The Teeling Stout Cask to spotkanie dwóch irlandzkich alkoholi: whiskey i ciemnego piwa. We współpracy z irlandzkim browarem Galway Bay Brewery, marka Teeling nie po raz kolejny ujawnia swoją kreatywność. Efektem tego innowacyjnego skojarzenia jest limitowana edycja bogata w smaki i wyjątkowy charakter. Tutaj dominuje goryczka mocnego piwa. Irlandzka whiskey dojrzewa przez ponad 6 miesięcy w beczkach zawierających piwo „200 Fathoms Imperial Stout”. Butelkowanie z mocą 46% alkoholu odbywa się bez filtracji na zimno, co pozwala zachować wszystkie niuanse smakowe i aromatyczne.
Irlandzka whiskey płynie we krwi Jacka Teelinga. Sztuka i rzemiosło wytwarzania whisky istnieje w rodzinie od pokoleń, odkąd Walter Teeling po raz pierwszy rozpoczął destylację w 1782 roku w samym sercu Dublina. Dzisiaj jego zainspirowany potomek Jack ma misję wytyczenia własnej ścieżki i nie ma nic tradycyjnego w jego podejściu, poza szacunkiem do klasycznej sztuki produkcji. Jack uczył się tajników u boku swojego brata, Stephena Teelinga, w wielokrotnie nagradzanej destylarni Cooley, która sama została założona przez ich ojca. Po tym, jak Stephen podróżował po całym świecie jako kierownik ds. globalnego marketingu jednego z najbardziej szanowanych światowych producentów whisky, bracia postanowili ożywić rodzinny znak towarowy. Z misją służenia nowej generacji pijących whisky spragnionych zarówno autentyczności, jak i odważnego nowego smaku, w 2012 roku wprowadzili na rynek Teeling Whiskey. Tak na rynek wróciła marka, która pozostawała uśpiona przez ostatnie stulecie.
Głównymi składnikami Irish Whiskey są czysta woda i jęczmień. W Irlandii nie brakuje ani jednego. Zbierany jesienią i przechowywany w gorzelni jęczmień jest słodowany: moczy się go w wodzie i rozprowadza w celu pobudzenia kiełkowania ziarna. Po wykiełkowaniu jęczmień suszy się w zamkniętym piecu. Otrzymany w ten sposób słód jest mielony w młynie. Po zmieleniu jęczmień miesza się z podgrzaną wodą, a następnie do pewnego stopnia chłodzi. Do „brzeczki” dodaje się drożdże w celu przekształcenia cukrów w alkohol. Ostatnie zanieczyszczenia są usuwane przez trzecią destylację w destylatorze zwanym „Spirit Still”. Suszenie jęczmienia w zamkniętym piecu i potrójna destylacja to cechy charakterystyczne irlandzkiej whisky. Alkohol umieszczany jest w beczkach w dębowych beczkach. Po leżakowaniu przez minimum 3 lata, to konkretnie wydanie trafia na 6 miesięcy do wyjątkowych, dębowych beczkach po piwie stout z browaru Galway Bay Brewery, w których nabiera akcentów ciemnej czekolady i kawy.
Teeling Irish Stout Cask łączy w sobie goryczkową stronę piwa oraz akcenty wędzonego jęczmienia. Charakteru dodają nuty owoców i czekolady.
Barwa: ciemny złoty;
Aromat: goryczka gorzkiej czekolady i trufli miesza się z goryczką jabłka;
Smak: lekko wędzony jęczmień równoważy nuty słodowe i owocowe;
Finisz: wykwintne nuty kawy i czekolady przyjemnie pozostają w ustach i mieszają się z nutami wanilii i przypraw;
Koktajl na ciepło znany pod nazwą Irish Coffee jest równie mocno popularny wśród smakoszy alkoholi, co czysta whiskey. Teeling Irish Stout Cask, ze swoimi akcentami czekolady i kawy, idealna pasuje do tego drinka. Jak go jednak przygotować? Po pierwsze podgrzej whisky z brązowym cukrem. Przygotuj czarną kawę i zalej ją gorącą słodką whisky, a następnie lekko wymieszaj. Całość wlej do szklanki, wcześniej spłucz gorącą wodą i pokryj powierzchnię lekko ubitą śmietaną. Opcjonalnie dodaj do śmietany startą czekoladę.
Symbolem marki Teeling Irish jest feniks – podobnie jak to mistyczne stworzenie, irlandzka marka odrodziła się na nowo. Feniks znajduje się w centrum czarnej etykiety o kształcie rombu i białych napisach. Poniżej znalazła się mniejsza, biała etykieta. Umieszczono na niej konkretne informacje na temat wypustu irlandzkiej destylarni, włącznie z podpisem Master Distillera odpowiedzialnego za formułę.
Wyjątkowa whiskey może pochwalić się złotym medalem w kategorii Irish Blended Limited Release w konkursie World Whiskeys Awards w 2020 roku. Teeling Irish Stout Cask zdobył również nagrodę za najlepszą irlandzką mieszankę limitowaną na World Whiskeys Awards w 2018 i 2019 roku. Jedna z dwunastu tysięcy butelek może być Twoja – na własnej skórze, a raczej podniebieniu, przekonasz się, jak smakuje whiskey leżakująca w beczkach po ciemnym, pełnym goryczki piwie.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TEELING |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |