Uwaga! To naprawdę niezwykle mocna whisky! Zabutelkowany z mocą 64,1% single malt, destylowany w szkockiej destylarni Highland Park, leżącej na odległej wyspie, powala mocą i charakterem. To już trzecia edycja serii Cask Strength, wykorzystująca tym razem w dużej mierze torfowe destylaty z magazynów. Whisky dojrzewała w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego i europejskiego oraz w beczkach ponownego napełnienia. Na palecie obecne są przede wszystkim fale dymu i palonego drewna z miłymi akcentami mlecznej czekolady, cytrusów i wanilii.
Historia destylarni Highland Park sięga końca XVIII wieku – wtedy David Robertson uzyskał licencję na produkcję whisky. Destylarnia zbudowana jest tuż obok głównego miasta wyspy, Kirkwall. Miejsce, w którym powstał zakład, znajdowało się na terenie dawnej tajnej gorzelni należącej do pewnego przemytnika. Został on wreszcie aresztowany przez celnika, czyli....Davida Robertsona. Sto lat później destylarnię Highland Park kupił James Grant z Glenlivet, który zainwestował w modernizację destylarni, zwłaszcza poprzez zwiększenie liczby alembików. Od 1937 roku destylarnia jest własnością Highland Park Distilleries.
Higland Park to najbardziej wysunięta na północ destylarnia w Szkocji. Zlokalizowana na wyspie regularnie wykorzystuje tę oryginalność do promocji swoich whisky, mimo że izolacja niegdyś była przeszkodą w jej rozwoju. Destylarnia przetrwała wszystkie swoje wzloty i upadki i dziś produkuje bardzo popularną whisky słodową. Ostatni właściciele zainwestowali w markę 18 milionów funtów, czyniąc whisky Highland Park jedną z dziesięciu najlepiej sprzedających się marek whisky na świecie. Whisky Highland Park produkowane są z jęczmienia słodowanego. Słód jest następnie suszony w piecu opalanym lokalnym torfem. Gama Highland Park składa się z whisky w różnym wieku, od 12 do 40 lat.
W tej whisky dużo się dzieje. Wyrazisty, dominujący torf współgra z bardziej delikatnymi nutami cytrusów, kremowym charakterem dębu i otulającymi akcentami czekolady. Każdy znajdzie w single malcie coś dla siebie, chociaż niedoświadczeni z torfowymi smakami mogą być nieco zdziwieni.
Barwa: kremowy bursztyn;
Aromat: popiół z ogniska i dym, sok pomarańczowy, anyż i przyprawy;
Smak: orzechy w czekoladzie, cytrynowa galaretka, dym i dąb;
Finisz: jeszcze więcej dymu w zestawie z dębową słodyczą i owocami;
Nigdy nie zapominaj o podstawowej zasadzie: jeśli chodzi o wyjątkowe alkohole, nigdy się nie śpiesz. Dobierz odpowiednie szkło – postaw na kieliszek do sherry, Gleincairn lub inny kieliszek w kształcie tulipana, czyli szeroki u podstawy i węższy u góry. W ten sposób aromaty rozwiną się w najszerszej części, zanim przeniosą się w górę, gdzie zostaną częściowo zatrzymane. Szklanka musi mieć krótką, krępą nóżkę, bo dzięki temu będziesz mógł pić whisky bez podgrzewania jej dłońmi. Niektórzy profesjonaliści zalecają również przepłukanie szklanki kilkoma kroplami whisky, którą masz zamiar skosztować, aby wyeliminować pozostały zapach. Jednak wiele osób uważa to za marnotrawstwo.
To whisky w prawdziwie wyspiarskim, surowym stylu – nie tylko w kwestii charakteru, ale i prezentacji. Tylko spójrzcie na tę butlę! Czarne, obszerne opakowanie ze srebrzystym psem, przypominającym charta, zwraca uwagę. Grafika została również wytłoczona w szkle butelki w formie linii. Butelka ma dość kwadratowy kształt i krótką szyjkę, zwieńczoną czarną zakrętka. Ciemna, niewielka etykieta prezentuje srebrne napisy ubrane w czcionkę w historycznym stylu.
Mocne, trzecie wydanie serii Cask Strenght, tym razem bazujące w dużej mierze na wyspiarskim torfie, zwala z nóg! Dosłownie i w przenośni. Tutaj spotykają się surowe nuty dymu ze słodkimi falami owoców, czekolady i dębu. To nie jest whisky dla wielbicieli delikatnych trunków. Fani torfowych wydań będą jednak zachwyceni. Kolejny raz szkocka destylarnia udowadnia, że doskonale zna się na rzeczy i świetnie wykorzystuje dane jej dobra naturalne.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | HIGHLAND PARK |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 64.1 |
Pojemność | 0.7L |