Dlaczego warto kupić whisky Penderyn SherryWood?
- Gorzelnia Penderyn posiada sześć kadzi fermentacyjnych z nierdzewnej stali, każdy o pojemności 10 tysięcy litrów
- Whisky ta jest częścią podstawowej serii Welsh Gold (wal. Aur Cymru – „Walijskie złoto”), która, póki co, pozostaje w stałej sprzedaży od 2008 roku
- Bardzo bogata, zróżnicowana, zaskakująca, nuty landrynkowe, mnóstwo jabłek, gruszek, brzoskwiń, moreli, słodkich ciasteczek, miodu, toffi, krówek, karmelu, sułtanek, śliwek, orzechów laskowych, czekolady i słodko-pikantnych przypraw (cynamon, imbir, przyprawa do piernika)
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie i finiszowanych po sherry Oloroso
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Świetna zarówno saute, z odrobiną wody lub w klasycznych drinkach
- Złoty medal na World Whisky Masters Worldwide w 2018 roku
Penderyn Sherrywood to jeden z wielu single maltów z kolekcji Gold walijskiej destylarni Penderyn. Jego destylaty dojrzewają początkowo w dębowych beczkach po bourbonie z Tennessee i Kentucky, a następnie finiszują w beczkach po sherry Oloroso. Trunek butelkowany z mocą 46% oferuje słodycz czerwonych owoców, elementy mlecznej krówki, ciętych ziół i skórki cytrusów.
Destylarnia Penderyn swój pierwszy destylat zaprezentowała w roku 2004. Single malt zbudził tak ogromne zainteresowanie, że wszystkie butelki wyprzedały się tego samego dnia. Budowa gorzelni rozpoczęła się w 1998 roku, a destylacja dwa lata później. Penderyn to pierwsza destylarnia na terenach Walii od ponad wieku. Prywatny zakład zatrudnia obecnie około 50 pracowników, którzy swoją wiedzą i umiejętnościami udowadniają, że walijskie gorzelnictwo ma się dobrze, mimo stuletniej przerwy.
Penderyn to jedyna na świecie destylarnia whisky położona na terenie chronionej przyrody – Parku Narodowego Breacon Beacons, znanego z szerokich pastwisk i pięknych łąk, na których wypasają się owce i walijskie kuce. Gorzelnia dba o przyrodę, stosując najnowsze technologie i magazynując energię. Wodę czerpie ze źródeł na terenie parku, słód jęczmienny natomiast dostarcza browar Brains.
To, co wyróżnia Penderyn Distillery to niezwykły destylator, zaprojektowany na zamówienie przez chemika Davida Faradaya. Jego stworzenie zajęło 8 lat, ale było warto czekać. Podczas jednej tury fermentacji, maszyna jest w stanie wydestylować alkohol o mocy 92%. Dla porównania, szkockie i irlandzkie gorzelnie dla osiągnięcia podobnego wyniku zmuszone są powtarzać proces destylacji dwukrotnie, a czasem nawet trzykrotnie. Destylator Faraday Still to przełomowy wynalazek w branży whisky. Gorzelnia podczas produkcji wykorzystuje też klasyczne, miedziane alembiki w kształcie cebuli. Etap destylacji poprzedza fermentacja, podczas której drożdże, żywiąc się cukrami, produkują alkohol.
Wydestylowana whisky trafia z początku do dębowych beczek po bourbonie z USA, konkretnie z Kentucky i Tennessee. Kiedy destylat wyciągnie z drewna dębu wszystko, to co najlepsze – a szczególnie waniliowe nuty i delikatną strukturę – przenoszony jest do beczek po winie Porto. Beczki te sprawiają, że whisky staje się bogata w owocowe i słodkie nuty. Butelkowanie odbywa się na miejscu przy mocy 46% alkoholu.
Penderyn Sherrywood prezentuje sobą wszystko to, co najlepsze ma do zaoferowania sherry Oloroso. Whisky pełna słodyczy i nut ciepłych przypraw oferuje bogaty, miodowy finisz.
Barwa: złoty bursztyn;
Aromat: słodki, rozbudowany, miód i zioła, jęczmień, ciastka, cytrusy;
Smak: pełen przypraw, wyczuwalna sherry, imbir i cynamon, drzewo dębu;
Finisz: długi, elementy czerwonych owoców i drzewa dębowego;
Istnieje wiele opcji degustacji single malt whisky, szczególnie takiej, która finiszowała w beczkach po sherry Oloroso. Borata w owocowe smaki nadaje się idealnie do wykorzystania w klasycznym drinku Manhattan, serwowanym w szklance koktajlowej. Dobrze skomponuje też się z sokiem jabłkowym i pomarańczowym. Warto testować tę wyjątkową pozycję również bez dodatków lub z paroma kroplami wody, która otworzy wachlarz smaków i aromatów.
Kolekcja Gold walijskiej marki Penderyn przybrała spójny design butelek. Wszystkie są wysokie, zgrabne i niezwykle ciekawe w formie. Kształt butelki jest minimalistyczny, a w dolnych partiach forma została zaklęta w szklanej ramie. Penderyn Sherrywood ma niewielką, bordową etykietę z białymi i złotymi napisami. Korek również jest w kolorze głębokiego bordo. Przez bezbarwne szkło butelki dojrzymy ciepły, bursztynowy kolor whisky. Single malt dostaniemy w prostokątnym pudełku z otwartą witryną na froncie.
Penderyn Sherrywood zdobyło złoty medal w konkursie The World Whisky Masters w 2018 roku oraz srebrny medal w The Asian Spirits Masters w 2018 roku. Wypusty niezwykłej, walijskiej destylarni są docenione przez krytyków na całym świecie i nieustannie wyróżniane nagrodami w konkursach branżowych. Single malt, finiszujący w beczkach po sherry stanowi idealną propozycję dla fanów słodowej whisky, która prezentuje ciepłą, owocową słodycz. To na zapoznanie się z marką Penderyn, która z pewnością ma jeszcze wiele do powiedzenia.
Kraj | Walia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Penderyn Distillery |
Marka | PENDERYN |
Właściciel | the Welsh Whisky Company |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie opakowanie |
Jim Murray | 94 |