Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomintoul Portwood Finish 46% 0.7 L?
- Tomintoul wodę potrzebną do produkcji whisky czerpie z położonego w pobliżu gorzelni na wzgórzach Cromdale źródła Ballantruan Spring
- Debiutowała w 2016 roku
- Gładka, subtelna, finezyjna, moc ciemnych owoców, dużo jagód, wiśni, żurawiny, owoców lasu, nugatu, akcentów ciasta owocowego, kawy, kakao, anyżu, lukrecji, tytoniu i nieco pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 15 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie i finiszowana w beczkach typu port pipe (550-650 litrów) po słodkim portugalskim porto
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Rokrocznie limitowana (debiutancka edycja obejmowała 5820 butelek)
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem na International Spirits Challenge w 2020 roku
Ten 15-letni single malt z destylarni Tominoul w regionie Speyside finiszował w beczkach po winie porto, zanim został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu w zgrabnej butli o fioletowej kolorystyce. Dokładnie opracowany proces maturacji pozwolił osiągnąć słodką i soczystą paletę smakową i aromatyczną, w której dominują nuty karmelu, pigwy i winogron.
Destylarnia Tomintoul powstała w 1964 roku z pomysłu połączenia sił przez dwie firmy brokerskie z siedzibą w Glasgow - Hay & Macleod &Co i W.S. Strong. Na szkockim rynku brakowało wówczas blend whisky. Na lokalizację destylarni wybrano drugą najwyżej położoną wioskę w Szkocji, zaraz w pobliżu słynnego obszaru produkcji whisky Glenlivet. Firmy założycielskie połączyły się z Whyte & Mackay w 1973 roku i zainwestowały w destylarnię, zwiększając liczbę destylatorów z 2 do 4. Produkowana w zakładzie whisky słodowa wnosi wkład do mieszanek Whyte & Mackay.
15-letni Tomintoul Portwood Finish zawdzięcza swoją głębię dokładnie opracowanemu sposobowi maturacji. Przypominamy, że aby whisky mogła zostać nazwana szkocką, musi dojrzewać przez co najmniej 3 lata w dębowych beczkach. Gorzelnicy destylarni Tomintoul zdecydowali się zaserwować smakoszom marki trunek leżakujący aż 15 lat w beczkach wykonanych z dębu. Ostatnie lata dojrzewania whisky spędza w beczkach po winie porto, które wpływają na soczysty smak i aromat trunku. Nie ma tutaj miejsca na przypadek – wszystko zostało dokładnie przemyślane!
15-latek od Tomintoul zachwyca słodyczą i soczystością owoców, szczególnie winogron i pigwy. W finiszu możemy spodziewać się smaku kremowego toffi.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: jagody, śmietanka, bułeczki, pieprzny dąb i tytoń;
Smak: jęczmień, karmel, pigwa, lekkie zapachy czerwonego wina;
Finisz: pikantny, śliwkowy, czerwone winogrona i odrobina cukierków toffi;
Degustując owocową whisky ze szkockiej destylarni warto w pełni skupić na najdrobniejszych szczegółach. W tym celu dobrze będzie dodać do trunku odrobinę wody, dosłownie dwie lub trzy krople, które wzmocnią doznania sensoryczne. Rekomendujemy również picie 15-latka bez dodatków. Dla miłych doświadczeń wystarczy jedynie szklanka typu tumbler.
Elegancka i klasyczna butelka o prostym kształcie i fioletowych barwach zdecydowanie zachęca do szybkiego rozpieczętowania i natychmiastowej degustacji. Każda z butelek jest numerowana, a dobrze wiedzieć, że wyszło ich jedynie 4800! Złote akcenty dodają prezentacji szczególnego charakteru i królewskiego klimatu. Single malt sprzedawany jest w biało-fioletowej tubie, na której umieszczono rysunek prezentujący wartko płynący strumień.
15-letni Tomintoul Portwood Finish zdobył złoty medal w konkursie International Spirits Challenge oraz zajął pierwsze miejsce w zestawieniu Jima Murray'a z 2017 roku. Ten wyjątkowy single malt plasuje się wysoko w rankingach, ale z pewnością nie tylko specjaliści i krytycy będą w stanie go docenić. To idealna pozycja dla fanów soczystych smaków i whisky o owocowym charakterze.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul Distillery |
Marka | TOMINTOUL |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | porto |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Jim Murray | 94 |