko, sporo wanilii, nut trawiastych, soli, pikantnego dębu, suchej ziemi, popiołu z ogniska, palonego karmelu, nadpalonych orzechów i odrobiny siarki
- Stworzona z lekko torfowych destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Świetna na początek przygody z torfową whisky, wspaniała z towarzystwem klasycznej lub smakowej cygaretki
- Rokrocznie limitowana do 5 tysięcy butelek
- Posiada certyfikat koszerności
- Podwójny złoty medal na San Francisco World Spirits Competition w 2020 roku
Penderyn Peated to kolejna odsłona single malt whisky prosto z Walii. Trunek, butelkowany z mocą 46% alkoholu, prezentuje wyraźnie dymne nuty, które jednak nie są efektem wykorzystania torfowego słodu, a leżakowania destylatu w wyjątkowych beczkach po torfowym alkoholu. Pendryn Peated wychodzi na rynek raz do roku w limitowanej liczbie 5 tysięcy butelek.
Destylarnia Penderyn to wyjątkowe miejsce. Jest to jedyna gorzelnia w Walii, która rozpoczęła produkcję w 2000 roku, a sam zakład powstał dwa lata wcześniej. Co ciekawe, przed stu laty, na terenach Walii działały destylarnie whisky. Penderyn odnowił tradycję produkcji alkoholu po ponad wieku przerwy. Zakład mieści się na terenie Parku Narodowego Brecon Beacon. W 2014 roku Karol Książę Walii został poproszony o zaprezentowanie w stolicy kraju pierwszego single malta z gorzelni. Produkt wzbudził ogromne zainteresowanie i pierwsza partia została wyprzedana tego samego dnia. Penderyn od samego początku znajduje się w rękach prywatnego właściciela, co stanowi miłą odmianę dla marek działających pod skrzydłami międzynarodowych koncernów.
Podstawą każdego wypusty marki jest zacier słodowy pochodzący z browaru Brains. Woda wykorzystywana w wielu etapach czerpana jest ze źródeł Brecon Beacons w parku narodowym. Woda naturalnie filtrowana jest przez wapień i bazalt.
Penderyn reklamuje się jako destylarnia dbająca o środowisko naturalne. Już sam fakt, że znajduje się na terenie parku narodowego sprawia, że z większą dokładnością musi planować poszczególne etapy produkcji w taki sposób, aby nie zaszkodziły otoczeniu. Gorzelnia wykorzystuje nowoczesne technologie, które pozwalają zaoszczędzić energię.
Kolejną rzeczą, która wyróżnia walijską destylarnię, jest typ używanego do produkcji whisky destylatora. Zakład działa na wyjątkowej maszynie zwanej Faraday Still, którego nazwa wzięła się od nazwiska jej wynalazcy. Faraday Still jest w stanie wyprodukować spirytus o mocy 92% w jednym cyklu. Panderyn to jedyna na świecie gorzelnia wykorzystująca taki sprzęt. Zakład pracuje również na klasycznych alembikach wykonanych z miedzi.
Po etapie fermentacji i destylacji płyn trafia do specjalnych beczek. Penderyn Peated początkowo leżakuje w beczkach po bourbonie, a następnie w takich, które mieściły wcześniej torfowo-dymne destylaty. Wieloletni czas maturacji sprawia, że ciecz czerpie z drewna nuty palonego drewna i wodorostów. To one określają charakter tej wyjątkowej pozycji w katalogu marki. Whisky dojrzewa w jednym z dwóch magazynów, mieszczących około 4000 różnych beczek.
Penderyn Peated stanowi idealny balans nut torfu z delikatnymi, owocowymi akordami typowymi dla walijskich destylatów.
Barwa: złoto;
Aromat: aromatyczny dym, nuty wanilii i zielonego jabłka;
Smak: orzeźwiające cytrusy, wodorosty, palone drewno, wanilia;
Finisz: średniej długości, waniliowy i dymny;
Może to być dla niektórych zaskoczeniem, ale torfowe single malt whisky świetnie nadają się do wykorzystania w koktajlach alkoholowych. Każdą z klasycznych pozycji, takich jak Whisky Sour czy Manhattan warto odtworzyć używając dymnego Penderyn Peated. Wariacja na temat klasyki zachwyci każdego fana niecodziennych drinków. Rekomendujemy również typową formę degustacji: bez dodatków lub z paroma kroplami wody dla otworzenia wachlarza smaków i aromatów.
Penderyn Peated prezentuje się oryginalnie. Butelka przybrała nietypowy kształt – z jednej strony jest zgrabna i podłużna, z drugiej zaś zadziwia kwadratową formą w dolnej części. Design produktu śmiało można określić jako prosty i elegancko minimalistyczny. Niewielka etykieta ma czarną barwę i zawiera białe oraz złote napisy. Single malt umieszczony został w czarnym pudełku z otwartą witryną.
Trunek został doceniony przez krytyków, którzy zdecydowali się nagrodzić go złotym medalem w konkursie The Asian Spirits Masters w 2014 roku. Jim Murray natomiast, autor książki Whisky Bible, wyróżnił go złotym medalem w 2013 roku. Wypusty destylarni Penderyn to gratka dla fanów single malt whisky. Jedyna gorzelnia w Walii ponownie udowodniła, że zna się na rzeczy, prezentując wysokiej jakości torfową whisky. Wielbiciele dymnych nut oraz akordów palonego drewna będą w siódmym niebie.
Kraj | Walia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Penderyn Distillery |
Marka | PENDERYN |
Właściciel | the Welsh Whisky Company |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie opakowanie |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 12-15 ppm |
Nakład | 5000 rocznie |
Jim Murray | 95 |