Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomatin 15 letni Moscatel Finish 46% 0.7 L?
- Fermentacja w Tomatin jest najdłuższa spośród wszystkich szkockich gorzelni i trwa nawet 168 godzin (czyli tydzień!)
- Debiutowała w 2018 roku
- Pełna, bogata, wielowątkowa, finezyjna, dużo miodu, pomarańczy, mango, orzechów, moreli, czekolady, masła waniliowego, melona, jabłek, brzoskwiń, kwiatów, bananów, gruszek, nut trawy, sułtanek, zapałek, drewna, cynamonu, imbiru i pieprzu
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 15 lat w tradycyjnych dębowych beczkach, w tym finiszowanych w beczkach po portugalskim białym winie ze szczepu Moscatel (beczki typu barriques)
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Edycja limitowana – jedynie 6 tysięcy butelek!
Tomatin 15 Year Old Moscatel to single malt o głębokim, złotym kolorze, butelkowany z mocą 46%. Whisky przez 15 lat dojrzewała w beczkach po portugalskim winie Moscatel, wytwarzanym z winogron muszkatołowych, które nadają trunkowi wyraźnych nut owocowych, a jednocześnie intensywnego aromatu prażonych migdałów, rodzynek i fig. Wino portugalskie charakteryzuje się aromatami jaśminu, kwiatu pomarańczy i miodu z dodatkiem cytrusowych nut limonki i grejpfruta oraz innych elementów słodyczy. Marka Tomatin lubi eksperymentować z maturacją w niezwykłych beczkach i to nie pierwszy raz, kiedy się na to zdecydowała. Wyjątkowy wypust to trunek z edycji limitowanej - beczki po winie Moscatel nie są łatwo dostępne.
Tomatin Distillery mieści się w regionie Highlands, jednym w pięciu znanych z produkcji whisky terenów w Szkocji. Historia marki rozpoczęła się, kiedy troje mężczyzn: John MacDougall, John MacLeish i Alexander Allan postanowiło rozpocząć destylację whisky. Pierwsza butelka została wypuszczona w 1897 roku. Przez wiele dekad wypusty marki kojarzone były przede wszystkim z wykorzystywaniem ich z blendach takich jak Johnnie Walker, Chivas Regal, Talisman i J&B. Golrzenia Tomatin usytuowana jest w miejscu wyjątkowym – leży w górach Monadhlath na wysokości ponad 300 metrów nad poziomem morza. Destylarnia mieści się w kompletnym odosobnieniu, a część jej pracowników zamieszkuje wybudowane specjalnie dla nich domy na terenie zakładu.
Alt Na Firth to górskie źródło krystalicznie czystej wody, która bierze udział w wielu etapach produkcji Tomatin 15 Year Old Moscatel oraz innych wypustów szkockiej marki. Wpływ wody na finalny smak whisky jest niezwykle istotny, w zależności od tego czy jest ona słodka, twarda czy może miękka. Woda wykorzystywana jest do namaczania ziaren jęczmienia, co stymuluje je do kiełkowanie, a także wykorzystywana do wytwarzania pary, ogrzewającej alembiki. Bez wody nie byłoby whisky! Równie ważna jest jakość jęczmienia. Single malt whisky to trunek stworzony z jedynie jednego rodzaju zboża, jakim jest właśnie jęczmień. W zależności, z której części wyspy pochodzą uprawy oraz w jakich miesiącach odbywały się zbiory, jęczmień może nadawać mniej lub bardziej pikantnych nut do finalnego efektu.
Z procesu destylacji uzyskuje się klarowny płyn, który musi leżakować przez co najmniej trzy lata w dębowych beczkach, aby zgodnie z prawem nosić nazwę Scotch. Istnieje wiele różnych czynników, które wpływają na ostateczny smak whisky, w tym rodzaj drewna i środowisko, w którym beczka jest przechowywana. Kwintesencja trunku Tomatin 15 Year Old Moscatel klaruje się podczas etapu maturacji. Dąb amerykański i europejski są najczęściej używanymi rodzajami drewna do beczek, ponieważ są porowate, ale mocne i wytrzymałe. 15-latek spędza odpowiedni czas w beczkach po portugalskim winie Moscatel, zanim zostanie zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Za sprawą przechowywanego wcześniej w beczkach wina, whisky nabiera owocowych nut słodyczy, podbitych akcentami orzechów, fig, migdałów oraz rodzynek.
Tomatin 15 Year Old Moscatel bogaty jest w słodkie akcenty miodowe, delikatnie podbite akordami cytrusowych i tropikalnych owoców w towarzystwie imbiru i białego pieprzu.
Barwa: bursztyn;
Aromat: skórka pomarańczy, słodkie mango, miód, biały pieprz, rodzynki, prażone migdały;
Smak: orzechy, figa, wanilia, miód lipowy, imbir i dębina;
Finisz: długi, słodki, przewaga cytrusowych akcentów;
Wyjątkowo przyjemna dla podniebienia limitowana edycja 15-letniego wypustu od Tomatin powinna być degustowana według upodobań. Na pierwszy raz rekomendujemy picie trunku bez dodatków, za to w odpowiedniej szklance – niech będzie to szkło typu tumbler lub specjalistyczny kieliszek do whisky. Później warto dodać do whisky odrobinę wody mineralnej, która zaskakująco szeroko poszerzy wachlarz smakowy i aromatyczny. Lubisz drinki na bazie single malt whisky? Śmiało – wykorzystaj Tomatin 15 Year Old Moscatel w koktajlu Manhattan. Nuty pomarańczowej skórki i rodzynek świetnie zagrają z wermutem.
Tomatin parę lat temu ujednolicił kolekcję swoich alkoholi, przybierając je w obłą, lekko poszerzaną ku górze butelkę o bezbarwnym szkle. Tym razem niedługa szyjka została zakończona brązowym korkiem. Nazwę marki wyróżniono charakterystyczną już czcionką z literą „A” z ogonkiem. Powyżej znajdziemy emblemat matki, na który składają się symbole Szkocji, takie jak lwy i korona. Grafitowo-pomarańczowa etykieta świetnie komponuje się z bursztynową cieczą widoczną przez szkło. Trunek sprzedawany jest wewnątrz prostokątnego, czarnego pudełka z linearną grafiką przedstawiającą wzgórza regionu Highlands na froncie.
Tomatin 15 Year Old Moscatel prezentuje najlepszą stronę szkockiej destylarni regionu Highlands. Limitowana whisky zachwyci zarówno smakoszy, znawców i wielbicieli szkockiej, jak i amatorów, którzy dopiero co stawiają pierwsze kroki w tajemniczej krainie bursztynowych słodów. Nuty cytrusów, dębiny, mango i figi delikatnie otulają podniebienie i dostarczają mu przyjemnych, ciepłych nut. Rzadki single malt to idealny prezent dla kogoś, kto doceni starannie opracowaną formułę i wyjątkową formę maturacji w beczkach po portugalskim winie Moscatel.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Tomatin Distillery |
Marka | TOMATIN |
Właściciel | Takara - Shuzo and Okura & Co Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | wino Moscatel |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |