Aberlour A'Bunadh Alba Batch 005 to single malt ze Speyside z destylarni Aberlour i kolejny, interesujący wariant słynnej bomby z kolekcji A'Bunadh. Alba dojrzewała w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie z amerykańskiego dębu i została zabutelkowana pod koniec 2021 roku z naturalną mocą z beczki – 62,7% alkoholu. Whisky niefiltrowana na zimno i bez dodatku koloru niesie za sobą świeże aromaty owoców z sadu, smaku wanilii i przypraw oraz słodko-pieprzny finisz.
Aberlour, co w języku gaelickim oznacza „ujście małego strumienia”, to marka szkockiej whisky, wywodząca się ze znakomitego regionu Speyside. Wieś Aberlour znajduje się na skrzyżowaniu strumienia Lour i rzeki Spey. Destylarnia została założona w 1826 roku, a następnie zniszczona w pożarze, aż została odbudowana w 1879 roku przez Jamesa Fleminga. Ta data jest podana na butelkach. Marka Aberlour oferuje często podwójnie dojrzewającą szkocką whisky, maturującą zarówno w beczkach po bourbonie, jak i beczkach po sherry przez okres od 10 do 30 lat. Aberlour A'Bunadh Alba wykorzystuje akurat w pełni beczki po bourbonie.
Beczki po bourbonie wprowadzają okrągłe i waniliowe akcenty. Whisky Aberlour należą do najbardziej złożonych i bogatych single maltów, charakteryzujących się delikatnie owocowymi i pikantnymi nutami. Za doskonałą marką stoją doświadczeni specjaliści, którzy na uwadze mają odpowiedni dobór beczek i czas dojrzewania. Aberlour A'Bunadh Alba prezentuje niezastąpioną kremowość, płynącą z dębowego drewna.
Berlour A’Bunadh Alba to single malt, tym razem leżakowany w 100% w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia. Rezultatem jest czysta i tonizująca whisky.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: karmelowe ciastko, owoce, a także wiciokrzew, jaśmin i śmietanka kokosową;
Smak: gotowana gruszka, słód, nugat, cytrynowy twarożek, prażone kokosy i przyprawy;
Finisz: aromaty wanilii, czekolady i orzechów, nuty pieprzu;
Single malt z regionu Speyside, dojrzewający w beczkach po bourbonie, pełen dębowych i drzewnych akcentów, został stworzony do prostej degustacji. Whisky słodowa najlepiej smakuje bez dodatków. Raczenie się dramem z niskiej szklanki o grubym dnie lub ze specjalistycznego kieliszka będzie doskonałym pomysłem.
Pękata, obła butelka z bezbarwnego szkła, zwieńczona czerwoną zakrętką, na froncie nosi niewielką, postarzaną etykietę. Czerwone i czarne napisy dokładnie opisują zawartość, skupiając się na mocy, numerze partii czy sposobie maturacji. Beżowa-złota, obszerna tuba chroni single malta do czasu rozpieczętowania go.
Mocno dębowa whisky bierze swój charakter ze specjalnie dobranych beczek po bourbonie z USA. W wydaniu Aberlour A'Bunadh Alba marka odeszła od beczek po sherry i zdecydowała się zaprezentować nieco bardziej kremową wersję. Ekspresja butelkowana z mocą prosto z beczki robi wrażenie i sprawia, że chcemy więcej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Aberlour Distillery |
Marka | ABERLOUR |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 62.7 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerkański |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |