Rodowód whisky Highland Park jest nienaganny, historia inspirująca, a osiągnięcia bardziej niż imponujące. Zdobywca wielu prestiżowych nagród i ulubieniec koneserów i kolekcjonerów, Highland Park produkuje jedne z najczęściej nagradzanych whisky na świecie. Jedną z nich jest 15-letnia whisky single malt Highland Park Viking Heart, butelkowana z mocą 44% alkoholu. Specjalna edycja w różowej butli dojrzewała głównie w europejskich i amerykańskich beczkach sezonowanych po sherry, a także w kilku beczkach uzupełniających.
Historia whisky Highland Park rozpoczyna się w 1798 roku, wraz z przybyciem na Orkady Magnusa Eunsona. Za dnia człowiek zwiazany z kościołem, w nocy przemytnik – podobnie jak wielu Szkotów podjął się nielegalnej destylacji, aby uniknąć absurdalnie wysokich podatków nakładanych przez Koronę. Ścigany i kontrolowany, podobno ukrył butelki whisky pod amboną kościoła, a nawet w trumnie! Jednak poza umiejętnością kombinowania, Magnus opracował rygorystyczne techniki produkcji, które do dziś są stosowane w destylarni.
Dom Highland Park produkuje niezwykłe szkockie z największym szacunkiem dla tradycji i specyficznego terenu Orkadów. Jej whisky, o ugruntowanej reputacji, wyróżnia się wyjątkowym profilem aromatycznym, zależnym nie tylko od ciągłej troski o doskonałość i przekaz wiedzy trwającej od pokoleń, ale także od wyjątkowego położenia geograficznego. Tutaj, blisko koła podbiegunowego, żywioły ukształtowały nie tylko strome wybrzeża wysp, ale także charakter mieszkańców i gorzelni. Ten nordycki charakter jest znakiem rozpoznawczym whisky Highland Park. Słodowane ziarna jęczmienia suszone są nad ogniem torfowym w niskiej temperaturze, co nadaje whisky delikatne nuty dymne. Na terenie obiektu znajdują się także cztery imponujące fotosy z oknami, które pozwalają odwiedzającym z bliska obserwować proces destylacji.
Serce wikinga pełne jest słodkich akcentów palonego cukru, cynamonu i soku z cytrusów. Oczywiście nie zabrakło klasycznych dla destylarni Highland Park nut torfu i dymu.
Barwa: soczyste złoto;
Aromat: cynamon i brązowy cukier, trochę torfu i pomarańczowy sok;
Smak: miód, dym i herbata z cytryną;
Finisz: przyprawy korzenne, jeszcze więcej dymu i pikanterii;
Często pojawia się pytanie: czy whisky należy chłodzić kostkami lodu, czy nie? Eksperci od whisky są zgodni, lód jest wrogiem dobrej whisky, ponieważ mrozi kubki smakowe. Z drugiej strony dodatek wody jest dość powszechny i świetnie rozszerza profil smakowy dramu. Wybierz neutralną wodę butelkowaną i oczywiście odpowiednie szkło. Odstaw tumbler i sięgnij po kieliszek do sherry, z długą szyjką i w kształcie tulipana.
Blady róż to kolor przewodni specjalnego wydania 15-latka. Sama butelka została ozdobiona tłoczonymi ornamentami, a na froncie znajduje się czarna etykieta ze srebrzystymi napisami i deklaracje wieku w zielonym kolorze. Niedługą szyjkę wieńczy czarna zakrętka. Trochę słodko, trochę surowo, czyli mieszanka wybuchowa.
To idealny prezent na obdarowanie bliskiej osoby. Wyjątkowa barwa butelki dla wyjątkowej whisky. 15-latek trafi w gusta wielbicieli dymnych akcentów, którzy szukają nieco zmiękczenia pod postacią cytrusowej słodyczy i słodkiego miodu. Pod twardą skorupą kryje się miękkie serce – serce wikinga. Trzeba przyznać, że to dość intrygująca wersja jednego z podstawowych wydań w asortymencie szkockiej destylarni.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islands |
Producent | Highland Park Distillery |
Marka | HIGHLAND PARK |
Właściciel | Edrington |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 44 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb europejski po sherry beczki 1st fill i refill |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Typ whisky | torfowa |