To specjalnie wydanie zostało wypuszczone w liczbie 492 butelek. Limitowany single malt z destylarni Bunnahabhain, wraz ze swoją mocą 42,2% alkoholu, prezentuje delikatniejszy charakter szkockiej wyspy Islay. Wydanie dojrzewające 44 lata w jednej beczce, stanowi część kolekcji Special Director's Single Malts of Scotland. Mocno dębowa whisky z pewnością trafi w gusta wytrawnych smakoszy i kolekcjonerów whisky najlepszej klasy.
Destylarnia Bunnahabhain zlokalizowana jest na wyspie Islay w Szkocji. Jej historia sięga 1881 roku, kiedy William Robertson wraz z Williamem i Jamesem Greenleesami założył destylarnię. W 1883 roku produkcja whisky w destylarni ruszyła pełną parą, a w 1963 roku rosnąca popularność szkockich whisky doprowadziła do podwojenia liczby alembików. Na początku lat 80-tych na rynku whisky nastąpiła recesja i destylarnia została zamknięta w 1982 roku, ale produkcję szybko wznowiono dwa lata później. W kolejnych latach Bunnahabhain przechodziła przez kilku różnych właścicieli, zanim w 2013 roku została przejęta przez Grupę Distell.
Proces produkcji whisky Bunnahabhain rozpoczyna się od słodowanego i lekko torfowego jęczmienia, które łączy się z wodą ze źródła Margadale. Następnie fermentacja odbywa się w kadziach sosnowych prosto ze stanu Oregon. Żadna ze szkockich whisky single malt produkowanych przez Bunnahabhain nie jest filtrowana na zimno. W przeciwieństwie do większości whisky z Islay, whisky Bunnahabhain nie są mocno torfowe ani dymne. 44-latek prezentuje raczej mocno dębowe nuty, wynikające z długotrwałego procesu dojrzewania w jednej beczce, niż torfowy styl.
44-latek od destylarni Bunnahabhain dojrzewał w jednej beczce przez ponad cztery dekady, co nadału dramowi obłędnie wyrazistego charakteru dębu, miodu i owoców.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: owocowy, nuty miodu i dębu;
Smak: wyraźne garbniki dębu, melasa i ananas;
Finisz: długi, pełen dębowej przyprawy i słodyczy;
Podczas degustacji tak wiekowego dramu warto pozostać skupionym i gotowym na napływające doznania. Cały proces lepiej podzielić na parę części. Drogę poznawania single malta zaczniemy od skupienia się na barwie – czy whisky zostawia smugi na szklance? Czy odbija światło? Następnie poznajmy aromat: przystawmy szklankę do nosa i wdychajmy. Pierwszy łyk alkoholu niech będzie niewielki. Do dramu można dodać dwie krople wody, które wzmocnią smakowe wrażenia. I wreszcie finisz – zastanówmy się, co whisky pozostawia po sobie na podniebieniu.
W drewnianym, ciężkim pudle z metalowym grawerem na froncie, kryje się butelka z wiekowym dramem. Pękate, bezbarwne szkło pełne jest bursztynowej whisky. Butelkę wieńczy szyjka średniej długości z czarną zakrętką. Złote napisy na środku i dwa kłosy jęczmienia delikatnie zdobią butlę. Całość prezentuje się elegancko i zachęcająco.
44-latek z wyspiarskiej destylarni Bunnahabhain to whisky dedykowana kolekcjonerom i dobrze doświadczonym smakoszom whisky słodowej. Trunek z najwyższej półki zachęca długością maturacji – ponad cztery dekady w jednej beczce robi wrażenie. Gorzelnia z Islay spisała się na medal i kolejny raz zaprezentowała wyjątkowy dram. Jedna z 492 butelek może trafić w Wasze ręce.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | THE SINGLE MALT OF SCOTLAND |
Wiek | 44Y |
Zawartość alkoholu | 42.4 |
Pojemność | 0.7L |