Dlaczego warto kupić whisky Aberlour 16 years old Double Cask?
- Gorzelnia Aberlour znajduje się u zbiegu dwóch rzek – Lour i Spey
- Debiutowała w 2010 roku
- Bogata, pełna, gładka, głęboka, słodkie kwiaty, śliwki, rodzynki, słodkie orzechy, figi, daktyle, pomarańcze z cynamonem, czekolada, wanilia, a do tego elementy skórzane, dębowe i pikantne (kardamon, goździk, imbir, pieprz)
- Stworzona z destylatów starzonych przez 16 lat w beczkach po Bourbonie i najlepszych beczek po sherry Oloroso (w tym first fill)
- Znakomita whisky do celebracji wszelkich uroczystości w towarzystwie bogato zastawionego stołu
- Złoty medal na International Wine & Spirit Competition w 2017 roku
Aberlour 16 Yeard Old dojrzewa w dwóch rodzajach beczek – klasycznych beczkach dębowych i beczkach po sherry. Single malt butelkowany z mocą 40% alkoholu pełen jest bujnych nut śliwki, rodzynek, a także zaskakująco kwiatowych akcentów. Świetna reprezentacja szkockiego regionu Speyside, która pozwoli poznać rozmaitość różnych smakowych biegunów.
Whisky z destylarni Aberlour prezentują zazwyczaj słodkie akcenty sherry, bardziej owocowe niż pikantne. Obok 16-latka najbardziej znanymi słodami szkockiej gorzelni są destylaty w wieku 10 i 18 lat. Aberlour to whisky dla słodkiego konesera, który docenia degustację, podczas której może wyróżnić suszone i egotystyczne akcenty przyjemnej owocowości.
Whisky Speyside należą do najlżejszych i najsłodszych single maltów w Szkocji. Wiek często przynosi nieco więcej treści, a obfitość mocno suszonych whisky z tego regionu wykazuje niezwykłą moc. W regionie tym działają aż 84 gorzelnie. Styl Speyside zmienił się z biegiem czasu - tradycyjna single malt whisky ze Speyside była bardziej zbliżony do whisky z Highlands, z wyraźną nutą torfu. Nowsze whisky są delikatniejsze i bardziej finezyjne.
Destylarnia Aberlour obecnie produkuje około 3,5 miliona litrów whisky rocznie. Woda używana do produkcji whisky pochodzi z rzeki przepływającej tuż obok gorzelni. Gorzelnia zaprzestała słodowania ziarna na własnych podłogach w 1962 roku i od tego czasu czerpie ziarno ze słodowni w całym kraju. Zakład powstał w 1879 roku i swego czasu był najnowocześniejszą destylarnią w Szkocji. Od 1975 roku działa pod skrzydłami francuskiego przedsiębiorstwa Pernod Ricard.
Słodki i spokojny charakter Aberlour sugeruje, że szkocka gorzelnia stosuje powolny proces destylacji. Destylarnia korzysta z czterech alembików, w których odbywa się destylacja whisky. Wcześniej dochodzi jednak do fermentacji przy użyciu drożdży, bez których nie mógłby wytworzyć się alkohol. W końcu whisky ląduje w dwóch rodzajach beczek. Pierwszym z nich są klasyczne, dębowe beczki, drugim zaś beczki nasączone sherry. Okres 16 lat maturacji pozwala trunkowi zaczerpnąć z drewna beczek obfitych akcentów smakowych oraz aromatycznych. Esencja 16-latka klaruje się najbardziej właśnie podczas etapu wyjątkowej maturacji.
Aberlour 16 Yeard Old to idealne połączenie słodyczy owoców z nutami przyjemnego dla podniebienia dębu i delikatnych akcentów kwiatowych.
Kolor: bursztyn;
Nos**: śliwka, dżem malinowy, pomarańcza, cynamon, nuty kwiatowe i miód;
Smak: owoce leśne, słodka śliwka, rabarbar, nuty przypraw, dąb i toffi;
Finisz: elegancki, dość długi, z przewagą owoców, delikatne akcenty kwiatów;
Emanujący bogatą owocowością single malt ze szkockiej destylarni Aberlour degustowany bez dodatków przenosi nas prosto do owocowego sadu lub kwiecistego ogrodu. W momencie dodania do szklanki paru kropli wody na wierzch wychodzą ukryte wcześniej nuty rabarbaru, palonego dębu i słodkiej krówki. Podczas degustacji warto skupić się kolejno na barwie alkoholu, aromacie, smaku i finiszu. Pomoże w tym specjalny kieliszek do whisky lub niska szklanka z grubym dnem, zwana jako tumbler.
16-latek ze Speyside to czysta elegancja nie tylko w kwestii smakowej i aromatycznej, ale również pod względem prezentacji. Single malt mieści się w pękatej butelce wykonanej z bezbarwnego szkła o niedługiej, lekko profilowanej, obłej szyjce zakończonej czarną zakrętką. Na beżowej etykiecie znajdziemy wyróżniony złotą czcionką wiek destylatu, a także jego dokładny opis. Nie zabrakło również podpisu mistrza destylarni oraz wieku otwarcia gorzelni.
Aberlour 16 Yeard Old to finalista wielu branżowych konkursów. Owocowy single malt zdobył złoty medal w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2017 roku, pierwszą nagrodę w konkursie The Scotch Whisky Masters w 2013 i 2015 roku, złoty medal w konkursie International Spirits Challenge w 2014 roku oraz zajął drugie miejsce w konkursie International Whisky Competition w 2015 roku. Doceniony przez krytyków alkohol to świetna propozycja dla fanów owocowej słodyczy podbitej finezyjnymi akordami wiosennych kwiatów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Aberlour Distillery |
Marka | ABERLOUR |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 16Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon dąb amerykański, sherry Oloroso |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 88 |