Teeling Whiskey w wersji Small Batch to irlandzka mieszanka 65% whisky zbożowej i 35% whisky słodowej. Butelkowany z mocą 46% trunek destylowany jest w Dublinie, stolicy Irlandii w Teeling Distillery. Złota whisky leżakowała w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie finiszowała w beczkach po rumie. Wyjątkowa mikstura oferuje pikantne i słodkie aromaty, akcenty dżemu malinowego, cytrusów oraz nuty cynamonu.
Destylarnia Teeling powstała w 2015 roku w samym centrum Irlandii z pomysłu braci Jacka i Stephena Teeling. Mężczyznom zależało, aby stolica ich kraju na nowo zaczęła kojarzyć się z destylacją złocistego trunku. Dekady temu Dublin stanowił mekkę gorzelni o znakomitej renomie i był centrum produkcji alkoholi. Drzwi ostatniej destylarni w stolicy Irlandii zamknięto w 1976 roku. Bracia Teeling weszli we współpracę z zakładem ich ojca, Cooley Distillery. To właśnie ta gorzelnia dostarcza single malty do mieszanek Teeling Whiskey.
Podobnie jak w przypadku szkockiej, w Irlandii istnieją dość jasne zasady dotyczące tego, co nazwać można irlandzką whisky, a co nie. Irish Whiskey Act z 1980 roku określa podstawowe wymagania irlandzkiej whisky. Trunek ten musi być destylowany na bazie zacieru słodowego oraz zacierów z innych zbóż. Konieczne jest, aby leżakowanie odbywało się w dębowych beczkach o pojemności nieprzekraczającej 700 litrów przez okres co najmniej 3 lat. Nie może zawierać innych dodatków niż woda i barwnik karmelowy. To wszystko jest dość standardowe, nieróżniące się od szkockich, reguły. A co w takim razie z dodatkowym „e” w słowie „whiskey”? To po prostu regionalna odmiana pisowni. Z reguły Amerykanie i Irlandczycy mają tendencję do zapisywania whisky z „e”, podczas gdy inne kraje, w tym Szkocja, rezygnują z dodatkowej samogłoski. Nie jest to jednak przesądzone i wiele irlandzkich marek rezygnuje z „e” w swoich nazwach.
Teeling Whiskey Small Batch Rum Cask stanowi połączenie single maltów z whisky zbożową.
Podobnie jak w przypadku szkockich single maltów, irlandzka whisky słodowa jest wytwarzana z zacieru w 100% słodowanego jęczmienia, a co najważniejsze, powstaje w jednej gorzelni – w tym przypadku w Cooley. Tym, co różni irlandzkie single malty od swoich szkockich odpowiedników, jest destylacja. To proces, podczas którego alkohol powstały podczas fermentacji jest usuwany w celu utworzenia skoncentrowanej cieczy. W większości whisky szkockie są destylowane dwukrotnie. Jednak w irlandzkich single maltach standardem jest potrójna destylacja. Dlaczego? Whisky potrójnie destylowana jest gładsza i bardziej delikatna. Whisky zbożowa, czyli Grain Whiskey również jest produkowana przez jedną gorzelnię, a swoim składzie zawiera zacier z jęczmienia i innych zbóż, takie jak kukurydza i pszenica. Destylacja irlandzkiej whisky zbożowej odbywa się w destylatorach ciągłych kolumnowych. Destylaty słodowe i zbożowe dojrzewają w małych partiach beczek tzw. „small batch”, a później finiszują w specjalnych beczek po rumie. Beczki po rumie nadają trunkowi owocowych akcentów i nut wyrazistych przypraw.
Teeling Whiskey prezentuje dram, w którym na pierwszym planie stoją akordy owoców, słodkiej wanilii i cynamonu. Gdzieś w tle odnajdziemy elementy maślane i cytrusowe.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: słodka wanilia, cynamon, maślane grzanki, marcepan, cytrusy;
Smak: malinowy dżem, przyprawy, skórka pomarańczy;
Finisz: długi, ciepły i przyjemny, momentami kwaskowy;
W przypadku irlandzkiej whiskey naprawdę nie ma złego sposobu, aby się nią cieszyć. Niektórzy lubią dodawać ją do koktajli, takich jak Irish Coffee, ale większość zgadza się, że sama w sobie jest równie fantastyczna co podana w drinku lub na kościach lodu. Łagodne rozcieńczenie otwiera złożoność whisky – pamiętajmy, że dwie kości wystarczą do uzyskania pożądanego efektu.
Symbolem marki Teeling Whiskey jest feniks, sprawiający wrażenie, jakby wylatywał prosto z destylatora – stwór symbolizować ma odrodzenie marki na nowo. Warto tutaj przypomnieć, że destylarnia Teeling powstała w miejscu, w którym niegdyś przodek założyciela otworzył gorzelnię na ulicy Marrowbone Lane w 1782 roku. Feniks umieszczony został w centralnym miejscu beżowej etykiety z czarnymi napisami. Znajdziemy na niej również podpis Master Distillera, odpowiedzialnego za przygotowanie fenomenalnie wyważonej receptury. Szkło butelki również przybrało ciemną barwę, a butelka została zakończona czarnym korkiem.
Teeling Whiskey sprawi, że smakosze whisky znów zaczną postrzegać Dublin jako wartościową względem produkcji bursztynowych trunków lokalizację. Wspaniale wyważony trunek zdobędzie serca nie jednego amatora i znawcy. Idealne połączenie słodowej i zbożowej whisky to propozycja szczególnie kierowana do fanów słodkich, owocowych, kremowych smaków i aromatów. Masz ochotę na kawę po irlandzku? Pij ją z Teeling Whiskey!
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | TEELING |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 86 |