Highland Park Thorfinn to single malt, którego nazwa nawiązuje do jednego z najpotężniejszych hrabiów i wojowników na Orkadach. Szkocka destylarnia złożyła hołd legendzie, wydając złożoną whisky o idealnej równowadze aromatów. Na pierwszym planie torf i subtelne nuty ziół. Trunek butelkowany z mocą 45,1% alkoholu, dojrzewał w beczkach z europejskiego dębu po sherry. Whisky jest równie odważna w opakowaniu, co w smaku, z czarną butelką z wytłoczonym złotym logo destylarni i hełmem w stylu Wikingów.
Highland Park to najdalej na północ wysunięta destylarnia whisky w całej Szkocji. Gorzelnia mieści się na Orkadach, na jednej z pięknej wysp, niedaleko wyspy Scapa. Słone powietrze tamtych terenów i geologia wyspy przyczyniają się do bogatego charakteru single maltów z destylarni. Destylarnia Highland Park została założona w 1798 roku przez Davida Robertsona na miejscu, w którym niegdyś znajdował się domek Magnusa Eunsona. Eunson był natomiast popularnym przedmytnikiem whisky w czasach, gdy bursztynowy alkohol nie był jeszcze legalny. Highland Park otrzymał oficjalną licencję w 1826 roku. Po tym, jak James Borwick odziedziczył destylarnię w 1869 roku, produkcja w Highland Park została spowolniona - James był księdzem i uważał, że produkcja whisky jest sprzeczna z jego wiarą. W 1895 roku James Grant z Glenlivet nabył destylarnię, a już trzy lata później zainstalował kolejne destylatory.
Highland Park to jedna z niewielu gorzelni szkockiej whisky, która prowadzi produkcję słodową na miejscu. W latach 60. XX wieku, większość szkockich destylarni zdecydowała się przerwać praktykę samodzielnego słodowania ziarna na rzecz czerpania słodu ze słodowni. Zakład z Orkadów postanowił jednak zachować autentyczność i kontynuować tradycyjną produkcję. Tygodniowa produkcja słodowego jęczmienia w Highland Park wynosząca 35 ton pokrywa dwadzieścia procent własnego zapotrzebowania na słody, pozostała część jest dostarczana odpowiednio ze słodowni Simpsona i Edringtona. Gorzelnia czerpie wodę z bogatych w minerały źródeł na wschód od gorzelni oraz ze źródła Crantit. Miękkość wody pozwoliła single maltowi Highland Park Thorfnn osiągnąć niesamowicie miękki charakter, a dębowe beczki po sherry dodały korzennych akcentów.
Whisky Highland Park Thorfinn została nazwana na cześć jednego ze słynnych wikingów, hrabiów Orkadów, Thorfinna Potężnego, który rządził od około 1016 do 1065 roku. Z taką nazwą whisky ma wiele do zaoferowania. Odważny i złożony dram o mocnym smaku.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: odważny, imbir, toffi, zwęglone beczki, akcenty ziół i trawy;
Smak: suszone owoce, morska solanka, dym i słodycz dębu;
Finisz: długi, surowy i owocowy jednocześnie;
Ten wyjątkowy, intensywny i wyrazisty single malt nie potrzebuje dodatków. Whisky wyróżnia się odważnymi akcentami torfu i owoców, które w ciekawy sposób podbić można paroma kroplami wody. Degustuj single malta w szklance typu tumbler lub specjalistycznym kieliszku i ciesz się niezachwianym smakiem.
Thorfinna Potężnego był szanowanym na Orkadach wikingiem – stąd właśnie w samym centrum czarnej etykiecie znajdziemy złoty kask. Butelka ma typowy kształt dla wypustów marki, jest lekko pękata, a jednocześnie zauważalnie kanciasta. Wykonana została z ciemnego szkła, z którego barwą świetnie komponują się złote napisy. Single malta dostaniecie w sporych rozmiarów opakowaniu zdobionym złotymi akcentami.
Highland Park Thorfinn to idealna reprezentacja Orkadów. Jednak obok intensywnie torfowego smaku, znajdziecie tutaj przyjemne nuty soczystych owoców, przypraw i ziół. Świetne i idealnie wyważone połączenie finezji z intensywnością. Single malt świetny do degustacji w grupie, jak i w pojedynkę. Jedno jest pewne – każdą chwilę zamieni w wyjątkową.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | HIGHLAND PARK |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45.1 |
Pojemność | 0.7L |