Dlaczego warto kupić whisky Highland Park Valkyrie?
- Od 1937 roku gorzelnia Highland Park jest cześcią Highland Distillers, którą z kolei przejęli w 1999 roku Edrington Group i William Grant & Sons
- Debiutowała w 2017 roku jako pierwsza whisky w nowej serii Viking Legends (obejmuje 3 whisky: Valkyrie, Valknut i Valfather)
- Żywa, pełna, lekko torfowa, mnóstwo zielonych jabłek, soczystych cytryn, ciepłego, słodkiego dymu, miodu wrzosowego, wanilii, toffi, ciemnej czekolady, solonej lukrecji, suszonej moreli i sliwki oraz pikantnej pomarańczy, gałki muszkatołowej, imbiru i chili
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po sherry (dąb europejski i amerykański) oraz beczek po Bourbonie
- Butelkowana z mocą alkoholu 45,9% ABV
- Swą nazwę Valkyrie zawdzięcza Walkiriom, boginiom z nordyckiej mitologii, które dusze najdzielniejszych wojowników sprowadzały do Walhalli (krainy wiecznego szczęścia)
- Opakowania całej serii stworzył duński projektant i artysta, Jim Lyngvild, którego 36 pradziadek, Ragnvald Eysteinsson, był pierwszym hrabim Orkadów
- Chairman’s Trophy dla najlepszego wyspiarskiego malta i ocena 99 punktów (na 100) na Ultimate Spirits Challenge w 2017 roku
Highland Park Valkyrie swoją nazwą nawiązuje do córek Odyna z mitologii nordyckiej. Piękne wojwniczki-boginie, poruszające się na skrzydlatych koniach, broniły się za pomocą tarczy, a atakowały włócznią. Ich celem było sprowadzenie do Walhalii dusz dzielnych wojowników poległych w walkach. Butelkowana z mocą 45,9% alkoholu, inspirowana kulturą wikingów whisky wytwarzana jest z 50% torfowego słodu, co w przypadku dramów z destylarni Highland Park oznacza single malta o klasycznym, wrzosowym charakterze. To wydanie prezentuje zdecydowanie bardziej dymną odsłonę niż zazwyczaj – mimo tego jednak balans wciąż pozostaje zachowany.
Wśród smaków i aromatów złotej whisky przeważają nuty gałki muszkatołowej, ciemnej czekolady, śliwki, pomarańczy i oczywiście torfu. Swoje oryginalne opakowanie single malt zawdzięcza talentowi Jima Lyngvilda, duńskiego projektanta.
Początki historii szkockiej gorzelni są często niejasne i stanowią mieszankę prawdy i mitu. Tak jest również w przypadku Highland Park. Do dzisiaj nie ma pewności, czy destylarnia została założona przez słynnego księdza przemytnika Magnusa Eunsona, czy przez rolnika Davida Robertsona w 1798 roku? Niezależnie od tajemnic związanych z początkiem produkcji whisky, przyjmuje się, że James Grant przejął pełną kontrolę nad zakładem w 1895 roku. To właśnie on rozbudował gorzelnię i nawiązał silne relacje z Robertson & Baxter. Highland Distillers, który miał udziały w R&B, przejął pełną kontrolę nad zakładem w 1937 roku, a obecnie Highland Park jest częścią Edrington Group. Pierwsze niezależne wydania single maltów pojawiły się w latach 80. XX wieku.
Oprócz podstawowego asortymentu zawierającego dramy z określeniem wieku, pojawiły się różne serie poświęcone historii Orkadów i bogom nordyckim – w tym właśnie pozycja Highland Park Valkyrie.
Kwintesencją dramu Highland Park Valkyrie jest jego głęboko dymny charakter, perfekcyjnie wyważony przez owocowe akcenty. Torf składa się z częściowo rozłożonej roślinności zalegającej przez tysiące lat w glebie. Roślinność ta różni się w całej Szkocji w zależności od warunków klimatycznych na danym terenie. Gdy torf zostanie wysuszony, a następnie spalony, uwolnione fenole będą miały różne aromaty. Torf kontynentalny jest bardziej dymny ze względu na większą ilość ligniny z drzew, podczas gdy torf z Orkadów składa się w całości z mchu torfowca i wrzosu. Rezultatem jest inne spektrum aromatów, lekko dymne, ale znacznie bardziej aromatyczne, często też goryczkowe. Torf spalany jest we własnym piecu destylarni Highland Park.
Perfekcyjnie wyważenie owoców, słodyczy i dymu – to właśnie oferuje przejrzyście złoty single malt od Highland Park.
Barwa: złoto;
Aromat: czekolada, gałka muszkatołowa, dym, morela i śliwka;
Smak: pomarańcza, wanilia, dym, drewno i dąb;
Finisz: lukrecja, więcej owoców i czekoladowe nuty;
Jak degustować torfową whisky single malt? Niektórzy powiedzą, że dymny trunek powinien być pity bez dodatków lub z odrobiną wody, która sprawi, że ukryte akcenty owoców i ziół staną się bardziej wyczuwalne dla podniebienia. Wielu smakoszy jednak decyduje się na eksperymenty barmańskie i tworzy klasycznie koktajle alkoholowe na bazie whisky torfowej. Wykorzystanie Highland Park Valkyrie w Whisky Sour czy w Old Fashioned sprawi, że otrzymamy oryginalną wersję tradycyjnego drinka.
Nie można zaprzeczyć, że butelka Highland Park Valkyrie przyciąga wzrok. To zdecydowanie najbardziej oryginalne opakowanie z całej kolekcji szkockiej destylarni. Kanciasta butelka ma głęboko czarną barwę. Złoto-bordowa etykieta prezentuje fragment mitologicznych rysunków. W pełnej odsłonie możemy podziwiać grafikę na prostokątnym pudełku, w którym sprzedawany jest trunek. Świetnie robota zdolnegoJima Lyngvilda.
Highland Park Valkyrie została wyróżniona najbardziej cennym oznaczeniem w dwóch kategoriach konkursu Ultimate Spirits Challenge w 2017 roku. Single malt zdobył również srebrny medal w The Asian Spirits Masters w 2018 roku oraz zajął drugie miejsce w International Wine & Spirit Competition w tym samym roku. Jak widać 2017 okazał się być rokiem sukcesów dla dymno-owocowego alkoholu. Ten wspaniały dram zachwyci wielbicieli mocnych smaków idealnie zbalansowanych ze słodyczą owoców i przypraw.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islands |
Producent | Highland Park Distillery |
Marka | HIGHLAND PARK |
Właściciel | Edrington |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 45.9 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb europejski po sherry, dąb amerykański po sherry, dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |
Typ whisky | torfowa |