Dlaczego warto kupić whisky Aberlour 18 years old Double Sherry Cask Finish?
- Już w 1898 roku Aberlour była dobrze znana w Szkocji i poza jej granicami. To wtedy destylarnia zyskała reputację dzięki wyjątkowej jakości swoich produktów, a także za sprawą wytrwałości i zaangażowania Jamesa Fleminga w rozwój swojego rzemiosła.
- Aberlour 18 years old Double Sherry Cask Finish to nowa wersja kultowej 18-latki, która zadebiutowała w 2023 roku.
- Aromat intensywny i złożony: suszone figi, daktyle, dojrzałe śliwki, karmelizowane jabłka, prażone orzechy i cynamon. Na podniebieniu kremowa tekstura, z nutami mlecznej czekolady, toffi, rodzynek, słodkiej wiśni i korzennych przypraw. Finisz długi, ciepły, z wanilią, dębem i delikatnym tanicznym akcentem.
- Edycja wzbogacona o finiszowanie w dwóch typach beczek po sherry – Oloroso oraz Pedro Ximénez – dla uzyskania głębszego profilu smakowego.
- Butelkowana z mocą 43%, filtrowana na zimno, z dodatkiem karmelu dla ujednolicenia barwy – typowe dla serii podstawowej premium Aberlour.
- Skierowana do zaawansowanych miłośników single maltów, którzy cenią dojrzałość i bogactwo smakowe; idealna do wieczornej degustacji lub jako whisky prezentowa z wyższej półki.
- Dzięki zastosowaniu dwóch różnych typów beczek po sherry, whisky zyskuje większą głębię, łącząc gęste, słodkie nuty PX z wytrawnym charakterem Oloroso — to świadome nawiązanie do tradycji „double cask maturation” w nowoczesnym wydaniu.
- Świetny wybór na prezent premium — elegancka butelka i kompleksowy smak sprawdzą się u wymagających odbiorców i kolekcjonerów.
Ten bursztynowy Aberlour to whisky single malt, która dojrzewała przez 18 lat z wykończeniem w beczkach po sherry PX i Oloroso. W efekcie otrzymaliśmy ekspresję o cudownie słodkim aromacie i smakach z nutami owoców i delikatnego toffi. Reprezentant regionu Speyside został poddany butelkowaniu z mocą 43% alkoholu.
18-letni Aberlour to whisky single malt pochodząca ze szkockiego regionu Speyside. To największy region whisky w kraju. Nie pod względem powierzchni, ale pod względem liczby destylarni. W rzeczywistości około połowa wszystkich whisky single malt ze Szkocji pochodzi z tego regionu. Większość whisky Speyside ma przeważnie słodki smak. Przesiąknięta wielowiekową legendą i otoczona dramatyczną góralską scenerią Ben Rinnes, wioska Aberlour leży w samym sercu Speyside. Wyjątkowo czysta, miękka woda źródlana używana do produkcji whisky Aberlour pochodzi z pobliskich naturalnych źródeł. W tym wyjątkowym miejscu zasoby natury i pasja założyciela do tworzenia najlepszych single maltów łączą się, tworząc hojnie wielowarstwowe whisky Aberlour.
Ta whisky dojrzewała przez 18 lat w kombinacji beczek z amerykańskiego i europejskiego dębu, zanim została finiszowana w byłych beczkach po sherry Pedro Ximenez i Oloroso. Dokładnie opracowany sposób maturacji zaowocował ekspresją pełną delikatnego toffi, smaków lukrecji i gałki muszkatołowej, zakończoną długim i złożonym finiszem.
Ten bursztynowy 18-latek obfituje w brzoskwiniowe i pomarańczowe nuty w zestawie ze smakiem dębu z miodem i długim, słodkim finiszem.
Kolor: soczysty i złocisty bursztyn;
Aromat: toffi, słony karmel, brzoskwinia i pomarańcza;
Smak: morela ze śmietanką, aromaty dżemu i czarnej porzeczki, słodki dąb i miód;
Finisz: bardzo długi i zrównoważony ze słodyczą kremowego deseru;
Ekskluzywny 18-latek prosto z destylarni Aberlour to dokładnie przygotowana whisky, która powinna być degustowana w odpowiedni sposób. Co to właściwie oznacza? Wyrafinowane single malty najlepiej smakują bez dodatków lub z odrobiną niegazowanej wody w pokojowej temperaturze.
Pękata butelka z równie obłą szyjką ma niewielką etykietę w dolnej części. Beżowa etykieta ze złotymi i bordowymi napisami informuje o wspaniałej zawartości. W środkowej części butelki, na gładkiej tafli szkła, wytłoczona została data otwarcia destylarni Aberlour, czyli 1879 rok. 18-latek kryje się w obszernym, pękatym pudełku o ciemno-szarym kolorze.
Owocowa whisky ze Speyside otula przyjemnymi smakami i aromatami. Dojrzewanie przez 18 lat w dębie, a następnie finisz w różnego rodzaju beczkach po sherry, stworzyły doskonale wyważoną, otulającą ekspresję. Zadowoleni będą szczególnie wielbiciele delikatnych single maltów, ale również kolekcjonerzy długo-dojrzewających wydań.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Aberlour Distillery |
Marka | ABERLOUR |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Pedro Ximenez, sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |