Przed Wami jedna z nowszych ekspresji w katalogu irlandzkiej marki Teeling! Złocista whiskey, poddana butelkowaniu z mocą 46% alkoholu, dojrzewa w małych partiach beczek po bourbonie amerykańskim, a następnie finiszuje w beczkach po Barleywine, czyli po mocnym piwie. Sezonowa, limitowana wersja wyszła w liczbie jedynie 6000 butelek, a jedna z nich już teraz może trafić w Wasze ręce. Na palecie nieco jabłkowego ciasta, kremowa wanilia, cukier puder i pieprz biały.
Destylarnia Teeling działa w branży whisky od 1782 roku. Założycielem pierwszej destylarni był Walter Teeling, który postanowił otworzyć swój zakład Marrowbone Lane w Dublinie. Obecna destylarnia znajduje się zaledwie kilkaset metrów od tej pierwotnej lokalizacji. Nowa destylarnia została otwarta w 2015 roku i z każdym rokiem proponuje coraz to ciekawsze i eksperymentalne wydania. Destylarnia Teeling nie wierzy w barwienie ani filtrację na zimno i butelkuje swoje whisky na poziomie 46% lub wyższym, aby zapobiec mętnieniu podczas dodawania wody lub lodu.
Destylarnia Teeling wykorzystuje starą, tradycyjny, irlandzki destylator garnkowy i destyluje swoją whisky trzykrotnie. Słód i zboże są kupowane od irlandzkich rolników, co sprawia, że jest to prawdziwy irlandzki produkt. Tradycyjna receptura sugeruje mieszankę 50% słodu i 50% ziarna, którą Teeling robi dla swoich małych partii. Single Malt jest oczywiście wykonany w 100% ze słodu jęczmiennego. Wyjątkową cechą destylarni Teeling jest słodownia. Młyn rozdrabnia ziarno, jednocześnie wtryskując wodę do procesu mielenia. Ta metoda jest znacznie bezpieczniejsza niż zwykły proces mielenia, ponieważ z ziarna nie wydostaje się kurz. Whisky dojrzewa w małym miasteczku Greenore, godzinę drogi na północ od Dublina. Beczki pozostają w pozycji pionowej na paletach w magazynach. Klimat tam jest bardzo morski z chłodnymi latami i łagodnymi zimami, co świetnie wpływa na cały proces dojrzewania. Wydanie Teeling Barleywine dojrzewa najpierw w beczkach po bourbonie, a następnie dopełnia się w beczkach po wyjątkowo mocnym piwie.
Irlandczyk Teeling Barleywine oferuje wielowymiarowe połączenia nieoczywistych smaków i aromatów:
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: słodki, lekko pikantny, waniliowy, cukier puder, ananas, kruszonka, jabłko i imbir;
Smak: pikantny, miodowy, cynamonowy, waniliowy, toffi, brzoskwinia w syropie, żółte chrupiące jabłko i gorzka czekolada;
Finisz: średniej długości, waniliowo-czekoladowy;
Irlandczyk finiszujący w beczkach po wzmacnianym piwie świetnie smakuje na kostkach lodu. Nie przesadźmy jednak – nie chcemy przecież zbytnio rozwodnić dramu. Zdecydowanie wystarczą dwie kostki lub parę kropli wody zamiast nich. Niepozorny dodatek pod postacią wody niegazowanej sprawia, że smaki i aromaty, które wcześniej pozostawały ukryte, będą bardziej wyczuwalne dla podniebienia i nosa.
Teeling Company – marka, która odrodziła się z popiołów, podobnie jak symbol brandu, czyli feniks. Mistycznego zwierza znajdziecie zarówno na etykiecie, jak i na opakowaniu. Złocista whiskey kryje się w delikatnie pękatej butelce z czarno-beżową etykietą na froncie. W tych samych barwach prezentuje się prostokątne opakowanie.
Teeling Barleywine to ciekawa propozycja dla zainteresowanych niecodziennymi wydaniami. Finisz w beczkach po piwie nie jest wcale taki częsty w branży irlandzkiej whiskey. Za sukcesem brandu stoi pomysłowość jej gorzelników, a złocista ekspresja jest kolejnym potwierdzeniem niekończących się pomysłów odpowiedzialnych za formuły.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | TEELING |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |