Ten bursztynowy Aberlour to whisky single malt, kt贸ra dojrzewa艂a przez 18 lat z wyko艅czeniem w beczkach po sherry PX i Oloroso. W efekcie otrzymali艣my ekspresj臋 o cudownie s艂odkim aromacie i smakach z nutami owoc贸w i delikatnego toffi. Reprezentant regionu Speyside zosta艂 poddany butelkowaniu z moc膮 43% alkoholu.
18-letni Aberlour to whisky single malt pochodz膮ca ze szkockiego regionu Speyside. To najwi臋kszy region whisky w kraju. Nie pod wzgl臋dem powierzchni, ale pod wzgl臋dem liczby destylarni. W rzeczywisto艣ci oko艂o po艂owa wszystkich whisky single malt ze Szkocji pochodzi z tego regionu. Wi臋kszo艣膰 whisky Speyside ma przewa偶nie s艂odki smak. Przesi膮kni臋ta wielowiekow膮 legend膮 i otoczona dramatyczn膮 g贸ralsk膮 sceneri膮 Ben Rinnes, wioska Aberlour le偶y w samym sercu Speyside. Wyj膮tkowo czysta, mi臋kka woda 藕r贸dlana u偶ywana do produkcji whisky Aberlour pochodzi z pobliskich naturalnych 藕r贸de艂. W tym wyj膮tkowym miejscu zasoby natury i pasja za艂o偶yciela do tworzenia najlepszych single malt贸w 艂膮cz膮 si臋, tworz膮c hojnie wielowarstwowe whisky Aberlour.
Ta whisky dojrzewa艂a przez 18 lat w kombinacji beczek z ameryka艅skiego i europejskiego d臋bu, zanim zosta艂a finiszowana w by艂ych beczkach po sherry Pedro Ximenez i Oloroso. Dok艂adnie opracowany spos贸b maturacji zaowocowa艂 ekspresj膮 pe艂n膮 delikatnego toffi, smak贸w lukrecji i ga艂ki muszkato艂owej, zako艅czon膮 d艂ugim i z艂o偶onym finiszem.
Ten bursztynowy 18-latek obfituje w brzoskwiniowe i pomara艅czowe nuty w zestawie ze smakiem d臋bu z miodem i d艂ugim, s艂odkim finiszem.
Barwa: soczysty i z艂ocisty bursztyn;
Aromat: toffi, s艂ony karmel, brzoskwinia i pomara艅cza;
Smak: morela ze 艣mietank膮, aromaty d偶emu i czarnej porzeczki, s艂odki d膮b i mi贸d;
Finisz: bardzo d艂ugi i zr贸wnowa偶ony ze s艂odycz膮 kremowego deseru;
Ekskluzywny 18-latek prosto z destylarni Aberlour to dok艂adnie przygotowana whisky, kt贸ra powinna by膰 degustowana w odpowiedni spos贸b. Co to w艂a艣ciwie oznacza? Wyrafinowane single malty najlepiej smakuj膮 bez dodatk贸w lub z odrobin膮 niegazowanej wody w pokojowej temperaturze.
P臋kata butelka z r贸wnie ob艂膮 szyjk膮 ma niewielk膮 etykiet臋 w dolnej cz臋艣ci. Be偶owa etykieta ze z艂otymi i bordowymi napisami informuje o wspania艂ej zawarto艣ci. W 艣rodkowej cz臋艣ci butelki, na g艂adkiej tafli szk艂a, wyt艂oczona zosta艂a data otwarcia destylarni Aberlour, czyli 1879 rok. 18-latek kryje si臋 w obszernym, p臋katym pude艂ku o ciemno-szarym kolorze.
Owocowa whisky ze Speyside otula przyjemnymi smakami i aromatami. Dojrzewanie przez 18 lat w d臋bie, a nast臋pnie finisz w r贸偶nego rodzaju beczkach po sherry, stworzy艂y doskonale wywa偶on膮, otulaj膮c膮 ekspresj臋. Zadowoleni b臋d膮 szczeg贸lnie wielbiciele delikatnych single malt贸w, ale r贸wnie偶 kolekcjonerzy d艂ugo-dojrzewaj膮cych wyda艅.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Aberlour Distillery |
Marka | ABERLOUR |
W艂a艣ciciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawarto艣膰 alkoholu | 43 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Pedro Ximenez, sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |