Ten wspaniały dodatek do niezależnego asortymentu The Cooper's Choice firmy The Vintage Malt Whisky Co. był destylowany w Glen Moray w regionie Speyside. Po wstępnym dojrzewaniu w amerykańskim dębie, whisky została przeniesiona do beczki po Ruby Port w celu wykończenia. Ten zabieg nadał ekspresji obfitości soczystych owoców. W sumie z tej pojedynczej beczki pobrano 360 butelek i zabutelkowano z mocą beczki 58,5% alkoholu.
Destylarnia Glen Moray pierwotnie znajdowała się poza granicami Elgin i rozpoczęła życie jako browar, czerpiąc wodę i energię z rzeki Lossie. Jak wiele innych gorzelni, padła ofiarą załamania, które miało miejsce na początku XX wieku i została zamknięta w 1910 roku, a w 1923 roku przejęta przez właściciela Glenmorangie. Duża słodownia Saladyna została zainstalowana w 1958 roku, kiedy liczba alembików podwoiła się do czterech. Słodownie działały do 1978 roku. W 2008 roku destylarnia została sprzedana francuskiej firmie La Martiniquaise, a whisky była wykorzystywana w takich mieszankach jak Label Five i Glen Turner. Od tego czasu produkcja została zwiększona o 40% dzięki zainstalowaniu kolejnej pary aparatów destylacyjnych, a do asortymentu trafiły również butelkowania single malt.
Wielowymiarowa i niezwykle rozbudowana kolekcja Cooper's Choice skupia się na jednym z ostatnich procesów produkcji whisky, czyli na dojrzewaniu, a konkretnie na samym finiszu. Za produkcję whisky odpowiadają wybrane destylarnie – w tym przypadku Glen Moray. Cooper's Choice ma natomiast do powiedzenia ostatnie słowo w kwestii doboru beczek do finiszu. Owocowy single malt po dojrzewaniu w beczkach dębowych, ląduje w beczkach po winie Porto. To właśnie te ostatnie parę miesięcy, które trunek w nich spędza, determinuje jego owocowy charakter.
Zabutelkowana z mocą 58,5% alkoholu whisky Summer Fruits oferuje soczyste akcenty czerwonych porzeczek, kremowych migdałów i przypraw do pieczenia.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: nuty wanilii i czerwonych porzeczek z kremowymi nutami migdałów;
Smak: jeżyny i jagody ze słodkimi, maślanymi przyprawami;
Finisz: słodki słód łączy się z jagodami, rodzynkami i ziemistymi przyprawami do pieczenia;
Letnie owoce – taką nazwę zyskała whisky z destylarni Glen Moray. Na palecie znajdziecie bowiem intensywne fale czerwonej porzeczki i jagód. Aby w pełni odczuć wielowymiarowe smaki i aromaty, rekomendujemy dodać do single malta odrobinę wody. Dwie krople wody można zastąpić również kostką lodu. Delektujcie się każdym niuansem!
Otwarte, beżowe opakowanie, a w nim pękata butelka z bezbarwnego szkła to znaki rozpoznawcze kolekcji Cooper's Choice. Charakterystyczne jest również logo marki, czyli grafika prezentująca trzech mężczyzn dźwigających dębowe beczki pełne whisky. Etykieta jest beżowa, a na niej widnieją czarne napisy i złote elementy ozdobne. Bordowy kolor niewielkiego paska na dole butelki zdeterminowała zawartość beczki wykorzystanej w finiszu, czyli beczki po winie Porto.
Coś dla fanów owocowych whisky. Cooper's Choice Summer Fruits o mocy prosto z beczki, czyli 58,5% alkoholu, dzięki finiszowi w beczkach po soczystym winie Porto, oferuje niezapominane przeżycia sensoryczne. Wielbiciele letnich nut będą zachwyceni i już po pierwszym łyku przeniosą się na zieloną polanę skąpaną w popołudniowym słońcu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | COOPERS CHOICE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 58.5 |
Pojemność | 0.7L |